Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor vieren jubileum tijdens de NTR ZaterdagMatinee

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor bestaan 75 jaar. Tijdens een speciaal concert op 31 oktober vieren de huisensembles van de NTR ZaterdagMatinee hun jubileum in Het Concertgebouw, met Beethoven, Ravel en een wereldpremière van Wagemans. 

75 jaar omroepensembles

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor werden in 1945 opgericht, kort na de Tweede Wereldoorlog. In eerste instantie traden zij als omroepensembles bijna uitsluitend op in de radio-studio, maar dat veranderde in 1961 met de komst van de ‘Matinee op de Vrije Zaterdag’ in Het Concertgebouw. Bijna 60 jaar later zijn de ensembles en de NTR ZaterdagMatinee nog steeds onlosmakelijk verbonden in hun gedeelde missie nieuwe, onbekende muziek van het hoogste niveau in Nederland te laten klinken.

Wereldpremière Wagemans
Koor en orkest vieren hun 75-jarig bestaan op 31 oktober o.l.v. Karina Canellakis. De pracht en kracht van de ensembles worden tentoongesteld met een gevarieerd programma: zo klinken Beethovens Meeresstille und glückliche Fahrt en Ouverture Leonore 3, en schittert violist Sergey Khachatryan in Ravels exotische en lyrische Tzigane.
In opdracht van de NTR ZaterdagMatinee componeerde Peter-Jan Wagemans een nieuw werk ter gelegenheid van dit jubileum, maar het stuk kon onder de huidige coronamaatregelen niet worden uitgevoerd. In plaats daarvan schreef Wagemans in korte tijd een compositie voor kleiner, corona-proof ensemble. Ombre/Marbre is geïnspireerd op het gedicht “Je suis fait d’ombre et de marbre” van Victor Hugo en verklankt de trap des levens. Deze wereldpremière werd mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Matinee.

Deze NTR ZaterdagMatinee is uitverkocht, maar vanaf 14.00 u live te beluisteren op NPO Radio 4. Daarnaast is het concert ook te bekijken via een livestream op nporadio4.nl/live. 

Meer informatie

Foto: Esther de Bruijn
Informatie voor de redactie
De NTR ZaterdagMatinee is een productie van NTR, Stichting Omroep Muziek en NPO Radio 4 in Het Koninklijk Concertgebouw. Hoofdbespelers van de serie zijn het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. De NTR ZaterdagMatinee wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is terug te luisteren via www.radio4.nl.

1 Comment

  1. Van harte gefeliciteerd met dit jubileum ik heb er hele fijne herinneringen aan. Vooral de zaterdagmiddagen concerten. Mijn vader heeft ruim 25 jaar deel uit gemaakt van het omroepkoor.
    Nog veel succes in de toekomst.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*