Shula Rijxman wil heldere beoordelingscriteria voor nieuwe en bestaande omroepen

Het ministerie van OCW heeft duidelijkheid gegeven over te toetreding van nieuwe omroepen. NPO verwelkomt deze nieuwe toetreders in het publieke bestel.

Voorzitter Shula Rijxman van de NPO: “Ons bijzondere publieke omroepbestel is een ópen bestel. Dat wordt vandaag opnieuw onderstreept met het groene licht van de minister voor toetreding van twee nieuwe aspirant-omroepen, die we van harte welkom heten. We willen er voor iedereen zijn en we hopen dan ook dat Omroep Zwart en Ongehoord Nederland kwaliteitsprogramma’s gaan maken die vanaf januari 2022 iets toevoegen aan ons publieke media-aanbod voor alle Nederlanders. We feliciteren ook de andere omroepverenigingen met het krijgen van hun erkenning voor de komende concessieperiode.”

De omroepen Human, Powned en WNL zijn de aspirant-status inmiddels ontstegen en zijn nu door de minister als een volwaardige omroep erkend.

Rijxman: “Wel willen we benadrukken dat het van groot belang is dat het kabinet en de Tweede Kamer nu echt werk gaan maken van het opstellen van heldere en bruikbare beoordelingscriteria voor nieuwe en bestaande omroepen als het gaat om legitimering, stroming of toegevoegde waarde. We zijn blij dat minister Slob dat vandaag ook toezegt in zijn brief. Er zijn eigenlijk al jaren onvoldoende objectieve gronden vast te stellen om al dan niet een erkenning te verlenen. Het is goed om te zien dat de politiek onze zorgen serieus neemt, in het belang van het behoud van een doelmatige en kwalitatief sterke publieke omroep.”

NPO, Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media hebben het ministerie van OCW hier al eerder op gewezen bij de adviezen van de erkenningsaanvragen in 2009 en 2014 en deden dat nu weer bij de adviezen dit jaar.

De NPO benadrukt tenslotte dat alle omroepen en dus ook de nieuwe toetreders zich hebben uitgesproken om zich binnen het bestel te conformeren aan de journalistieke codes die binnen de gehele publieke omroep door alle journalistieke redacties worden gerespecteerd

6 Comments

 1. Ge zult D’66 lid moeten zijn en alle leden eveneens! Ge mag geen “rechtse’ voorkeur hebben en vooral de linkse kliek volgen en aan het woord laten.
  Net als de NPO Ombudsman dient ge vooral niet negatief over D’66 en Mevr. Kaag te oordelen.
  Kortom, NPO is NIET onafhankelijk en zal er alles aan doen om nieuwkomer “ON” het leven zuur te maken en vooral “Zwart” straks veel prime-time te geven!
  Met dank aan het “Nieuws van alle kanten” zoals NpoRadio1 ons dagelijks weet te vertellen.

  • @J.Mastenbroek: Grandioos! Perfect! Maar toch een toevoeging: Ge zult een hekel hebben aan de republikeinse partij in Amerika, aan Amerikaanse presidenten zoals Donald Trump, George Bush senior, George Bush junior en Ronald Reagan. Ge zult overdreven positief zijn over de democratische partij in Amerika, van presidenten Bil Clinton, Barack Obama en politici als Hillary Clinton en Nancy Pelosi!

   @Juul: voorbeelden van bovenstaande? Twan Huys, Eelco Bosch van Rosenthal en Charles Groenhuijsen! Om misselijk van te worden zo negatief deze heren zijn over alles wat naar Republikeins riekt en zwaar overdreven positief te zijn van alles wat democratisch in de VS is

   • Dank voor deze juiste toevoeging! Voor het gemak was ik maar in NL gebleven.

    @Jull “we zijn weer lekker bezig”………… Met alle respect, maar de waarheid mag toch gezegd worden?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*