Via beleggingen toegang tot gezondheidszorg stimuleren

Dexcom is een Amerikaanse fabrikant van medische apparatuur en een van de vele bedrijven waarin we uw pensioen beleggen. Het bedrijf houdt zich bezig met glucosemonitoringsystemen voor mensen met diabetes. Samen met andere beleggers zetten wij ons in voor de toegankelijkheid en verkrijgbaarheid van de levensreddende producten van Dexcom.

Dat is belangrijk om chronische ziekten zoals diabetes wereldwijd terug te dringen. Te meer omdat diabetes, voornamelijk type 2-diabetes, zich blijft verspreiden naar meer kwetsbare regio’s in de wereld buiten de VS en Europa.

Eerst was er weerstand

In het tweede kwartaal van 2019 hebben we er samen met andere beleggers bij Dexcom op aangedrongen om na te gaan denken over hoe het de diabeteslast zou kunnen aanpakken door de toegang tot zijn producten buiten de VS uit te breiden. Het bedrijf erkende toen de waarde van ons voorstel, maar gaf aan dat het op dat moment niet in staat was de productiecapaciteit op te schalen om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Dexcom was toen vooral bezorgd over de kosten van een uitbreiding van de productiecapaciteit. Die zouden de markttoegang van zijn diabetesproducten eerder belemmeren dan verbeteren.

Zoeken naar oplossingen

Daarop hebben we samen met andere beleggers voorbeelden gegeven van best practices over toegang tot gezondheidszorg. Ook is er nog uitgebreider gesproken met Dexcom om de toegankelijkheid van zijn levensreddende producten te verbeteren. Sindsdien heeft het bedrijf belangrijke stappen gezet om de verkrijgbaarheid van zijn CGM-producten (continue glucosemonitoring ) te verbeteren. Dexcom paste daartoe onder meer de markttoegangsstrategie – buiten de belangrijkste ontwikkelde markten – aan. Het bedrijf maakte ‘toegankelijkheid’ zelfs een belangrijk onderdeel van zijn duurzaamheidsstrategie.

Naar brede beschikbaarheid

Het bedrijf kreeg toestemming om zijn CGM-technologie in meer dan 40 landen op de markt te brengen. Bovendien wilde Dexcom dit uitbreiden naar regio’s die nog geen toegang hadden tot soortgelijke technologie. In een gesprek met het bedrijf werd duidelijk dat het de focus ging verleggen naar het uitbreiden van de toegang en het vinden van manieren om de prijzen te verlagen. Dexcom is producten gaan ontwikkelen die effect kunnen hebben op een bredere, meer diverse populatie.

We verwelkomen de stappen die Dexcom heeft gezet. Het toont aan dat in dialoog blijven met de bedrijven waarin wij beleggen zin heeft en bij kan dragen aan een betere wereld. Ook dat is verantwoord beleggen. Meer weten? Kijk op onze website.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*