Regionale omroep straks op Regio 3

De regionale omroepen zijn in de toekomst te zien op NPO 3. Dat zou onderdeel zijn van de plannen die minister van OCW Arie Slob binnenkort presenteert. In het Regeerakkoord van het Kabinet Rutte III is realisatie van zogenaamde regiovensters op de kanalen van de NPO al opgenomen. Ook zou volgens de plannen de publieke omroep deels reclamevrij worden, maar of dat ook voor de regionale omroep geldt is nog onduidelijk.

Gerard Schuiteman, bestuurder van de RPO, vindt het goed nieuws: “Als de programma’s van de regionale omroep op het derde net uitgezonden worden zullen meer kijkers deze programma’s zien en dat is van groot belang voor de regionale nieuws- en informatievoorziening. Het is wel nodig dat er dertien versies van NPO 3 komen; in Groningen zijn de programma’s van RTV Noord te zien en in Brabant de programma’s van Omroep Brabant. Daarmee kan een prachtige invulling gegeven worden aan het derde net. Gezamenlijk vormen de dertien versies weer een landelijk net en daarop kunnen ook programma’s van de landelijke omroep uitgezonden worden. De vraag is nog wel hoe de financiering ervan gaat plaatsvinden.”

Op dit moment loopt er al een proef waarbij in drie regio’s een 5-minuten durend regiojournaal te zien is op de landelijke omroep. Sinds 1 april is op NPO 2 op werkdagen ‘Kijk op de Regio’ te zien, een nieuwsblok van Omroep Gelderland, Omrop Fryslân en RTV Rijnmond direct na het NOS Journaal van 18.00 uur. Schuiteman: “De resultaten zijn tot nu toe goed. Uit onderzoek blijkt dat het publiek graag regionale programma’s op een landelijk kanaal wil zien.”

De brief van minister Slob komt naar verwachting volgende week. Dan moeten meer details bekend worden en wordt duidelijk of de plannen ook echt goed uitpakken voor de regionale omroep.

3 Comments

    • Zou mooi zijn. Op RTV Oost hebben ze nog maar één of twee programma’s die eindeloos herhaald worden. Zonde van alle energie die daarmee verspild wordt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*