Talpa-tv ook in Hilversum

Verhuizing van Amsterdam naar Bergweg klaar, vergunning voor extra parkeerplekken

Het heeft wat langer geduurd dan gepland, maar de verhuizing van zo’n honderd Talpa-medewerkers vanuit Amsterdam naar de Bergweg is afgerond. Het voormalige NCRV-complex biedt nu onderdak aan alle radio- en televisieactiviteiten van het mediabedrijf.

December vorig jaar werd bekend dat Talpa Network een langjarige huurovereenkomst had gesloten met Van Wilsum Vastgoedbeheer, eigenaar van het complex. Het gaat om 15.521 m2 in het monumentale deel en in de latere uitbreiding. Talpa Radio (onder meer Sky Radio en Radio 538) zat al vanaf 2012 met 7.600 vierkante meter aan de Bergweg. Na de verhuizing biedt het complex nu onder meer ook onderdak aan de redacties van Hart van Nederland, Weer.nl en Shownieuws. In eerste instantie stond de verhuizing voor afgelopen april in de planning, nadat de studioruimten op het Mediapark gereed waren. Dat is enkele maanden later geworden in verband met corona.

Eigenaar Van Wilsum heeft in februari bij de gemeente vergunning aangevraagd voor uitbreiding van de parkeerkelder, het aanleggen van extra parkeerplekken op het maaiveld, het legaliseren van oppervlakteverhardingen en het kappen van twee bomen. Die vergunning is in juni verleend.

Omwonenden en de Hilversumse Historische Kring ’Albertus Perk’ hebben bezwaren ingediend. Ook ‘Democraten Hilversum’ uitte onlangs kritiek. De partij vindt dat de plan voor de Bergweg een voorbeeld is van de sluipende aantasting van het beschermd gezicht Noordwestelijk Villagebied en daarmee van de tuinstad.

Het Hilversumse college wijst die kritiek van de hand. Volgens B en W zijn alle belangen zorgvuldig afgewogen. De gemeente heeft bekeken welke effecten de plannen hebben op het complex en de directe omgeving. Conclusie: ’Zij leiden niet tot een onevenredige schade aan de aanwezige cultuurhistorische en landschappelijke waarden’.

Eigenaar Edwin van Wilsum wacht de behandeling van de bezwaren tegen de vergunning af. Hij benadrukt dat de gevreesde ’verstening’ van het terrein zeer beperkt zal zijn. ,,Het algehele beeld blijft hetzelfde.” Van Wilsum had zijn oorspronkelijke plan aangepast om een aantal monumentale bomen te sparen. ,,De kapvergunning gaat om twee taxusbomen.”

De bestaande parkeerkelder wordt uitgebreid, onder een parkeerterrein en een terras. Het gaat om een 38 extra plekken. Op het maaiveld worden ook – in halfverharding – extra parkeerplaatsen aangelegd. In totaal neemt het aantal parkeerplekken op eigen terrein toe naar 429. In de straten rondom het complex – onder meer op de Bergweg en de Schuttersweg – is overigens op 1 september betaald parkeren ingevoerd. Voor Talpa en de andere bedrijven zijn zo’n vijftig parkeervergunningen beschikbaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*