Patrick Koning: ‘RadioNED is uniek!’

App-ontwikkelaar en radioliefhebber Patrick Koning ontwikkelde begin dit jaar de app radioNED. Ondanks dat er al veel radio portal apps zijn wil hij het verschil maken door onder andere de grootste collectie van Nederlandse online stations te bundelen. Spreekbuis.nl interviewde hem.

Er zijn al veel radio portals te vinden. Wat maakt radioNed uniek?
RadioNED is uniek door een combinatie van een aantal zaken. Uniek is dat er twee versies van radioNED zijn: één voor de iPhone en iPad en één voor de AppleTV. Dat is ook de reden dat radioNED een jaar geleden is ontstaan. Als ‘cord cutter’ heb ik alleen internet. Ik kijk tv via NLZIET, het journaal via de NOS app en films en series via Netflix. Ik wilde ook radio luisteren via de versterker die aangesloten is op mijn AppleTV, echter was er geen goede app. Het streamen vanaf mijn smartphone is geen optie als je de radio de hele dag aan hebt staan en je de smartphone ook tussendoor voor andere zaken gebruikt. Vanuit die behoefte is radioNED ontstaan. Ruim 60% van de downloads van radioNED zijn ook voor de AppleTV. En radioNED is te vinden in de top 20 van muziekapps. Ik kreeg erg positieve reacties van gebruikers, maar ook steeds weer de vraag waarom er geen versie voor iPhone en iPad was. In januari heb ik ook voor iPhone en iPad een versie gelanceerd.

Uniek is dat er meer dan 350+ radiostations uit Nederland in staan inclusief een korte omschrijving van het radiostation en het aantal online luisteraars (als het radiostation dat uitzendt). Zoals je vroeger de FM (of AM) band kon afzoeken, kun je in radioNED door een grote lijst radiostations op ontdekkingstocht gaan. Er is ook een mogelijkheid om via categorieën gericht te ontdekken: landelijk, regionaal, talk-radio, 70s, 80s, 90s, 00s, dance en Nederlandstalig. Bij andere radio apps is dat ontdekken bijna onmogelijk omdat ze of een wereldwijd aanbod hebben of alleen de landelijke radiostations aanbieden. Je moet dan of het radiostation al kennen om hem te kunnen zoeken of het aanbod is beperkt. Daarnaast worstelen deze apps vaak met veranderende streamadressen waardoor veel radiostations niet meer werken. Ik check de radiostations regelmatig en ga met ze in contact over de reden van het niet uitzenden. Soms is er een tijdelijk technisch probleem en laat is het radiostation staan. Soms is een radiostation verdwenen en haal ik hem er uit.

Uniek is ook dat beide versie samenwerken. Als je bijvoorbeeld een radiostation als favoriet aanmerkt in je iPhone dan is deze meteen zichtbaar op je iPad en AppleTV. Ook het radiostation dat je als laatste afgespeeld wordt uitgewisseld tussen de apps. Zo kun je bijvoorbeeld ’s ochtends ontbijten met Delta Radio op de achtergrond via je AppleTV en vervolgens de auto instappen en via je iPhone (met bluetooth op de radio) door blijven luisteren. Erg handig!

Met de release van versie 6.0 deze week er tevens medianieuws te vinden is in radioNED. Het medianieuws wordt geleverd door Spreekbuis.nl. Daarnaast biedt radioNED natuurlijk de mogelijkheden die andere radio apps ook aanbieden.

RadioNed is verkrijgbaar iOS (iPhone/iPad) en tvOS (Apple TV). Waarom kies je ervoor om je portal alleen in app vorm ut te brengen?
Radio luisteren via een website; ik weet niet of dat de toekomst is. Ik zie meer toekomst in apps met betrekking tot radio (of tv) Wie weet? In 2019 biedt macOS de mogelijkheid om ook iOS apps te draaien. Op dat moment is radioNED ook beschikbaar als app op je MacBook.

Je hebt een enorm aantal Nederlandse online radiozenders op RadioNed staan. Welke zenders zijn favoriet bij de gebruiker momenteel?
Geen idee, want radioNED verzamelt geen luistercijfers. Dat zou wel eens een toekomstig projectje kunnen worden.

Ik heb in het verleden een functie in radioNED gebouwd waarmee je alle radiostations sorteert op aantal luisteraars. De functie heb ik nooit uitgebracht omdat het resultaat erg lang op zich laat wachten met 350+ radiostations. Daarnaast deelt niet ieder radiostations het aantal luisteraars, dus is de top 10 alleen gevuld met radiostations die ‘open’ zijn. Ik heb deze versie uit de mottenballen gehaald en uitgevoerd. De top 10 van zondagochtend 12 augustus is:
1. Gigant FM
2. Radio 192
3. Keizerstad 80s
4. Nashville FM
5. Optimaal FM
6. DANCE.FM
7. Feel Good Radio
8. Baars Classic Rock
9. Heuvelland Express
10. Radio Stad Den Haag
Hierin zijn alleen de online luisteraars meegeteld.

