Roderick Veelo: ‘Veel mediawetten zijn niet meer van toepassing’

Op dinsdag 4 september maken Nederlandse online radiostations en podcasts kans op een Online Radio Award. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Ditmaal: Roderick Veelo (TPO-podcast).

In het verleden waren omroeporganisaties huiverig voor presentatoren die ook in andere mediaorganisaties actief waren. Jij werkt naast The Post Online ook voor RTL. Is dat tegenwoordig minder een issue?
Voor alle duidelijkheid, ik werk voor RTL Z en niet voor TPO. Het enige is dat ik samen met Bert Brussen een podcast maak. Die hebben we bij gebrek aan een betere naam voorlopig de TPO-podcast genoemd en hij wordt o.a. gepromoot via de TPO-website. Mijn column op TPO is een ‘re-run’ van de column die ik wekelijks schrijf voor RTL Z. De podcast met Bert maak ik in m’n vrije tijd en krijg daar niet voor betaald. Ik ben dus geen medewerker van TPO.

Je werkte vroeger als radiopiraat bij Radio Decibel. Is het ‘piratengevoel’ ook terug te vinden bij TPO-podcast?
Er zit wel een piratengevoel in die podcast. De vrijheid is terug. Veel mediawetten zijn niet meer van toepassing. Hoe lang je maakt, met wie, over wat, met welke jingles of geluiden wordt niet bepaald door een format of een redactie of een zenderbaas. We mogen het helemaal zelf bepalen. Geweldig.

Hoe kiezen jullie de onderwerpen voor de podcast?
In de TPO-podcast geven Bert Brussen en ik commentaar op het nieuws dat ons is opgevallen. En we hebben allebei een open zenuw voor de manier waarop andere media het nieuws soms graag presenteren. Zo wordt er al ruim anderhalf jaar gehyperventileerd over het aftreden van Donald Trump. Dat is wensdenken van journalisten en kunnen wij al een hele tijd niet meer serieus nemen. Dus vinden wij het leuk daar een paar voorbeelden van te geven en dat te becommentariëren. Bert kan goed boos worden, ik probeer dan het redelijke weer op te zoeken. Ik verzamel de fragmenten en de jingles/aankleding. We hebben geen uitgebreid overleg. Ik weet vaak waar Bert commentaar op heeft. Hij hoort meestal pas tijdens het opnemen wat er in ‘de show’ zit. Dat houdt het fris.

Powned en WNL zijn de omroepen die in het publieke bestel ook de rechter vleugel aandacht moeten schenken. Doen ze dat volgens jou naar behoren?
Als je rebelleert of vragen hebt over de gevestigde politieke en maatschappelijke orde, krijg je al snel de sticker rechts. Dat zien we nu zelfs in de commentaren op burgemeester Femke Halsema, die een punt zet achter de appeasement politiek van haar voorganger tegenover salafisten. Dan lees ik: Halsema haalt de VVD rechts in. Als je dus geen zoete broodjes bakt met de meest rigide conservatieve stroming binnen de islam ben je rechts. Journalisten van Powned en WNL en van alle omroepen en nieuwsorganisaties moeten óók de vragen stellen die leven bij veel (rechtse) mensen. Dat gebeurt nu gelukkig meer dan vroeger.

Jean Pierre Geelen meldde enige tijd terug in zijn Volkskrant-column: “In de rechtse keuken van de tv-kantine wordt gekookt met dédain voor de eigen gasten.” Diskwalificeert rechtse media zich niet zelf bij het grote publiek door deze termen te hanteren?
Ik zou Jean Pierre Geelen niet als maat der dingen willen nemen. Dat was trouwens een hele slechte column waarin hij onwaarheden schreef over onze podcast zonder de moeite te nemen er naar te luisteren. Ik lees geen gevloek en getier op GeenStijl, wel scherpe en sarcastische stukken. Dat dat niet het sarcasme van JP Geelen is, wil niet zeggen dat het niet aan anderen besteed is. De grote ziekte van deze tijd is woorden isoleren van hun context en daar de boer mee opgaan en kijken of je voldoende ophef kan genereren. Het zou mooi zijn als vaker het hele verhaal er weer meer toe zou doen.

Al lange tijd wordt gesproken dat NPO, naast de huidige omroepen, ook ruimte en of budget moet bieden voor externe producenten. Zouden jullie gaan pitchen als dit mogelijk zou zijn?
Nee, ik vermoed niet dat wij gaan pitchen. Dan moet je weer in het keurslijf van wat de NPO wil. Mijn hemel, dat is nou zo leuk aan podcasten, dat er geen keurslijf is. De durf en de lol verdwijnen dan. Nee dus.

Kijk voor meer informatie op:
TPO Podcast

1 Trackback / Pingback

  1. Interviewoverzicht #OnlineRadioAwards

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*