RSS na 25 jaar nog steeds zeer relevant

Webfeedformat RSS Really Simple Syndication) bestaat deze week precies 25 jaar. Veel mensen denken bij de term RSS vaak terug aan rss-feeds, waarbij je in een oogopslag een versimpelde weergave het nieuws van diverse nieuwssites of blogs tot je kan nemen. De meeste uitgevers kiezen er tegenwoordig voor om enkel de titel en de inleiding in hun feed te zetten met een link naar het gehele artikel op hun site, zodat zij niet het verkeer naar hun website missen.

De techniek achter RSS werd 1997 door Aaron Swartz bedacht en later geoptimaliseerd door Dave Winer (RSS 2.0). Lange tijd leek het erop dat de RSS-techniek door verminderd gebruik uit gratie was, maar door de populariteit van podcasts is RSS weer helemaal terug. Podcasting is namelijk eigenlijk niks meer dan een RSS feed met een link naar audiobestanden.

‘Podfather’ Adam Curry

De Nederlandse radio-dj, tv-presentator, ‘podfather’, maar vooral technisch innovator Adam Curry, kwam begin deze eeuw op het idee om RSS te gebruiken om audiobestanden te verspreiden. Hij ging met zijn idee naar RSS-developer Dave Winer. Curry vroeg aan hem of het mogelijk was om deze blogtechnologie te gebruiken ter verspreiding van digitale audiobestanden. In januari 2001 was Dave klaar met de broncodewijzigingen in RSS om de ‘audio-behuizing’  mogelijk te maken. Om het uit te testen, creëerde hij samen met Adam Curry de eerste podcast-feed. Deze feed werd gelanceerd op 20 januari 2001. Vervolgens vroeg Apple-icoon Steve Jobs aan Adam Curry of hij de podcasttechniek in iTunes mocht verwerken. Mede door de toevoeging van podcasts werd de iPod een wereldsucces en werd  het on-demand luisteren naar podcasts door steeds meer consumenten omarmt.

Dit jaar zijn er al meer dan twee en half miljoen podcasts gemaakt, die wereldwijd door zo’n 400 miljoen mensen worden beluisterd. Hiermee is de podcasts een volwassen mediatype geworden en laat het goed zien dat RSS nog steeds ‘alive and kicking’ is. Naast podcasting begint vodcasting (oftewel video podcasts) ook steeds populairder te worden.

De in 2020 gelanceerde Nederlandse startup XS2Content heeft ook de RSS-techniek omarmt en maakt daar op eigentijdse wijze gebruik van door RSS-feeds in te zetten in combinatie met onder andere artificial intelligence, text-to-speech, rss2video, (custom) avatars, custom voice en lipsyncing-technieken. Juist door de inzet van deze nieuwe techniek zijn de mogelijkheden eindeloos.

De software van XS2Content leunt op verschillende taalmodellen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Met die taalmodellen en aanpassingen van XS2Content kan de startup bestaande content automatisch vermenigvuldigen naar contentvormen. Zo kunnen  geschreven artikel vanuit de RSS-feed automatisch worden omgezet naar een audio nieuwsbulletin, podcast of video en vice versa. Ook automatische vertalingen van onder andere video of podcastformats behoren tot de mogelijkheden. XS2Content heeft projecten opgezet met diverse mediabedrijven, waaronder DPG Media, Mediahuis Nederland, Business Insider Nederland, Paramount en Talpa Network. Het bedrijf ziet dat hun techniek ook goed gebruikt kan worden buiten de mediawereld, waaronder contentmarketingbureaus en merken, maar ook (semi)overheidsorganisaties, die hun content toegankelijker wil maken voor onder andere laaggeletterden, visueel beperkten en anderstaligen.

Op de 25ste verjaardag van RSS heeft de techniek nog niet aan waarde ingeboet. Het blijft een techniek die naadloos aansluit op nieuwe innovaties, waaronder A.I. en synthetische mediatechnieken.