Rick van Velthuysen: ‘De radio vraagt in de nacht werkelijk een andere aanpak’

Voor De Nachtwacht Award 2020-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal Rick van Velthuysen (Powned/ NPO Radio 2).

Je bent nu ruim een jaar weer te beluisteren bij de publieke omroep. Hoe bevalt de terugkeer bij ‘de publieken’ na een 28 jaar commercieel avontuur?
Ik heb overwegend wel een prachtige tijd gehad bij de commerciële kant van de Nederlandse radio. Los van alle kwesties die wezenlijk verschillen tussen commerciële en publieke radio, maar die zijn gelukkig voor een luisteraar niet waarneembaar, is mijn hoorbare aanwezigheid op de radio niet wezenlijk anders, met dat verschil dat er bij de publieke omroep toch iets meer ruimte is voor de eigen (muzikale) inbreng en er bij de publieke omroep wel een meer relaxte sfeer hangt. Ik zou er dan ook geen bezwaar tegen hebben om de volgende 28 jaar bij de Publieke Omroep te mogen werken.

Eind vorig jaar verhuisde Radio 2 en 5 van het AKN-gebouw op de ’s Gravelandseweg in Hilversum naar het gezamenlijke Radiohuis. Hoe bevalt de nieuwe studio?
Voor de efficiency was het een doordachte keuze om naar het Radiohuis te gaan, zodat je beter voorzieningen en kosten kunt delen. De studio´s zijn een zaligheid om in te mogen werken en het ontbreekt ons werkelijk aan niets. Persoonlijk heb ik de tijd die ik werkte in een oude Hilversumse villa aan de Koninginneweg altijd heel sfeervol en knus gevonden. Net zoals ik vroeger altijd op school zat in oude karaktervolle gebouwen en ik niet hield van schaalvergroting, zo ben ik nog steeds gevoelig voor zo´n oude huiselijke sfeer bij het radiomaken.

Wat maakt volgens jou nachtradio anders dan radio maken overdag of in de avond?
De radio vraagt in de nacht werkelijk een andere aanpak. Je bent toch vaak één-op-één aan het communiceren met de luisteraar. Je kunt ’s nachts een soort van Spotify FM maken, maar zo de luisteraar dit wil, dan stelt hij makkelijker z’n ideale muzieklijstje zelf wel samen, dus wat is dan mijn toegevoegde waarde? Je kunt ook verdiepende gesprekken gaan voeren, maar daar hebben we Radio 1 voor en dus doen Erik-Jan Rosendahl en ik in RickvanV Doet 2 nu wat wij doen.
Het is wel even aftasten geweest, maar het bindende effect is toch wel het onverwachte element van RickvanV Doet 2, waarbij de humor niet mag ontbreken. Nog steeds zijn we aan het ‘finetunen’ en zien wij veel potentie vergeleken met het overige aanbod op dat moment.
Destijds heeft de toenmalige directeur van Radio 538 (Jan-Willem Brüggenwirth) mij overgehaald om nachtradio te gaan maken en hij had daar ook een duidelijke visie bij, die ik nooit meer zal vergeten: “Rick zou jij ’s nachts Radio 538 even willen ontwrichten, gewoon even op de resetknop drukken. Overdag streven wij naar het perfecte plaatje en dat moet even humorvol doorbroken worden.” Ik denk dat hij gelijk had.

Jij hebt het voordeel dat je mag samenwerken met je sidekick Erik-Jan Rosendahl. Hoe belangrijk is een metgezel in de nacht?
Erik-Jan en ik heb duidelijk twee verschillende rollen, als een ware magneet trekken wij luisteraars aan, maar als onze eigen magneetpolen elkaar naderen, krijg je ze niet bij elkaar. Zo werk ik al jaren. Je kunt daar als natuurkundige met die magneetpolen uitleg aan geven, of de Chinese wijsheid van Yin en Yang, maar het is wel zoals RickvanV Doet 2 werkt. Zeker in de nacht. Erik-Jan en ik prikkelen elkaar in hoge mate, dat is een belangrijk element om in het holst van de nacht spannende radio te maken, dat je ook nog eens wakker houdt.

Je maakt een programma tussen 2 en 4 in de nacht. Wie zijn je luisteraars?
Je hoort bij RickvanV Doet 2 natuurlijk vrij veel vrachtwagenchauffeurs, de mannen en soms ook vrouwen die met het hart op de tong leven, worden door ons 2 uur lang wakker gehouden en door de nacht gesleept. Landsgrenzen maakt voor hen niks uit, want hun EU-internetbundel schijnt eindeloos te zijn. Ook melden zich de nodige piekeraars en bewoners van woongroepen en hun zelfspot is vaak aanstekelijk. Dan zijn er nog de expats, backpackers etc. die aan de andere kant van de wereld gewoon dankzij het wereldwijde web meeluisteren. Verder zijn er heel veel heimelijke luisteraars, die maar wat graag meeluisteren, maar hooguit een appje sturen. Afijn de luistergroep is divers en net als de vroegere spelletjes van MB van 8 tot 88.

De Nachtwacht Award is een ode aan de radiomakers in de nachtelijke uren. Is er volgens jou voldoende waardering voor nachtwerkers in zijn algemeenheid?
De groep nachtwerkers wordt ieder jaar groter en er hebben zich mensen bij ons gemeld die speciaal vanwege RickvanV Doet 2 bij hun werkgever hebben gevraagd om een nachtshift. Zonder nachtwerk zou het overdag een stuk drukker zijn op de snelwegen, kwamen postpakketten een dag later aan, was er minder voorraad in de winkels en greep je vaker mis, dus onderschat die nachtwerkers niet.
Wat wel vreemd is dat sommige mensen denken dat ik ondertussen alleen het ‘trucje’ uit de nacht kan en ik verleerd zou zijn hoe ‘overdagse radio’ gemaakt wordt. Heb de combi in het verleden met WeekendRick en radio in de nacht altijd heel erg leuk gevonden.

De Nachtwacht Award 2020

De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Eind januari wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Tens Media, Pretty in Pink Productions en CodeKitchen.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*