Streamingdiensten moeten per 1 januari 2024 meer investeren in Nederlandse producties

Grote streamingdiensten die in Nederland actief zijn, moeten 5% van hun jaaromzet gaan investeren in Nederlandse audiovisuele producties zoals series, films en documentaires. Op 31 oktober heeft de Eerste Kamer ingestemd met dit wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media).

De wet gaat in op 1 januari 2024. Dankzij de investeringsverplichting komt er structureel meer geld beschikbaar voor het maken van Nederlandse AV-producties en neemt het aanbod van Nederlandse verhalen toe op streamingdiensten.

Staatssecretaris Uslu: ,,Als je als streamingdienst succesvol bent op de Nederlandse markt dan draag je ook bij aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers en een internationaal publiek genieten van prachtige producties uit ons land.’’

In andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Duitsland zijn al maatregelen genomen om private aanbieders bij te laten dragen aan nationale audiovisuele producties.

De nieuwe wet geldt voor streamingdiensten met een jaaromzet in Nederland van meer dan € 10 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om Netflix, Disney+ en Amazon Prime. Dit levert naar verwachting meer dan € 40 miljoen aan investeringen op.

De streamingdiensten mogen investeren in alle typen producties met uitzondering van sport. Ten minste de helft van het bedrag moet gaan naar Nederlandse films, series en documentaires. Juist dit culturele aanbod moet volgens de Raad van Cultuur worden gestimuleerd om te kunnen concurreren met het grote internationale aanbod.

Minimaal 60% van de producties moet gemaakt zijn door een onafhankelijke producent. Zo komt er meer variatie in het aanbod en worden makers in de audiovisuele sector versterkt: van scenarioschrijvers tot regisseurs en van cameramensen tot production designers.

Er komt een jaarlijks overzicht in welk typen producties er wordt geïnvesteerd. Na 3 jaar vindt er een evaluatie plaats die inzicht geeft in hoe de investeringsverplichting in de praktijk werkt.

6 Comments

  1. we lijken wel fransen, verplichtingen vanuit de staat.

    laat die productieclubjes gewoon goede content maken, dan komen de streamingdiensten vanzelf

  2. Wat een kolder om zoiets wettelijk te verplichten en ergens ook dom, want zo maak je de streamingsdiensten, je concurrenten, alleen maar groter en populairder. Investeer zelf in veel en goed drama en docu’s, toch wel een hoofdtaak van de NPO naast info. Laten ze dan McDonalds en Burger King verplichten tot het goedkoop aanbieden van broccoliburgers. Met kaas uit Gouda.

  3. Zorg dat Nederlandse streamingdiensten gewoon veel Nederlandstalige producties maken zoals Videoland, NPO start Plus, wat moet Netflix, Disney en de rest met Nederlandstalige producties. Daar investeren ze al genoeg in sinds de afgelopen jaren. Omgekeerde wereld dit. Te idioot!

  4. Wat een onzin dit en dan ook nog maar eens 5%. Als je maar met die vuist op tafel blijft slaan dan krijg je je zin. Zorg dat er een goede producties worden gemaakt en verkocht aan streamingdiensten.

    Ga liever zorgen als politiek dat de NPO stopt met NPO Plus en zorg dat die producties gewoon voor iedereen altijd te zien zijn. De mensen hebben al belasting betaald zodat deze productie gemaakt konden worden en hebben er dus al voor betaald. Belachelijk dat er nog eens betaald moet worden als je het op een ander moment of later in het jaar wilt bekijken.

  5. Hoe zit het trouwens met die ‘Netflix-achtige’ omgeving van Beeld & Geluid waarin je naar harte lust oude series en dergelijke kan terug kijken uit de NPO archieven? Is dat nog steeds in de planning voor 2024?

  6. Dus dan verzuipen we natuurlijk straks onder nog meer ego-docu’s van c-garnituur BN-ers en verder uitgekotste BN-ers die nog de laatste euro’s uit hun vergane glorie proberen te persen

1 Trackback / Pingback

  1. Vlaamse minister van Media pleit voor een Europese investeringsverplichting voor videosharingsplatforms zoals TikTok en Instagram Reels - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*