Stephen Emmer over de op 1 na langstlopende herkenningstune op de Nederlandse tv: Per seconde wijzer

Nederland, Amsterdam, 20 september 2017NIWportret, Stephen EmmerFoto: Thomas Schlijper

Vandaag is de 1000ste jubileumuitzending van de langstlopende tv-quiz op de Nederlandse televisie: Per Seconde Wijzer van (BNN)VARA. In 1989 mocht Stephen Enmer de nieuwe tune maken waarover de volgende kleine anecdote die ook zou kunnen dienen als quizvraag.


Componist Stephen Emmer over het ontstaan van de tune dit in het kort: “Toen ik de naam van het programma voor het eerst destijds hoorde, begon het bij mij meteen te borrelen om iets te doen in de tune met het tijdsbegrip van de quiz omdat muziek immers ook een tijd-gerelateerde systematiek kent. Ik koos voor een tempo van 60 beats per minute (gemiddeld ritme van het menselijk hart) en verdeelde de tijdsduur van het geheel onder in verschillende tijdseenheden als bij een chronometer. Zo hoor je bij elke seconde een accentpuls en verdeelde ik die secondes ook weer onder in millisecondes waar weer een ander ritmepatroon aan kon worden gekoppeld. Een verborgen ritmische fx-laag is nog het geluid van het opwinden van een koekoeksklok en de melodische partij is een hier anders getimede en daarmee gefraseerde versie van wat de Big Ben elk uur afspeelt en we eindigen met een percussiegeluid wat de afslag van een sportfinish moet illustreren. Een soort muzikale sudoku dus die je binnen een bepaalde tijd moet oplossen.”


De tune heeft inmiddels de tand des tijds ruimschoots heeft doorstaan. En wel nu al 32 jaar, zoals een ander Nederlands liedje ook zegt en daarmee na Studio Sport inmiddels de langstlopende tune op televisie.

Vanavond op NPO2 om 19.50 BNNVARA NPO

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*