FNV maakt zich zorgen om omroepplannen Slob

Het vandaag bekendgemaakte toekomstplan van Minister Slob maakt de publieke omroep niet toekomstbestendig en zorgt voor meer onzekerheid over programma’s en bij de makers volgens de FNV.

De FNV verwacht dat de nieuwe plannen een ‘budgettaire wurggreep’ creëeren en de onafhankelijkheid van de omroepen en de makers hiermee steeds meer in het gedrang komt.

Martin Kothman, bestuurder FNV: ‘Wij kijken met argusogen naar de politieke ontwikkeling rondom de publieke omroep. In heel Europa en nu dus ook in Nederland krijgen politieke partijen en populistische partijpolitieke standpunten steeds meer invloed op de media in het algemeen en de publieke omroepen in het bijzonder. Dit toekomstplan van minister Slob biedt daartegen onvoldoende tegenwicht, maar biedt met extra bezuinigingen als middel, gelegenheid de publieke omroep steeds verder te marginaliseren. ”De vakbond meldt dat de medewerkers van de publieke omroep en de toeleverende technisch facilitaire bedrijven, ondanks eerdere bezuinigingen,  kwaliteit zijn blijven leveren.

Kothman: “Die rek is er nu wel uit. De werkdruk onder omroepmedewerkers en in de productieketen is hoog, de werkzekerheid is laag en de arbeidsvoorwaarden zijn slecht. De visie van minister Slob biedt juist deze medewerkers weinig toekomstperspectief en zekerheid. Het is goed dat er naar salarissen van topfunctionarissen en presentatoren wordt gekeken, dat is echter maar een klein topje. Een zeer groot deel van de mensen achter de schermen hebben te kampen met onzekere contracten, inkomensonzekerheid en slechte tarieven. Het Kabinet doet er niets aan om dit aan te pakken door voorwaarden te stellen bij de besteding van publiek geld.”

FNV wil dat de teruggang in reclame-inkomsten geheel wordt gecompenseerd en dat er randvoorwaarden komen bij de (aan)besteding van publiek geld die ervoor zorgen dat medewerkers in de hele omroepketen ongeacht hun contractvorm kunnen rekenen op een fatsoenlijke beloning. Waarbij de cao voor het Omroeppersoneel de norm is.


1 Trackback / Pingback

  1. Artikel | Trends & Ontwikkelingen 21 juni 2019 - Mestmag.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*