Regioblok in NOS Journaal 12.00u maakt plaats voor betere samenwerking

Beter nieuws uit de regio en een nog nauwere en efficiëntere samenwerking tussen de regionale omroepen en de NOS. Dat is de bedoeling van een volgende stap in het samenwerkingsverband tussen de regionale publieke omroepen en de NOS. De verbeteringen vinden grotendeels achter de schermen plaats en betekenen wel dat per 2 oktober het blok met nieuws uit de regio in het NOS Journaal van 12.00 uur verdwijnt. Het regioblok in het NOS Journaal van 15.00 uur op NPO 1 en het NOS Journaal Regio om 18.15 uur op NPO 2 blijven

Vorig jaar sloten de dertien regionale omroepen en de NOS een alliantie. Het doel: een betere en toekomstbestendige nieuwsvoorziening voor alle inwoners van Nederland. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor het zogeheten Bureau Regio. Dat is een aparte redactie van redacteuren van de regionale omroepen die is gevestigd op de NOS Nieuwsvloer. Bureau Regio is al jaren de spin in het web bij het uitwisselen van video- en audiomateriaal tussen de regionale omroepen en de NOS. Daar is de afgelopen tijd samenwerking op o.a. het gebied van planning en research bijgekomen.

“De volgende stap bestaat onder andere uit de aanstelling van een aparte coördinator, die toegang heeft tot de agenda’s van alle regionale omroepen en de NOS. En het dus kan zien als twee redacties aan hetzelfde onderwerp werken”, aldus Sander van Barneveld, hoofdredacteur van Bureau Regio. “De coördinator kan dan redacteuren aan elkaar koppelen, en bronnen en interviews laten uitwisselen. Daarnaast speelt hij of zij een belangrijke rol bij calamiteiten. Zo wordt niet alleen dubbel werk voorkomen, maar gaat ook de kwaliteit van een onderwerp (op radio, tv of online) omhoog.” Een ander initiatief is het creëren van een vaste plek voor de researchredacteur bij Bureau Regio. Van Barneveld: “Een en ander kost wel menskracht en die wordt gevonden door het regioblok in het NOS Journaal van 12.00 uur te schrappen.”

In de toekomst zal de samenwerking steeds verder worden verdiept, zo is het voornemen. Een van de wensen is bijvoorbeeld dat alle regionale omroepen gaan werken met hetzelfde redactiesysteem.

2 Comments

  1. Op weg naar het einde van de regionale omroepen. Want wat moeten we met al die omroepen in dit kleine land? De regionale zijn juist in het leven geroepen (even kort door de bocht) omdat de NTS (nu NOS) toen niet het hele land konden bestrijken. Met de moderne apparatuur van tegenwoordig is dat toch geen enkel probleem meer? De lokale omroepen moeten al de krachten bundelen en worden Streek omroepen!! Daar hebben we toch de regionale voor? Pure geldverspilling allemaal.

  2. Men gaat dus efficiënter te werk door te minderen in uitzenduren? De kijker komt weer op de laatste plaats. Bij het incident in Rotterdam liet de NPO weer eens zien dat het probleem niet zit in de verhouding NOS-RPO, maar bij NOS-ledenomroepen. We hadden om 18 uur nog niet het uitgebreide verslag in het Journaal gehad, of AVROTROS 1Vandaag deed het een kwartier later nog eens dunnetjes over op dezelfde zender! En dat gebeurt bijna wekelijks dat Journaal en 1Vandaag overlappende reportages hebben. Verbeter de media, begin bij jezelf?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*