Steeds meer landen starten gezamenlijk videoplatform

Enkele jaren geleden startte NPO, RTL en SBS hevideoplatform NLZIET om een vuist te creëren tegen opkomende videoreuzen zoals Amazon, Youtube en Netflix. Ook in steeds meer andere landen kiezen diverse publieke- en commerciële omroepen om gezamenlijk een OTT-videoplatform te lanceren.

Spanje
Vorige week hebben de publieke omroep RTVE en de commerciële broadcasters Atresmedia en Mediaset España een overeenkomst getekend om samen een nieuw tv-platform gebaseerd op de HbbTV-standaard te lanceren. Hiermee willen de Spaanse zenders een betere online precense genereren en zich beter wapenen tegen de oprukkende Amerikaanse wereldspelers zoals Netflix.

Frankrijk
In Frankrijk heeft de publieke omroep France Televisions de ontwikkelingen van haar VOD-platform tijdelijk gestaakt en is het rond de tafel gegaan met TF1, M6 en Orange om een deels gratis en betaalde Franse versie van Hulu te ontwikkelen.

Engeland
Ook BBC-adjunct directeur Anne Bulford heeft haar zorgen geuit over de zware internationale concurrentie van partijen met wereldwijd bereik in een tijd dat de Britse videocontentproductie in toenemende mate onder druk staat door steeds kleinere budgetten. Precies een jaar geleden werd Britbox gelanceerd. Een gezamenlijk platform van de BCC en iTV.

Volgens het nieuwsplatform DigitalTVplaform.com dienen Europese tv-partijen haast te maken met hun initiatieven, aangezien hun huidige model door dalende kijkcijfers en reclame-inkomsten steeds meer onder druk komt te staan. Het nieuwsplatform publiceerde een artikel met de urgente titel ‘Get together’. Het gebruik en misbruik van data en andere privacy-issues van een superplatform als Facebook moet volgens journalist Stuart Thomson gezien worden als sterk signaal dat de toekomst van online video, e-commerce en advertising niet in de handen van enkele Amerikaanse techgiganten moet liggen.

Volgens de auteur moeten Europese omroepen op gebied van samenwerking volharden. Er blijft volgens hem een sterke vraag naar inhoudelijke content op gebied van drama, nieuws en licht amusement op thema’s waar wereldwijde spelers geen interesse in hebben. Als omroeporganisaties een manier kunnen vinden om samen te werken om relevante digitale platforms te ontwikkelen kunnen ze middels hun eigen distributie hun toekomst verzekeren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*