Rick van Velthuysen: ‘Het lijkt wel alsof de nacht “de paradijsvogel” in de luisteraar losmaakt’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal Rick van Velthuysen (Powned/ NPO Radio 2)

MiddenInDeNachtRick was een zeer populair nachtprogramma dat tussen 2005 en 2008 op Radio 538 werd uitgezonden. Wat maakte dit programma dusdanig legendarisch dat er nog steeds over wordt gesproken?
Ach, het was een combinatie van factoren, allereerst scheelde het dat de toenmalige “baas” van Radio 538 een duidelijke visie had over wat hij van de nacht op 538 verwachtte. Ik was ook verrast toen hij mij destijds uitnodigde voor een gesprek op een Gooisch terras en mij toen uitlegde, dat 538 een buitengewoon gelikt radiostation is, maar dat perfectie uiteindelijk ook saai wordt en dat er ’s nachts eens iets moest zijn wat dit wist te doorbreken en ontwrichten. Jan-Willem Brüggenwirth gaf mij toen letterlijk “carte blanche” om van middernacht tot drie uur ’s nachts Radio 538 even “te resetten”. Jan-Willem riep altijd om het hardst dat hij totaal geen verstand had van “radiomaken”, maar dat hij wel leiding kon geven en veel verstand had van marketing. Voor iemand die geen verstand van radio zou hebben deed hij juist het allerbelangrijkste om als radiostation onderscheidende radio te maken en dat is de programmamaker een belangrijke mate van “artistieke vrijheid” te geven, dat geeft vertrouwen en dat geeft tevens het lef om onderscheidend te durven zijn. Daarnaast mocht ik het team zelf samenstellen en we durfden als team “out-of-the-box” te denken en te handelen, dat was als basis de juiste cocktail om tot een bijzonder nachtprogramma te komen.

Na jaren commerciële radio zit je nu weer bij de ‘publieken’. Hoe bevalt de NPO, Radio 2 en Powned?
NPO Radio 2 is voor iemand, die jarenlang gedegen formatradio heeft gemaakt, een haast onbestaanbare oase. Het helpt ook dat de leiding van PowNed destijds al bezig was geweest om MiddenInDeNachtRick naar de publieke omroep te halen, maar dat mislukte omdat zij bij de NPO niet snel genoeg het tijdslot 00:00 – 02:00 wisten vrij te maken. Uiteindelijk komt na jaren alles toch weer op z’n plek, maar heb ik het programma bewust RickvanV Doet 2 genoemd. Natuurlijk zijn er duidelijke paralellen met het verleden te ontdekken, maar MiddenInDeNachtRick lijkt ondertussen wel mythisch te zijn en laat dit maar vooral zo blijven.

Lange tijd heb je in de ochtend radio gemaakt. Nu doe je dat tussen 2 en 4. Hoe richt je de rest van de dag in?
Voor mij verandert er niet zoveel. Ik ga om 05:15 uur naar bed en sta omstreeks 11:30 uur weer op, dan hou ik nog een middag over om met mijn gezin leuke dingen te doen, me voor te bereiden op een nieuwe nacht op de radio, of om één van lokaal maatschappelijke taken uit te voeren, of voor te bereiden. Het is een kwestie van een heldere strikte indeling van de dag.

Na enkele solo weken komt deze maand een vertrouwd gezicht je in de nacht versterken: sidekick Erik Jan Rosendahl. Hoe voelt deze reünie?
Ach, ja hoe zijn mannen en hun vriendschappen? Waar vrouwen haast dagelijks als vriendinnen met elkaar aan de telefoon hangen, daar kunnen mannen soms jarenlang hun eigen weg gaan, om elkaar vervolgens door omstandigheden weer tegen te komen. Op dat moment slaan de heren elkaar dan stevig op de schouders, men vertelt in twee minuten hoe de afgelopen jaren zonder elkaar waren, er wordt wat drank gehaald en de draad wordt meteen weer opgepakt. Zo gaat dat ook met mijn “radiovrienden”, daarnaast scheelt het dat Erik-Jan en ikzelf wat -door de leeftijd- erkende autistische trekjes vertonen en dan zit je al weer snel op dezelfde golflengte en dat scheelt bij radio. Noem het chemie, hoe dan ook werkt. En zo het “chemie” mag heten, dan is het de komende tijd zaak dat wij elkaar weer gaan versterken in ons “radiolaboratorium”.

Wat is volgens jou de magie van nachtradio?
Het lijkt wel alsof de nacht “de paradijsvogel” in de luisteraar losmaakt. Soms in ultimo gedreven door alcoholische en/of geestverruimende middelen is er op de radio een zekere mate van vrijheid van spreken met en over elkaar en dat is soms net zo amusant als dat het storend is, maar tegelijkertijd is het in het holst van de nacht ook onderhoudend voor al diegenen die op dat moment -vaak solitair- de nacht doorbrengen. Je kunt ’s nachts weer strak geformatteerd door programmeren, maar Spotify en Deezer ondervangen deze tegenwoordige behoefte ook nog eens. Er is geen sprake van magie, maar eerder van een veel directer contact met elkaar en dat betekent dat de radiopersoonlijkheden zich moeten openstellen voor elkaar en voor de luisteraar, dan ontstaat er zeer een bijzondere, haast vriendschappelijke band.

Je was de eerste dj in Nederland die ook tijdens de radio-uitzending video ging streamen. Tegenwoordig kun je via whatsapp en social media direct met je publiek communiceren. Is de band tussen jou en je publiek daar sterker door geworden?
Het is slechts een technische aanvulling om meer in elkaars belevingswereld te komen. Gelukkig ben ik altijd nog klassiek radiogeschoold en heb ik ook geleerd om ook beelden te creëren. Een sterke band tussen de programmamaker en de luisteraar zit ‘m meer in het pure oprechte van datgene wat je brengt.

De Nachtwacht Award is een ode aan de radiomakers in de nachtelijke uren. Is er volgens jou voldoende waardering voor nachtwerkers in zijn algemeenheid?
Nachtwerkers zijn in z’n algemeenheid “cowboys” die hun eigen vrijheid hebben en zo realiseren zij hun eigen waardering. De bazen slapen toch ’s nachts en overdag ligt de nachtwerker te slapen en heeft hij wederom van niemand last. Met de juiste mindset heb je als nachtwerker van niemand waardering nodig, de duisternis is voor de nachtwerker de omgeving van zijn/haar eigen werkzame koninkrijk.

De Nachtwacht Award 2019

De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*