In jouw overzicht is goed te zien dat er op gebied van Nederlandstalig, 70s, 80s en 90s voldoende valt te kiezen. In welke genres mogen er van jou nog wel wat online zenders bij komen?
Talk-radio heeft maar vier radiostations. Ik sprak Patrick Kicken hierover. Hij biedt twee online talk-radiostations aan. Hij verwacht dat hier meer initiatieven ontstaan in de toekomst.

Naast online radio is ook podcasting razend populair. Ben je al bezig om podcasts te integreren?
Ik zou graag een radioNED Podcast editie willen uitbrengen. Er zijn veel goede radioprogramma’s, zoals de ochtendshow van Bart van Leeuwen, de Leeuwenkuil van Edwin Simonis, het Delta Café van Maurice van der Bend, HaDieDave van Dave Donkervoort, Van Der Meer Draait Door van Frans van der Meer, et cetera. Deze radioprogramma’s worden opgenomen en online gezet en gedeeld via verschillende kanalen. Ik zou dat graag bundelen. De uitdaging zit het in de verschillende kanalen. Hoe ga je die combineren? Leuk om over na te denken.

De tv-wereld is een totaal andere dan die van de radio. Terwijl radiozenders op heel veel platformen gedistribueerd worden is dat bij tv-uitzendingen niet het geval. Waarom zit daar volgens jou zo’n groot verschil tussen de mediatypen?
Ik denk dat de begrippen: dé TV en dé radio niet meer opgaan. Er is lineaire TV en lineaire radio. Dit zijn oude zendtechnieken, want je kunt TV ook achteraf (soms zelfs vooraf) terugkijken via bijvoorbeeld NLZIET. Ook radiostations bieden de mogelijkheid om lineaire radioshows achteraf te beluisteren. Radio 538, Qmusic of 3FM doen dat bijvoorbeeld. Je kijkt dan nog steeds naar de grote gerenommeerde instituten.

Daar zijn aanbieders zoals Netflix, Hulu, Videoland of Amazon Prime op het gebied van video bij gekomen. En audio aanbieders zoals Apple Music of Spotify. Het mooie aan dit mediatijdperk is dat de technologie om video of audio te maken voor iedereen beschikbaar is en er is internet om het goedkoop te distribueren.

Zo is er een groot aantal vloggers. Grote namen die hun geld verdienen met vloggen, zoals Enzo Knol, MissLipgloss of Teskuh. De grote namen van de toekomst zitten onder een grote groep hobbyisten die wekelijks posten. Ze gebruiken een goede fotocamera om vlogs op te nemen en gebruiken YouTube om hun vlogs te delen. Veel jeugd kijkt nog amper naar dé TV, maar Netflix en naar hun favorieten vloggers.

Zo is er eveneens een groot aantal radiostations dat via internet uitzendt. Veel oude radiopiraten zoals Delta Radio 90, Radio Centraal, Focus 103 en Radio Baccara, maar ook veel nieuwe initiatieven, zoals de radiostations van 247Streaming, Radio AM5, BigB21, Ampli4Radio en Iceradio. Sommigen hebben zelfs een am frequentie gekocht. En natuurlijk de regionale en lokale omroepen. Ik denk dat de versnippering die in de vraag aangestipt wordt tegenwoordig voor én video én audio geldt. Het medialandschap is flink uitgebreid, maar daardoor ook versnipperd. Voor de consument erg lastig om door het bomen het bos te zien. RadioNED probeert op het gebied van radio overzicht te geven.

Deze week heb je ook een nieuwsfeature aangebracht. Gebruikers kunnen nu via jouw app het laatste Spreekbuis.nl-nieuws volgen. Welke features kunnen we nog meer verwachten komende tijd?
Ik zou allereerst het nieuws willen uitbreiden met bijvoorbeeld Radiofreak.nl en Mediacourant.nl. De mogelijkheid hiervoor heb ik al grotendeels draaien. Ik worstel op dit moment met een technische uitdaging om de drie streams die verschillend opgebouwd zijn te combineren en te sorteren.

Ik zou graag Apple CarPlay en/of Apple Watch mogelijkheid willen toevoegen. En Siri willen integreren in radioNED. In de nieuwe versie van xCode wordt meer mogelijk. Het lijkt me erg handig als je tegen je iPhone, iPad of AppleTV bijvoorbeeld kunt zeggen: “Speel 80s HITRADIO af”. Ik ga onderzoeken of dit haalbaar is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*