´Geen beïnvloeding VPRO-documentaire´

In haar rapportage naar aanleiding van het onderzoek naar de totstandkoming van de VPRO-documentaire Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof, concludeert de ombudsman voor de publieke omroepen dat beïnvloeding die de journalistieke grondregels schendt niet is gebleken. De makers hebben hun zeggenschap niet weggegeven en hebben de documentaire gemaakt die hen vanaf het eerste plan voor ogen stond, aldus het rapport. De VPRO voelt zich gesterkt door dit oordeel en deelt de aanbeveling van de ombudsman dat er meer helderheid aan het publiek gegeven moet worden over de context van het maakproces en journalistieke afspraken. 

De ombudsman stelt vast dat veelvuldig, hoofdzakelijk productioneel contact gebruikelijk is bij een documentaire als deze. Beïnvloeding die de journalistieke grondregels schendt is daarbij niet gebleken. De suggesties voor aanpassingen van het ministerie en de partij die zijn verwerkt, ‘hebben het beoogde eindproduct niet fundamenteel van karakter of inhoud doen veranderen.’ Wat is aangepast of is gecorrigeerd is correct gegaan volgens de breed aanvaarde journalistiek-ethische normen in de Journalistieke Code van de NPO.

De ombudsman geeft ook aan dat het makersteam te lang het idee heeft laten bestaan dat aan shots of inhoud nog gesleuteld kon worden, waardoor het beeld kon ontstaan dat de minister, ministerie en partij de ruimte hebben gekregen. Dat ontstane beeld is ‘geen feitelijke vaststelling van een foutieve taakopvatting,’ concludeert de ombudsman. De aanbeveling om afspraken met geportretteerden formeler en voor publiek transparanter vast te leggen neemt de VPRO ter harte. 

Hoofdredacteur Stan van Engelen: ‘We zijn blij met het oordeel van de ombudsman. Het rapport onderschrijft het standpunt dat we steeds naar voren hebben gebracht dat de film onafhankelijk tot stand is gekomen. De kritiek van vorige week heeft ons geraakt en die nemen we serieus. We vinden het van groot belang dat we films kunnen blijven maken over mensen in het centrum van de macht. Dat is een belangrijke taak van de journalistiek. We gaan aan de slag met de aanbevelingen van de ombudsman en werken die verder uit in ons eigen onderzoek.’

lees ook: Margo Smit (NPO Ombudsman): Kaag-documentairemakers hadden duidelijker moeten zijn wat ze wel en niet toelaten.

4 Comments

  1. Nou wat een verrassende uitkomst. Dit hadden we niet verwacht. Weer belastinggeld over balk voor een flut onderzoekje waar iedereen de uitkomst al van te voren wist. Dat deze mensen zichzelf nog recht in de spiegel kunnen aankijken is toch.

  2. Slager keurt eigen vlees!
    Laten ze de documantaire maar eens beoordelen door Duitsers of Belgen, wedden dat er totaal iets anders uit gaat komen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*