Radioregisseur Rene van der Veer runt nu B&B

. René van der Veer (foto door Sacha de Boer)

In de serie opmerkelijke carriereswitchen na de omroep dit keer deel 3. René van der Veer (67) was eerst plugger en daarna radioregisseur. Door erfelijke oorzaken kon hij langzamerhand slechter zien en moet hij stoppen met zijn werk in Hilversum. Hij verhuisde naar het oosten van het land waar hij uiteindelijk in Vorden terechtkwam. Daar begon hij een B&B (Bed and Breakfast) en dat runt hij nog steeds, ondanks het feit dat hij bijna blind is.

Op internet is hij te vinden op huisvandeprofessor.nl, vernoemd naar de bekende professor Galjaard, die daar ooit woonde. René was van 1977 tot 1982 werkzaam als radiopromoter namens platenmaatschappij EMI. “Dat was een geweldige tijd. Ik zat overal met mijn neus bovenop. Contacten met de artiesten en omroepmedewerkers. Ik ga er een boek over schrijven dat nog uitgegeven moet worden. Er is nog nooit geschreven over die kant van de totstandkoming van een hit. Vanaf 1981 tot 1995 ging hij op freelancebasis werken bij de publieke radio als documentairemaker, presentator, muzieksamensteller en producer. Het was gewoon een drive om bij de radio te werken en in welke vorm maakte hem niet uit. Daarna was hij van 1995 tot 2010 in vaste dienst van de NOS als regisseur van het Radio 1-Journaal.

NACHTBLIND
Hij ging steeds slechter zien en kreeg daardoor ongelukken in het verkeer. Zoals in de parkeergarage in het audiocentrum op het Mediapark. “”Ik kreeg gewoon vlekken in mijn ogen en botste tegen een betonnen kolom. Toen ben ik naar mijn bedrijfsarts gegaan en stopte met autorijden. Voor mij werd toen een 19 inch scherm aangebracht op de regieplek. Dat ging nog een paar jaar goed. Toen gingen we naar de redactievloer van het NOS-journaal, Radio 1-journaal, Jeugdjournaal en Met Het Oog Op Morgen. Daar is zo lang mogelijk geprobeerd mij gefaciliteerd aan het werk te houden. Zo zijn er dimbare Tl-lichten in de studio geplaatst.  Er werd vergrotingssoftware op mijn computer aangebracht, zoals een toetsenbord met vergrote toetsen. Daar heb ik prima mee gewerkt tot het echt niet meer kon”. Dankzij medewerking van de NOS heeft René het nog 15 jaar volgehouden. “Ik moest stoppen want mijn ogen werden te slecht. Er kwamen allerlei problemen. Ik kon bepaalde uitzendingen niet meer voorbereiden en doen en ik besloot om het in overleg af te ronden”. En dus kwam er een drastische carriereswitch in zijn leven. Uiteindelijk begon hij een B&B in de Achterhoek. “Natuurlijk is het allemaal inspannend met een slecht zicht, maar het zorgt er wel voor dat ik goede sociale contacten heb met gasten. Het is ook mooi om hier te zijn. De prijs is goed. Hij is al 8 jaar niet veranderd. Ik heb een goed cijfer op internet. Ik was al gewend om mensen te pleasen en nu doe ik dat op een andere manier. Mensen tevreden maken is hartstikke leuk. De COVID-maatregelen werden via de Bed en Breakfast organisatie opgesteld. Ik deed alleen de ontvangst, verder zag ik de gasten niet meer. De inkoop en het maken van de ontbijtjes doe ik nu zelf. Achter de geraniums zitten is niks voor mij. Het is een beetje huishoudelijk getut, maar ik zorg dat alles weer schoon is en in de kast komt te liggen en mijn hulp doet de rest”.

PROGRESSIEF
De aandoening van René van der Veer heet “progressief”. Het licht gaat daarbij langzaam uit, zoals hij het zelf uitdrukt. “Een dezer dagen, een dezer weken of een dezer maanden. Dat is verschrikkelijk. Ik weet niet of ik dit aankan. Het hangt als een donkere wolk boven de toekomst. Nu doet het geluk zich voor dat ik een nieuwe vrouw in mijn leven heb en dat brengt een ander licht op de zaak. We gaan volgend jaar trouwen”. In februari van dit jaar heeft René op de rand van de dood gelegen, omdat er vocht in zijn longen was gekomen. “Ik had daarvoor al klachten gehad. Als ik mijn schoenen aantrok kon ik bijna niet meer voor over buigen, omdat mijn buik in de weg zat. Mijn vriendin zei al: ik vind dat je dikker wordt. Eerst heb ik het genegeerd. Ach, zei ik tegen mezelf, het is het welvaartsleven wat je leidt”. In januari werd hij geopereerd. Dat mislukte en er werd tegen hem gezegd dat hij misschien aan een pacemaker moest. “Ik kreeg een enorme druk op mijn hoofd en mijn huisarts zei: je gaat nu naar het ziekenhuis. Er bleek veel te veel vocht in mijn lichaam te zitten. Ik werd aan het infuus gelegd. Binnen een half uur was de eerste liter eruit. Uiteindelijk kwam er 9,5 liter uit. Het had nog geen 24 uur langer moeten duren want anders was ik er niet geweest. Maar, ik ben nu niet meer bang voor de dood, moet ik zeggen”.

