Reconstructie 3FM uitzending moord Pim Fortuyn en kranten headlines

Zaterdag 6 mei is het precies 15 jaar geleden dat politicus Pim Fortuyn werd vermoord, nadat hij de 3FM radiostudio op het Media Park had verlaten waar hij tussen 16.00 en 18.00 uur te gast was geweest bij DJ Ruud de Wild in zijn 3FM-programma RuuddeWild.nl

Spreekbuis.nl maakt aan de hand van de originele radio uitzending een reconstructie van de historische 3FM-uitzending. Ook hebben we de originele voorpagina’s van de kranten Telegraaf, Volkskrant, AD, Trouw en Metro van 7 mei opgezocht.

De radio uitzending van RuuddeWild.nl op 6 mei 2002 begon vrolijk om 16.00u. De Wild had een paar dagen eerder Thom de Graaf van D66 als gast in de studio om te praten over de aankomende parlementsverkiezingen van 2002. Op 6 mei was lijsttrekker Fortuyn te gast. Om Pim Fortuyn te introduceren zegt Ruud de Wild: “Meneer Fortuyn, mag ik u tatoeëren?, waarop Fortuyn reageert: “Nou, tatoeëren niet, tutoyeren wel.” De Wild vraagt hierna aan Fortuyn hoe ver hij moet gaan voordat hij wegloopt. “Ik loop nooit weg, dat zijn allemaal mediaverhaaltjes,” zegt Fortuyn. “Ik word wel eens boos, dat is ook goed. Hierna heb ik er geen last meer van. Ik heb ook nooit ruzie met iemand, zand erover en klaar.” De Wild: “Dus al vindt u mij, tussen nu en 18.00 uur, een enorme lul dan blijft u zitten?” “Ja, ik heb ook media adviseurs, dat moet ik. Voorlopig blijf ik zitten,” antwoord Fortuyn. Ruud de Wild: “Goed, dan gaan we beginnen.” Na de jingles ‘Ruuddewild.nl’ en ‘De stem, politiek in duidelijke taal’ wordt als eerste plaat Zij gelooft in mij van André Hazes gedraaid. Na twee uur sluit Ruud de Wild, iets voor 18.00 uur, zijn radioshow af en vraagt of hij de stropdas van Fortuyn mag hebben. Deze zegt: “Nee, je was niet aardig genoeg tijdens dit programma. Kom ‘m maar ophalen op het Catshuis, dan krijg je ‘m.” Ruud de Wild blijft proberen de stropdas te bemachtigen, tevergeefs. De laatste woorden van De Wild en Fortuyn, voor het nieuws van 18.00 uur waren: “Dat was het, vond je het leuk?” Fortuyn zegt: “Ik vond het ontzettend gezellig. Het had de diepgang van een plas water.”

Het aansluitende 3FM-nieuws van 18.00 uur werd hierna voorgelezen door Herman van der Zandt en opent met een bericht over de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij DCA. Het nieuwsbulletin eindigde, achteraf gezien bizar, met het bericht dat agenten van het korps Zuid-Holland-Zuid een nieuw kogelvrije ultralichte en steek werend vest hebben getest.

Rond 18.11 uur werd het 3FM-programma Isabelle, gepresenteerd door Isabelle Brinkman, tijdens het draaien van Without your Love van Who-voorman Roger Daltrey onderbroken. Brinkman zegt: “Inmiddels is het overal te zien op televisie en te horen op de radio, Pim Fortuyn is hier zojuist op de parkeerplaats van 3FM neergeschoten. Wij gaan naar Herman van der Zandt met 3FM-nieuws voor verdere details. Zijn eerste woorden waren: “Lijsttrekker Pim Fortuyn van de lijst Fortuyn is neergeschoten bij het verlaten van de 3FM-studio in Hilversum. Een onbekende man kwam op hem af en schoot hem neer. Er zou zeker vijf keer zijn geschoten, een van de kogels raakte Fortuyn in het hoofd. Hoe hij er aan toe is, is niet bekend. Het parkeerterrein van 3FM wordt Fortuyn op dit moment gereanimeerd. De 53-jarige lijsttrekker van de lijst Fortuyn was net twee uur te gast geweest bij RuuddeWild.nl.” Direct na het nieuwsbericht wordt Unfinished Sympathy gedraaid van de Britse band Massive Attack. Later in de uitzending praten Isabelle Brinkman en Claudia de Breij, die was aangeschoven nadat Isabelle naar de 3FM-kantoren was gerend om te vertellen over de schokkende gebeurtenis, verder over het beeld dat zij, door de studioruit, zagen waarbij Fortuyn nog steeds buiten bloedend op de grond lag en hartmassage kreeg. “We zijn ontdaan. We zien buiten een ambulance staan en in een grote plas met bloed ligt Pim Fortuyn. Het is bizar.” In de uitzending roept Isabelle later op te bidden voor Fortuyn.

Bijna 54 minuten verder wordt tijdens een extra nieuwsuitzending bevestigd dat Pim Fortuyn is overleden. Isabelle Brinkman zegt nog: “Ik weet al wat ik gezien heb, maar het is niet mijn taak om officiële mededelingen te doen, dus we gaan naar nieuwslezer Herman van der Zandt. Hij spreekt de volgende historische radiowoorden uit: “Hilversum, bij de 3FM-studios is Pim Fortuyn doodgeschoten. Zojuist is zijn lichaam afgedekt door de hulpdiensten. Een onbekende op het Media Park, voor de 3FM-studios, heeft verscheidende kogels op hem afgevuurd. Volgens ooggetuigen werd Fortuyn geraakt in zijn hoofd, hals en borst. De dader is gevlucht. Het zou zijn gegaan om een man met een baseballpet. Fortuyn kwam om 18.00 uur naar buiten na het radioprogramma RuuddeWild.nl op 3FM waar hij twee uur te gast was geweest. Sinds 11 september was het omroepterrein extra beveiligd, maar dat heeft de dader niet kunnen tegenhouden. Het terrein is nu door de politie afgesloten, omdat wordt vermoed dat de dader nog op het Media Park is.”

In de 3FM-uitzending hierna werden politieke- en mediareacties uitgezonden. Later in de 3FM-uitzending rond de moord op Fortuyn werd nog gemeld dat de opgeroepen hulpdiensten werden vertraagd omdat het toegangshek van het Media Park gesloten was. De latere dader Volkert van de G(raaf). wordt later op de avond van 6 mei opgepakt bij een benzinestation, tegenover het TROS-gebouw.

Op het Media Park bij het Muziekpaviljoen, tegenwoordig het pand waar United is gevestigd, ligt een bronzen plaquette als herinnering aan 6 mei 2002.

In het boek ‘100 jaar Hilversum Mediastad’, dat in het najaar van 2017 verschijnt, zal een uitgebreidere reconstructie te lezen zijn van de moord op Fortuyn, op het Media Park.

Originele kranten Telegraaf, Volkskrant, AD, Trouw en Metro van 7 mei 2002

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*