Tannaz Hajeby (3FM): ‘Het lijkt alsof je meer kunt maken in het donker.’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal Tannaz Hajeby (3FM).

Je bent op donderdag tussen 4:00 – 6:00 voor de EO op 3FM te beluisteren. Zijn dat geen ‘onchristelijke’ tijden voor de evangelische omroep?
Haha! In de nacht heb ik juist meer het idee dat ik sneller in contact ben met God. Het is zo lekker rustig, want iedereen slaapt. Het lijkt alsof je God voor heel even helemaal voor jezelf kunt hebben. Bovendien is God er in mijn ogen altijd voor je, dus ook in de nacht. Onchristelijke tijden zouden in principe dan niet kunnen bestaan!
Je bent niet elke nacht te horen. Wat doe je naast je radiowerk?
Ik heb tot eind juni 2018 gestudeerd. Ik deed de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik zou officieel ook aan het werk kunnen gaan als sociaal werker, maar ik heb nu eindelijk de tijd om op een heel andere manier met mensen in contact te zijn. Dit betekent niet dat ik niks meer met mijn kennis doe. Ik heb namelijk een podcast (Tancast, red.) waarin ik vertel over de technieken die ik op school heb geleerd. Zo probeer ik een aantal tools mee te geven waardoor je bijvoorbeeld leert hoe je feedback kunt geven aan iemand of hoe je om kunt gaan met verlies. Daarnaast ben ik sinds 7 januari 2019 begonnen met het fulltime werken als radio-dj. Zo ben ik ook van zaterdag t/m dinsdag (13:00-16:00) te horen op NPO FunX. 
Hoe bereid je je voor op het nachtwerk? Veel Redbull drinken?
Telt koffie ook mee? Nee hoor, dat valt echt reuze mee. Ik krijg vooral heel veel energie door de muziek die ik mag draaien op 3FM en samen met jou als luisteraar wordt het automatisch heel gezellig. Je hebt dan echt geen zin om te slapen! Toch moet ik toegeven dat een dutje van tevoren ook goed kan helpen.
 
Jouw radioprogramma is tegenwoordig ook terug te beluisteren. Trekt dat een ander publiek?
Absoluut! Ik probeer op mijn eigen social media kanalen overdag ook zoveel mogelijk fragmenten te publiceren, maar zeker niet alles. De nacht is niet voor niets intiem. Je mag lekker gek doen, jezelf zijn en op een veel makkelijkere manier in contact zijn met elkaar. Overdag is deze kans er ook, maar toch voelt de nacht anders. Het lijkt alsof je meer kunt maken in het donker.
 
Wat is volgens jou het grote verschil tussen dag en nachtradio?
Ik heb het idee dat je overdag aan meer regels moet voldoen. Je trekt namelijk een groter publiek aan. Je moet dan meer rekening houden met wat voor items je voorbereid en hoe lang je praat. In de nacht mag je vrij zijn en af en toe ook op je bek gaan. Versprekingen zijn niet erg en je kunt op je gemak uittesten of een item werkt of niet. Ik zie het vooral als de reguliere lessen die je volgt op de middelbare school. Je maakt je huiswerk, vervolgens krijg je feedback en tips over hoe je alles onder de knie kunt krijgen. Uiteindelijk ben je helemaal klaar voor je tentamen. Je hebt er immers keihard voor gewerkt. Natuurlijk mag je tijdens het tentamen nog fouten maken, want je blijft een mens. Dat siert je ook.
 
Hoe maak jij het verschil voor de luisterende nachtwerkers, nachtwakers en nachtbrakers?
Door actief met ze in contact te zijn. Jij bent wakker en kiest ervoor om samen met mij de nacht door te halen. Ik doe er daarom alles aan zodat jij wakker kunt blijven. Ik draai goede muziek voor je, speel spelletjes met je, laat je kennis maken met inspirerende mensen die langskomen in de studio en wij praten met elkaar over verschillende onderwerpen. Ook in de nacht telt jouw stem mee en bij mij krijg je die ruimte om hem te laten horen.
 
Krijgt ‘night radio‘ volgens jou voldoende waardering?
Ik vind deze nominatie al een top waardering! Daarnaast hoor jij als luisteraar gewaardeerd te worden en ben ik echt blij dat wij de ruimte krijgen van de NPO om dit mogelijk te maken. Zoals ik al eerder in dit interview benoemde, telt iedereen zijn of haar stem meedus ook als je in de nacht wakker bent!
Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.
De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*