RADIO EN TV
René van der Veer luistert veel naar de radio, ook via zijn Webbox, een apparaat voor blinden en slechtziende. “Ik heb via de Webbox de hele wereld in een klein kastje. Boeken worden gestreamd, alle radiostations kun je volgen, de ondertiteling van de TV kun je luisteren en dat is wel fijn voor blinden en slechtzienden. Podcasts kun je beluisteren, kranten worden voorgelezen. Ik ben onafscheidelijk met dat kastje, dat maakt het leven een stuk aangenamer. Ik erger me dood aan radio-uitzendingen op televisie en internet. Het draait allemaal om het beeld. Dan hoor je de presentator zeggen: o, ik zie daar een mooie vaas op de achtergrond. Maar radio is bedoeld om te luisteren!

“Ik ben zeer blij dat ik uit de Randstad weg ben gegaan. Ik geniet van de rust en de vrijheid die ik hier heb. Asperges eten in het voorjaar en wild in de winter. De mensen kijken ook iets meer naar elkaar om. De sociale controle is groot, dat voelt voor mij ook veiliger, omdat ik ook in de gaten wordt gehouden. Alleen in een groot huis, dat is zo. Maar mijn vriendin en ik hopen binnenkort wel samen te gaan wonen. Het is niet eenzaam. Ik zit in de sociëteit van Vorden, de leesclub en de filosofieclub, eens per maand koffiedrinken in De Molen. Dan ga ik weer eens naar de pedicure, mijn overbuurvrouw. Ik neem de tijd voor dingen”.

B&B van Rene van der Veer

18 Comments

 1. Mooi om dit te lezen. Ik heb vele jaren fijn met Rene gewerkt, Kro-radio, Vara-radio en Radio1Journaal. Een fijn mens.

 2. Ik heb avondschool gedaan met René, toen hij plugger was, en kwam hem later weer tegen als radiomaker toen ik op de Fonotheek werkte. Een leuke vent en ik hoop dat hij nog lang mag genieten van zijn B&B in Vorden. En dat Vorden moet iets hebben, want volgens mij is hij niet de enige radiomaker die zich daar gevestigd heeft.

  • In Vorden (de Acherhoek) ligt de Amerikaanse soulzanger Arthur Conley begraven. Hij was de protégé van Otis Redding en werd bekend in de jaren zestig door zijn wereldhit Sweet soul music. Op mijn website heb ik een pagina geweid aan zijn bijzondere graf en meer:

   http://www.dejongenskamer.nl/conley.htm

   Niet veel mensen weten dat Arthur lang in Nederland woonde en in Vorden ligt begraven, maar er zijn ook fans die zijn graf meerdere malen hebben bezocht en dat blijven doen.

   René: Besteed publicitaire aandacht aan zn graf, want dat kan dan nog leuk uitpakken voor je B&B.
   Muziekliefhebbers: Ga een keer naar Vorden en bezoek t graf van Arthur ‘Sweet soul Music’ Conley.

 3. Fijne tijd toen Rene o.a. het nachtprogramma Niemandsland presenteerde voor de KRO.
  Muziekkenner pur sang, oprecht en eerlijk.

 4. Veerbaas is 1 van mijn allerbeste vrienden, al sinds 1983. Bijzonder mens. Lief, soms tikkie korzelig, maar goed hart en heel erg trouw. Weet heel veel van radio, nemen elke dag ook nog es de kijkcijfers door. Hebben veel radio samen gemaakt voor de KRO. Bellen nog steeds elke dag. Veel lachen, veel goeie gesprekken. Praat iets te veel over ecologische voetafdrukken haha word ik soms gek van, maar al met al een 9.5 als vriend. Love him!

  • Ja, een bezoek aan t graf van Arthur Conley is bijzonder en op de begraafplaats liggen ook nog de 18/19e-eeuwse dichter A.C.W. Staring en Riek Schagen die we allemaal kennen als Saartje uit Swiebertje.

