Shula Rijxman: “Publieke omroep verdient blijvende steun”

De NPO meldt dat de coronacrisis het nog eens extra duidelijk maakt dat de publieke omroep een belangrijke rol speelt als verbinder en als brenger van nieuws, achtergronden en ontspanning in Nederland.

De impact probeert NPO samen met omroepen op de website npo.nl/effect duidelijk te maken.

NPO-voorzitter Shula Rijxman: “De afgelopen periode heeft laten zien wat de kracht is van een sterke en brede publieke omroep, die al zijn kanalen en platforms heeft kunnen inzetten om Nederland te verbinden. We realiseren ons dat de wereld in het post-coronatijdperk zal veranderen, maar de functie en betekenis van de publieke omroep zal er niet minder om worden. Het zou daarom goed zijn om ook dán als publieke omroep deze betekenisvolle rol te blijven vervullen – en we vragen de politiek om ons hierin te steunen.”

NPO en omroepen brengen sinds enkele jaren in kaart om hun waarde voor de Nederlandse samenleving te laten zien. De voorbeelden zijn verdeeld over een aantal thema’s: Nieuws & debat, Cultuur, Educatie, Innovatie en Verbinding & Samenleving. Nieuw dit jaar is een pagina over de coronacrisis, die met bijna 60 voorbeelden van speciale coronaprogrammering is gevuld. Alle voorbeelden zijn samengebracht op de website npo.nl/effect.

4 Comments

  1. Weer een lobby voor meer geld……
    Laten ze maar de programma’s om de 10 minuten onderbreken door 5 minuten reclame dat levert nog eens geld op!
    Of vraag linkse partijen, waar van veel gezichten op tv te zien zijn iedere avond een flink bedrag uit de partij kas.
    Maar ga niet het handje ophouden in Den Haag en vraag naar mijn centen ik gun jullie zooitje niets!

  2. Simone heeft wel een punt. Waarom moeten we al die omroepen steunen? Waarom nog steeds een achterhaalde verzuiling van honderd jaar geleden in stand houden? De wereld verandert, wij moeten allemaal veranderen, maar Hilversum niet? We hebben aan één tv bedrijf dat dient als publieke omroep meer dan genoeg. Gezien het aantal kijkers, hebben we ook meer dan genoeg aan twee netten. Stop die extra verdienmodellen met themazenders en ondemand programma’s. Daarna gewoon digitaal kijk- en luistergeld herinvoeren, zodat we precies weten wat er naar deze publieke omroep gaat, zonder het gemorrel van een ministerie ertusssen. Geeft gelijk meer onafhankelijkheid van politiek.

  3. @Andreas Dat is nogal een zwak verhaal. Aantal publieke omroepen is enorm verminderd door samenvoegingen en opheffingen. Aantal kijkers van NPO is voortdurend veel hoger dan bij commerciële omroepen. Themazenders zijn geen verdienmodel, is service voor de kijker. Verder weten we nu al precies wat er naar de publieke omroep gaat, staat in begroting OCW.

  4. “Mijn naam is Shula Rijxman, en sinds ik aanschoof als hoofd van de NPO ben ik alleen maar aan het woord gekomen als er een punt kwam waarop de broeksriem moest worden aangetrokken en ik onder het mom van “betere programma’s” het handje moest ophouden om meer geld.

    Ook nu willen wij meer geld.”

    Dit is serieus zoals ik het lees, en ik zie iemand mij graag overtuigen tot een andere gedachte.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*