Blog Erik de Zwart: ‘Herman Brood’

Ergens begin jaren 90 werd ik gevraagd om een zaterdagmiddag en -avond aan elkaar te babbelen in de IJsselhallen te Zwolle.

In eerste instantie had ik niet in de gaten wat voor soort bij­eenkomst het was; ik wist alleen dat de hoofdact van de avond de Golden Earring zou zijn. Aangekomen in Zwolle bleek het een bijeenkomst van motorrijders van een of ander Japans merk. Er traden verschillende bands op, waarvan ik de naam helaas niet meer kan achterhalen. Wie ik nooit zal vergeten is Herman Brood.

De kunstenaar was als altijd vergezeld van zijn manager Koos en zou een motor van het Japanse merk omtoveren tot kunst­werk. Herman was die dag goed aanspreekbaar en daardoor duurde het allemaal net even te lang om aan de slag te gaan. Het vervaardigen van dit kunstwerk op twee wielen gebeurde op een podium en het publiek kon meekijken naar de verrichtingen van de schilder. Herman treuzelde en menigmaal zat ik ’m op de huid dat-ie door moest werken.

Waar die beschilderde motor is gebleven, weet ik niet, maar de Golden Earring speelde die avond natuurlijk weer de zaal plat, zeker met het voor de motorrijders passende Going to the Run, nummer 3 in 1991.

Eriks Hitdossier verschijnt iedere week in Veronica Magazine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*