Radar doet aangifte tegen Google

 Namens het AVROTROS-programma Radar heeft Fons Hendriks vanmorgen bij de Politie Midden-Nederland aangifte gedaan tegen Google. Dit omdat het techbedrijf oneerlijke handelspraktijken faciliteert én hiervan profiteert. 

Google laat bedrijven in veilingen bieden op hoge noteringen in hun zoekmachine op termen als  bijvoorbeeld ‘spoed loodgieter’. Bedrijven betalen voor de hoogste notering in deze branche 18 euro per klik. Een enorm verdienmodel van Google. Veelal zijn dit bedrijven die zich schuldig maken aan oneerlijke handelspraktijken. Google is hiervan op de hoogte maar wijzigt haar beleid niet, zo blijkt uit onderzoek van Radar. 

Deze zomer schakelde Radar een loodgieter in die hoog in de notering bij zoekopdrachten van Google staat. Op verborgen camera beeld is te zien hoe de loodgieter de klant misleid met niet kloppende bedragen en hoe hij 59,95 euro per strekkende meter spiraalveer vraagt. Deze truc is uitdrukkelijk veroordeeld door een kantonrechter in januari van dit jaar omdat zo’n spiraal gereedschap is dat weer wordt meegenomen en dus niet per strekkende meter verkocht mag worden. De rekening van Radar bedroeg uiteindelijk meer dan 1.000 euro voor twintig minuten werk. Een bonafide loodgieter zou de verstopping voor 200 euro verholpen hebben. 

Uiteraard heeft Radar ook aangifte gedaan tegen de loodgieter in kwestie. Dat kon pas na aandringen omdat de politie er aanvankelijk op wees dat dit een civiele zaak is. Een houding die veel gedupeerden van spoedloodgieters herkennen, blijkt uit talloze klachten bij Radar. 

Om deze oneerlijke handelspraktijken te bestrijden moet er echter meer gedaan worden dan al deze loodgieters individueel aanpakken. Google dwingen tot een ander beleid zou veel effectiever zijn. Radar hoopt met de aangifte tegen Google politie en justitie hiertoe aan te zetten. 
 Radar, iedere maandag om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1

3 Comments

    • Leuk, maar loodgieter.nl is een bonafide bedrijf. Zie onze reviews etc. Die dag heeft ons zomaar €500 gekost aan mensen die voor niets gingen klikken. Daarvoor dank nog. Wij werken hard voor ons geld en doen eerlijk zaken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*