   En dan zit ik net aan m’n laatste kopjen koffie van vandaag en De MAX! op Radio 5 begon vanavond om zes uur met Sweet soul music. Toeval bestaat niet.

   Succes René!

 5. René was en is een betrokken man. Bij het Radiocafé van Avro Radiojournaal had hij als de vaste regisseur alles in de hand. Bij het Radio 1 Journaal regisseerde hij mij ook altijd prettig. Zijn move naar het oosten heb ik ook gevolgd, goed besluit van hem. Ik besef nu dat ik Hans Galjaard ooit heb bezocht voor een interview, leuk dat René er nu woont.

 6. Fijne herinneringen heb ik aan Rene met wie ik een kleine tien jaar het programma Podium van de Nederlandse Lichte Muziek deed. Wekelijks uit het Muziekpaviljoen en maandelijks met het combo van Cor Bakker en een keur van Nederlandse artiesten uit De Boerderij in Huizen. Een geweldige producer en beminnelijk mens. Zijn B&B in Vorden ligt aan het Pieterspad, ik ben er geweest, het is er bloedmooi.

 7. Mede aan René hebben we te danken dat Tell Me Your Plans van The Shirts (1978) zo’n hit is geworden. Niemand in Hilversum zag deze geweldige single aanvankelijk zitten, maar René bleef wekenlang aandringen bij alle DJ’s / producers. En ineens, na zo’n twee maanden, werd iedereen wakker en vielen de schellen van de oren en werd het SteunPlaat in De Avondspits en Alarmschijf bij De Stichting Nederlandse Top 40. René geloofde erin, van meet af aan, en gaf niet op. Et voilà…! Ook o.a. Fischer Z, Kate Bush, Sheena Easton, Kim Wilde en Bob Seger werden door hem hartstochtelijk gepromoot – met alle gevolgen van dien! Bette Davis Eyes van Kim Carnes is er ook één die René meteen zag zitten. Onder vele, vele andere. Geno van Dexy’s Midnight Runners was, helaas in mijn oren, dan weer niet aan René besteed. Ook geen hit geworden in Nederland…

 8. Ja, een bezoek aan t graf van Arthur Conley is bijzonder en op de begraafplaats liggen ook nog de 18/19e-eeuwse dichter A.C.W. Staring en Riek Schagen die we allemaal kennen als Saartje uit Swiebertje.

  En dan zit ik net aan m’n laatste kopjen koffie van vandaag en De MAX! op Radio 5 begon vanavond om zes uur met Sweet soul music. Toeval bestaat niet.

  Succes René!

 9. De Veerbaas heeft na zijn omvangrijke carrière bij de omroep meer publiciteit gehad dan tijdens en terecht ! Hij was destijds de regisseur die het eerste Radio 1-Journaal voor zijn rekening nam en ook daar is bij een of ander jubileum een mooie repo van gemaakt. Ben René nog altijd dankbaar omdat hij mij in het zadel heeft geholpen bij de professionele omroep en tot op de dag van vandaag hebben we contact. Ben erg slecht in het onderhouden van vriendschappen, maar met René probeer ik toch regelmatig af te spreken. Heel knap hoe hij ondanks zijn lichamelijke ongemakken ‘in the middle of nowhere’ blijft wonen en de B&B runt. Diep respect voor zijn doorzettingsvermogen en humor, want die is gelukkig gebleven. Het meeste in het artikel was dus geen verrassing voor mij, maar toch heel fijn dat er op deze manier nog steeds belangstelling is. Zijn B&B is een aanrader in het fijne Vorden !

 10. Renée van der Veer !!! Wat ’n aardige, fijne , lieve Zuipschuit . Jarenlang kwam hij minstens 1 X per week ouwebeppen. Ik naar het Oog en hij hield het thuisfront gezelschap , daarna werd het makkelijk 3 , 4 uur. Onze gezamenlijke liefde voor Feyenoord, muziek en het betere Nederlandstalige lied zorgde voor ’n hardnekkige band die nu al zo’n 40jaar ons verbindt. En zijn humor .Het gaat je goed Veertje, blijf zoals je bent en wij jou kennen. Kus terug ,,Rijka en Herman

 11. Loftuitingen bij je leven zijn wel net zo mooi. Graag daarom via deze weg even zeggen dat ik met veel plezier terugkijk op de Avro Nachtdienst die ik van 1992-1995 heb mogen presenteren. René was daar vaak bij als muzieksamensteller. Plus zoals dat soms gaat snel over en weer oogcontact. O jé René, toen kon dat nog. We worden ouder, Pappie. Wens je all the best. Els

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*