Ferry Maat’s Soulshow bestaat 45 jaar

Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat Ferry Maat zijn eerste Soulshow uitzond. “Ferry Maat kwam op het idee om destijds op de zondagmiddag soulmuziek te gaan draaien toen er een gat in de programmering van Noordzee kwam. Het was muziek die niet veel op de radio gedraaid werd maar die je wel in de discotheek hoorde. De Soulshow werd door Radio Noordzee Internationaal (RNI) voor het eerst uitgezonden op 4 november 1973 zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur onder de titel: “Zondagmiddag Soul op Noordzee”. Drie weken later, 25 november 1973, werd de eerste Soul Top 10 uitgezonden. De laatste Soulshow in het zeezendertijdperk was op 25 augustus 1974. Een week later verdween RNI samen met Radio Veronica uit de lucht, aangezien in Nederland een anti-zeezenderwet in werking trad.

Ferry Maat viert het jubileum met het uitzenden van de eerste Soulshow uit 1973. Daarnaast is er eind deze maand een speciale Soulshow event in Bussum (meer info hier)

Ferry Maat: “Om 20:00 uur hoor je op de online radiozender Soulshow.nl een uurtje middengolf-geluid, want RNI zond uit op 220 meter in de middengolf. Dat er luisteraars waren die hun cassetterecorder lieten snorren is pure mazzel, want de originele opnameband is verloren gegaan. De kwaliteit van de opname is heel slecht, maar in het kader van historische momenten in de radiogeschiedenis kunnen we er niet omheen. Verplaats je even naar de tijd van de transistorradio waaruit dit piepende en krakende geluid kwam. Het was tevens de eerste “autoloze zondag”. Nederland was getroffen door een olieboycot, sommige Arabische Staten draaiden de kraan dicht en de regering had bepaald dat niemand op zondag de weg op mocht, tenzij je een ontheffing had….. In deze eerste uitzending waarvan maar 1 uur bewaard is gebleven, is ook nog een prijsvraag te horen met een plaat van Boudewijn de Groot waarmee je een fiets kon winnen….”

Onlangs had Patrick Kicken een twee uur durend interview met Ferry Maat. Beluister deze in de Spreekbuis.nl podcast.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*