Shula Rijxman: ’Maatregelen zullen de publieke omroep minder slagvaardig maken”

NPO-voorzitter Shula Rijxman heeft een uitgebreide reactie op de visiebrief van Minister Slob gegeven.

Rijxman meldt: “Het is goed dat de visiebrief verschenen is. We gaan de brief goed lezen maar een eerste blik op de voorstellen neemt onze zorgen over de financiering niet weg. De maatregelen kunnen leiden tot opnieuw een grote bezuiniging, die onze hele programmering en programmamakers hard zal gaan raken. De mediaplannen van het Kabinet bieden helaas niet de gehoopte lange termijn zekerheid voor een stabiele publieke omroep voor iedereen.

Deze maatregelen zullen de publieke omroep minder slagvaardig maken en vooral ten koste gaan van het programma-aanbod voor jongeren. Zeker als NPO 3 wordt omgevormd tot een regiozender zal ons bereik onder jongeren drastisch afnemen en jong talent steeds minder kansen krijgen bij de publieke omroep.

En dat terwijl een sterke en brede publieke omroep harder nodig is dan ooit: een plek vrij van commerciële belangen en politieke beïnvloeding, waar onafhankelijk nieuws, de Nederlandse cultuur en onze samenleving centraal staan. Met de plannen van dit kabinet komt die belofte aan Nederland onder druk te staan. Het kabinet schrijft dat het uitgesloten is dat de programmering zal worden geraakt. Met de plannen zoals die nu voorliggen, is dat onmogelijk.

Verder wijzen we de politiek op het onlangs verschenen evaluatierapport van de onafhankelijke visitatiecommissie die daarin benadrukt dat politieke rust, financiële zekerheid en een heldere toekomstvisie noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van een brede publieke omroep. We hopen dan ook dat tijdens het komende Kamerdebat de uitwerking van de plannen meer in lijn komt te liggen met de belofte uit het regeerakkoord, te weten een stevige publieke omroep op alle niveaus.

NPO en omroepen zullen zich in ieder geval de komende tijd blijven inzetten voor een gevarieerd en veelzijdig programma-aanbod  en gaan met de minister in gesprek over de uitwerking van zijn plannen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*