‘Succesvolle bestrijding illegaal televisie-aanbod’

De aanpak van illegaal televisie-aanbod is volgens NLConnect (belangenbehartiger van telecom- en kabelbedrijven) een succes. In anderhalf jaar tijd is zo’n 80% van de illegale aanbieders offline gegaan. Sinds begin 2016 werken de legale Nederlandse aanbieders van televisiepakketten intensief samen om illegaal TV aanbod effectiever op te sporen en te bestrijden. Zij zijn tevreden met de geboekte resultaten, maar zien wel een verplaatsing van de illegale activiteiten naar illegale IPTV-streams en apps. Verwijdering van apps met illegaal TV-aanbod blijkt echter moeilijk.

Illegaal TV-aanbod is een vorm van fraude, waarbij versleutelde TV uitzendingen zonder toestemming en tegen betaling door criminelen worden aangeboden. Technisch gesproken gaat het om zogenaamde ‘control word sharing’ en om illegale (live) streaming. Vaak omvat het illegale TV-aanbod zowel de algemene televisiekanalen als premium televisiekanalen, waaronder (betaalde) sportkanalen. De legale pakketaanbieders wisselen actief openbare gegevens uit over illegale aanbieders, wijzen dergelijke aanbieders op het illegale karakter van hun handelspraktijken en doen aangifte bij de politie.

Mathieu Andriessen, directeur NLConnect: ‘sinds de start van onze werkgroep is een grote afname in het aantal illegale aanbieders bereikt, mede door onze activiteiten. Dat stemt tot enige tevredenheid. Maar we blijven waakzaam. Illegale aanbieders misleiden consumenten, door de indruk te wekken dat hun aanbod toegang geeft tot legale content. Piraten hebben steeds professionelere websites en marketing, waardoor consumenten steeds geraffineerder worden misleid. Daar blijven we tegen strijden’.

MediaspeIers
On mei van dit jaar oordeelde het Europese Hof dat de verkoop van mediaspelers met daarop vooraf geïnstalleerde add-ons/applicatie niet langer is toegestaan. Veel illegale aanbieders zijn naar aanleiding van die uitspraak gestopt. Ook zijn er invallen geweest bij aanbieders van ‘control word sharing’. Andriessen: ‘De resterende aanbieders zoeken nu naar nieuwe illegale wegen, zoals online IPTV streams en apps in de app stores en daarbuiten. Het werkveld van de piraten verplaatst zich. Het blijkt echter moeilijk om apps met illegaal TV-aanbod te laten verwijderen uit bijvoorbeeld de Android app store van Google’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*