Shula Rijxman: Belang van vrije media belangrijker dan ooit

Diverse politieke partijen hebben tijdens de verkiezingen aangegeven op de omroepen te willen bezuinigen. In een Telegraaf-interview heeft NPO-baas Shula Rijxman onderstreept dat ook in de toekomst de activiteiten van de NPO belangrijk voor de maatschappij blijven. Ze heeft eerder aangegeven dat er in plaats van bezuinigingen juist in het omroepbestel geïnvesteerd moet worden.

Rijxman: „Ik wijs inderdaad graag op het belang van vrije media omdat die belangrijker zijn dan ooit. Wij zijn de zuurstof in een samenleving die het alsmaar benauwder krijgt. De vrije pers komt steeds verder onder druk te staan. Kijk naar Amerika, hét voorbeeld van een vrij land: daar worden journalisten weggebonjourd bij persconferenties. Moet ik blijven roepen dat de publieke omroep belangrijker is dan ooit? Ja, want je ziet ook hier dat de politiek er steeds weer over discussieert.”

 Ze gelooft niet dat commerciële omroepen de NPO-taken kunnen overnemen. Rijxman: „De commerciëlen maken prachtige programma’s, maar zijn volledig afhankelijk van reclame-inkomsten en hebben alleen al daarom een andere taak. Wij plaatsen feiten in verschillende contexten. Wij hoeven minder rekening te houden met omzet, winst en marktaandelen.”

Het hele Telegraaf interview is te lezen op Telegraaf.nl of Blendle (premium).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*