Motie voor een verbod op sponsoring gokbedrijven is goedgekeurd

Tijdens het debat over het sportbeleid diende SP-kamerlid Michiel van Nispen een motie in voor een verbod op sponsoring van sportclubs door online gokbedrijven. Deze motie werd door een meerderheid aangenomen.

De opening van de online kansspelmarkt leidde tot veel ongenoegen over de grote toename van ongerichte gokreclames op onder andere radio en tv.

Van Nispen meldt ‘Terechte verontwaardiging, maar het was ook wel te verwachten dat gokbedrijven die opgericht zijn om geld te verdienen hun positie op de markt probeerden te verwerven. Maar dit was nog maar het begin. Er zijn al 18 gokbedrijven legaal actief en er lopen nog meer dan 30 aanvragen voor een vergunning. De stortvloed aan reclames leidt ertoe dat mensen die nog nooit hebben gegokt hier wel toe worden aangezet en mensen die af en toe een gokje wagen veel vaker gaan gokken. Er zijn aangenomen Kamermoties voor een verbod op ongerichte reclames voor kansspelen, maar de uitvoering laat te lang op zich wachten. Die tijd hebben we niet. De minister beloofde afspraken te maken met de branche, die zou zichzelf gaan beperken.’ 

Volgens Van Nispen komt daar weinig van terecht. Partijen die er gericht op zijn gericht veel geld te verdienen zouden volgens hem er geen belang bij hebben om zichzelf te gaan beperken. Er komen ook steeds nieuwe partijen bij, die volgens hem niet gebonden zijn aan de afspraken die tussen de minister en een deel van de sector zijn gemaakt.

Het SP-Kamerlid kondigde eerder al aan dat hij een verbod op sponsoring door gokbedrijven wil. Tijdens het debat over het Sportbeleid diende hij een motie in om sportsponsoring te betrekken bij het reeds aangenomen verbod op ongerichte reclame.

In de eerder aangenomen moties over het verbod op ongerichte reclame door gokbedrijven was sponsoring van de sportclubs in eerste instantie uitgesloten.

Nu diverse gokbedrijven van de overheid een licentie hebben is de kritiek op de reclames van gokbedrijven gegroeid. Dit zorgde ervoor dat de Tweede Kamer na twee maanden al stemden voor een verbod op ongerichte reclame door gokbedrijven. Ook sloten verschillende online casino’s sponsorafspraken met verschillende sportclubs. Hier kwamen vervolgens kamervragen op. De motie werd door een ruime meerderheid aangenomen. Enkel VVD, Forum voor Democratie en groep Van Haga. Dat de motie is aangenomen betekent overigens niet automatisch dat het verbod uitgevoerd zal worden.

Lees hier meer informatie over het nieuwe reclameverbod voor online gokbedrijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*