Roderick Veelo: ‘Die vrijheid van Adam Curry, die voelde je’

Podcastpionier Adam Curry was zijn grote inspiratiebron: die vrijheid om radio te maken zoals je het zelf wilt, sprak Roderick Veelo enorm aan. Zijn werk bij RTL Z heeft hij inmiddels achter zich gelaten om zich full-time op het maken van podcasts te storten. Met succes, zo viel hij in de prijzen bij de Online Radio Awards (in 2016 en 2022 als ‘Beste podcast’ en ‘Beste presentator’. Maar hij heeft ook een column in De Telegraaf en af en toe valt hij in bij PowNed op NPO Radio 1, want de hypotheek moet wel betaald worden.

Veelo maakt samen met Bert Brussen al zes jaar de TPO Podcast, die is genoemd naar ThePostOnline waarvan Brussen hoofdredacteur is. Veelo: ‘Het klikt met Bert. De combinatie van ons tweeën heb je nodig vind ik, ik ben er geen fan van om zelf een monoloog te houden. Als luisteraar neem je deel aan ons gesprek. Soms zul je het eens zijn met wat ik zeg en soms met wat Bert zegt. Dankzij de combinatie gebeurt er wat, zit er meer dynamiek in.’

‘Je wordt er geen miljonair van, het is pionieren’

Roderick Veelo

‘Ik ben zeker drie tot vier dagen in de week bezig om de twee podcasts voor te bereiden. De podcast is een gesprek over het nieuws, dus volg ik altijd het nieuws en zoek ik naar goede onderwerpen en quotes. Ik vraag me altijd af of een onderwerp interessant is, of we iets kunnen toevoegen, iets dat afwijkt van wat andere media al brengen en dat de luisteraar kan boeien. Die quotes komen vaak uit programma’s zoals Nieuwsuur en Buitenhof, of nu bijvoorbeeld de hoorzittingen in Washington over de bestorming van het Capitool. Zo’n fragment waarin Ivanka Trump afstand neemt van haar vader, dat wil ik voor de uitzending hebben. Bert en ik overleggen via WhatsApp en van tevoren maak ik een opzetje, een draaiboek. Bert gaat vervolgens gewoon het gesprek in. Dat maakt het spannend. Het gesprek kan alle kanten opgaan, neemt voortdurend wendingen. En we hebben alle tijd, we hoeven het niet tot op de seconde uit te meten. We nemen zo’n anderhalf uur op en dat monteer ik dan.’

Geen miljonair
De TPO Podcast maken Veelo en Brussen tweemaal per week, op dinsdag en vrijdag. Veelo: ‘Dinsdag is de podcast gratis te beluisteren, vrijdag zit hij achter een betaalmuur en heb je een abonnement nodig. Dat kost € 40 per jaar. Het is dus de kunst om luisteraars van de dinsdag naar de vrijdag te krijgen. We hebben nu zo’n 20.000 luisteraars op dinsdag en ongeveer 2100 abonnees. Je wordt er geen miljonair van, het is pionieren.’ Advertenties heeft de TPO Podcast niet. ‘Wij snijden onderwerpen aan zoals je die ook wel tegenkomt bij GeenStijl of VI bijvoorbeeld. Dan krijg je dat mensen op twitter achter adverteerders aangaan. Donaties krijgen we wel.’

Veelo schrijft naast de podcast een column voor De Telegraaf en is soms op NPO Radio 1 te horen. Recent verscheen zijn boek De schijn regeert (bij uitgeverij Blauwburgwal), een selectie van zijn columns voor RTL en de Telegraaf over schijnvertoningen en hypocrisie in de politiek en de media. ‘Ik val op de radio wel eens in met De Ronde Tafel van Roderick, als er een uur is uitgevallen. Leuk om te doen, en ik heb er best veel vrijheid. De onderwerpen kies ik samen met de redactie, er zijn geen verplichte nummers. Ik verdien met de podcasts niet genoeg, er moet wel brood op tafel komen en de hypotheek moet betaald worden.’

Curry
Veelo was, zegt hij zelf, verknocht aan zijn werk voor RTL Z. Toch is hij daar weggegaan. ‘Ik ben altijd een radioman gebleven, altijd met geluid bezig. Adam Curry heeft mij echt geïnspireerd, die is met de Daily Source Code bijvoorbeeld al eerder uit het omroepkeurslijf gestapt. Die vrijheid van hem, die voelde je. Ik wilde dat ook, maar dacht dat het buiten mijn bereik lag. De TPO Podcast heb ik eerst één keer in de week naast mijn baan bij RTL Z gemaakt. Uiteindelijk ben ik het nu full-time gaan doen, een grote stap. Ik kan alles doen zoals ik het zelf wil, mijn eigen interesses volgen, de audiovormgeving maken. Op NPO Radio 1 heb ik veel vrijheid, maar moet je wel aan voorwaarden voldoen. Voor de podcast ben ik mijn eigen zendermanager.’

Roderick Veelo ging tijdens de Online Radio Awards in mei met twee prijzen naar huis (foto: Paul Ridderhof)

4 Comments

 1. Zo zie je maar hoe groot de verschillen zijn wat mensen ‘echt’ belangrijk vinden en waaraan ze hun journalistieke status ontlenen. Als er iets is wie me totaal nul komma nul komma nul interesseert is t Ivanka Trump. Who the f*ck is Ivanka Trump om je daar mee bezig te houden? Al lang blij dat die toxische hoax van n Donald Trump uit t oog van t nieuws is verdwenen. Maar niet bij Roderick, hoe zou dat toch komen?

  “Soms zul je het eens zijn met wat ik zeg en soms met wat Bert zegt.”

  Haha, ja twee meningen, de ene beweert dat de aarde plat is en de ander vierkant. En daar 40 euro per jaar voor betalen, de voedselbanken kunnen dicht, Nederland is van de ondergang gered.

  “tachtig procent van de reaguurders zijn mongolen.”

  Aldus verlosser van t linkse fatsoen wijsgeer drs. B. Brussen, maar niet alleen reaguurders, Bert!

 2. @D. Gelukkig is dat uw mening. De getuigenis van Ivanka Trump was wel degelijk van belang en werd zelfs door haar vader verworpen.

  De heren Veelo en Brussen laten wat mij betreft een zeer nodig geluid horen. Ik zit niet altijd op één lijn met de heren, maar vind het een genot om naar te luisteren. En ja, ik ben een betaald lid voor de vrijdag.

  Dat u 80% van de reaguurders als mongolen bestempeld zegt vermoedelijk veel over u.

 3. “Dat u 80% van de reaguurders als mongolen bestempeld zegt vermoedelijk veel over u.”

  Ook moeite met lezen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*