Rampjaar voor opiniepeilers

Zelden kreeg de gevestigde politiek zo vaak een tik van het volk als dit jaar: Trump, Brexit en het Oekraïne-referendum. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel gaat daarom zaterdag 31 december voor EenVandaag op zoek naar antwoorden op de vragen van dit jaar. Waarom is het volk zo boos? En waarom zagen we dat niet aankomen?

De zoektocht van Gijs Rademaker begint bij het grootste peilbureau van de wereld: YouGov. Zowel bij de Brexit als bij de verkiezing van Trump zaten zij er naast. Hoe dat kan vertelt oprichter Joe Twyman. Terug in Nederland spreekt hij met sociaal geograaf Josse de Voogd, die spreekt over de ‘blinde vlek’ van politici en media. Waar woont de bezorgde burger en waarom komen we hem nooit tegen?

En wat is toch onze worsteling met ‘de elite’? Daarover spreekt Rademaker met Sietse Bakker, de man die het kiessysteem van het Eurovisie Songfestival met succes heeft hervormd. Daarnaast met spindoctor Kay van der Linde en debutant-politicus Jan Roos. Daarnaast voert Rademaker een indringend gesprek met leden van het EenVandaag Opiniepanel: over onvrede, onmacht en oplossingen.

Voor die oplossingen gaat hij te rade bij Robert Bjarnason, een IJslandse internetondernemer die een nieuw systeem introduceerde voor directe democratie. Bjarnason presenteert zijn systeem aan het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Hij voerde het in op een moment dat het vertrouwen in de politiek in IJsland tot een nulpunt was gedaald.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*