Rick van Velthuysen: ‘Het contact met de nachtluisteraar is vaak intenser’

Vrijdag deed Rick van Velthuysen voor het laatst zijn ochtendprogramma bij Traffic Radio. Vanaf volgende week is hij weer in de nacht te beluisteren bij Powned op NPO Radio 2. Spreekbuis.nl sprak hem over zijn comeback -na 27 jaar- bij de publieke omroep.

Je gaat nu van de ochtend naar de nacht op NPO Radio 2. Ben je meer een nachtbraker of een ochtendmens?
Wie mij goed kent weet dat ik de dag altijd beter begin zonder wekker. Ook al heb ik een schurftige hekel aan het gedwongen ontwaken, toch ben ik er niet het type naar om dan heel lang te blijven klagen over de signalen van mijn lichaam in het verweer. Ik kan een serieus leger samenstellen van mensen die nog veel eerder moeten opstaan en die hoor je toch ook niet allemaal klagen. Ik heb gewoon het mooiste werk van de wereld, dus al vrij snel heb ik in de vroege morgen mijn blije bakkes weer terug. Ik ben dus van huis uit wel een echt nachtbraker.

Je hebt bij 538 ook al eens in de nacht gezeten. Wat zijn volgens jou de verschillen tussen nacht- en ochtendprogramma’s en he type luisteraars?
Het contact met de nachtluisteraar is vaak intenser, terwijl de ochtendluisteraar vaak geen zin heeft dat iemand zo nadrukkelijk tegen ‘m aanpraat, maar dan heb ik het over de stereotype grote gemene deler. De emoties staan in de nacht ook vaak wat meer open en men toont zich met regelmaat kwetsbaar.

De ‘Rick de de Ochtend’-uitzending maakte je meestal thuis vanuit je eigen studio en soms in je huis in Spanje. Moet je voor je nieuwe Radio 2-programma wel naar Hilversum?
Jazeker, het duurzame karakter van mijn uitzendingen in het afgelopen anderhalf jaar, vanuit huis dus, zal zeker gaan verdwijnen. Weliswaar rij ik sinds kort hybride, toch zal ik de komende tijd diesel moeten gaan verstoken en mij telkens gaan melden in hartje Hilversum. Aan de andere kant is het ook wel weer eens leuk om mijn leven als kluizenaar op de Veluwe te verruilen voor de aanwezigheid van andere mensen, tenminste anders dan mijn “eigenste” gezinsleden.

Erik Jan Rosendahl komt ook weer terug als sidekick. Hoe belangrijk is hij voor jou?
Erik-Jan en ik; we zijn elkaars “Ying” en “Yang”. Persoonlijk vind ik hem één van de meest briljante creatieve geesten in de media en tegelijkertijd wordt hij mij door menigeen ontraden om mee te werken. Erik-Jan is een mentale kwikzilver, met een grote vertelende kracht, die jou altijd een stapje voor zal zijn. Hij verdient een platform in de Nederlandse media en ondanks lalle goedbedoelde adviezen ga ik het gewoon weer doen met Erik-Jan. Samen met mijzelf een dubbele portie ADHD van de bovenste plank, maar absoluut retalin-vrij.

Je gaat niet helemaal weg bij YPCA (het bedrijf oa Traffic Radio en New Business Radio). Wat blijf je doen?
Het stoppen bij de Traffic Radio viel mij al zwaar, maar was onvermijdelijk, dus onze samenwerking van 17 maanden zal op New Business Radio gewoon verder gaan. Wat een leuke club radiofanaten daar.

Powned video met introductie Rick van Velthuysen:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*