Radiomaker Govert van Brakel met pensioen

Govert van Brakel heeft vanochtend via Facebook zijn vertrek aangekondigd. Vandaag maakt hij zijn laatste uitzending van De Perstribune. Van Brakel sluit een radiocarrière van ruim 42 jaar af.

Govert van Brakel kwam volgens eigen zeggen door een gelukkig toeval bij de radio terecht. Na zijn dienstplicht begon hij als persvoorlichter op het ministerie van Onderwijs. Dankzij een zieke voetbalverslaggever mocht hij in 1976 invallen bij het NCRV-programma Sport op Zaterdag. In 1982 volgde hij Heinze Bakker op als presentator van dit programma. Later werkte hij voor de actualiteitenrubriek Hier en Nu, meestal als presentator met Marga van Arnhem, maar ook een tijd als politiek verslaggever naast Jan Zindel.

Ook versloeg Van Brakel, vaak samen met Theo Koomen, voetbalwedstrijden voor Langs de Lijn. Tijdens de Olympische Zomerspelen 1984 versloeg hij het kanovaren en tweemaal stond hij met de microfoon aan de finish van de Elfstedentocht.

In de jaren tachtig was Van Brakel enkele jaren hoofd Gesproken Woord van de NCRV-radio. In 1991 maakte hij de overstap naar de NOS en werd hij presentator van de zondagmiddaguitzending van Langs de Lijn. Van september 1989 tot september 1996 was Van Brakel presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Van 1995 tot 2009 was hij presentator van het Radio 1 Journaal, de laatste jaren van het avondjournaal. Hij werd in september 2010 presentator van het programma De Perstribune op Radio 1, voor Omroep MAX. Verder ging hij incidenteel invallen in het NCRV-programma Plein 5.

Op 24 april 2016 vierde Van Brakel zijn 40-jarige omroepjubileum. In een uitzending van De Perstribune, waarvan Van Brakel zelf presentator is, werd hij verrast en stond hij een uur lang centraal. Enkele dagen later, op 26 april 2016, ontving Van Brakel de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Brakel: ‘Ergens in 2002 of daaromtrent sprak ik als presentator van het NOS-Radio1-Journaal met een meneer die zich heilig had voorgenomen een omroep voor de oudere mensch te stichten. “Zeg meneer Slagter”, zo heette hij, “waarom zou er behoefte zijn aan een dergelijke omroep?” Z’n antwoord weet ik niet meer. Wel dat Jan Slagter zijn initiatief heeft uitgebouwd naar een doorslaand succes. Destijds kon ik natuurlijk niet vermoeden dat ikzelf een jaartje of twaalf voor deze club op het speelveld zou staan. Vandaag ga ik naar de kant. Nog één Perstribune voor Omroep MAX en dan zit het er op. 42 jaar bij de Goeie Ouwe Radio (NCRV, NOS, MAX), het is mooi geweest. ‘Mooi’ in de fraaiste betekenis van het woord. Tijd voor nieuwe dingen. U hoort nog. Want, zoals TROS-oprichter en radiopresentator (de oudere heer) Joop Landré placht te zeggen: Alleen de duvel is oud…’

Eerder dit jaar interviewde Spreekbuis.nl Govert van Brakel.

Lees: Govert van Brakel: ’NPO wurgt omroepen langzaam’

Bron carrière-informatie: Wikipedia

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*