Publieke omroep wees historische sinterklaasdocumentaire af

Journalist Arnold-Jan Scheer die eerder de documentaire Wild Geraas over de historie van het Sinterklaasfeest maakte, heeft begin deze maand zijn tweede documentaire met ’Mijn ontmoetingen met de duivel, Wild Geraas 2.0’ uitgebracht. Aan de Telegraaf meldt Scheer dat de omroepen niet op zijn documentaire zaten te wachten.

Hij heeft de documentaire bij de NTR, VPRO en KRO-NCRV aangeboden, maar bij al deze omroepen werd de film over historisch onderzoek naar het volksfeest afgewezen.

Scheer: “In 2011 was het onderwerp, nadat er al een uitzenddatum was gepland, volgens de NTR-netmanager ’niet urgent’. Twee jaar later was de Zwarte Pietendiscussie volop losgebarsten, maar was daar wederom geen interesse omdat Sunny Bergman al bezig was met een documentaire. In 2015 mailde de NTR: ’De meningen – lees: emoties – liggen zo vast dat een film over dit onderwerp het debat wel weer doet oplaaien, maar verder geen effect zal hebben’. Mij werd duidelijk dat ze hun handen er niet aan wilden branden.” Scheer, bedenker van tv-programma’s als Showroom en Paradijsvogels, kon zijn eerste film Wild Geraas alsnog uitbrengen dankzij een crowdfunding-actie.

Presentator Jensen wilde met zijn format ook al een ‘tegengeluid brengen’. Jensen: “Ik heb mijn programma eerst aangeboden aan de NPO. Mij is letterlijk gezegd: wij realiseren ons dat we dit geluid te weinig uitstralen. Ondertussen vond ik er een omroep bij: WNL vond het een fantastisch idee.“

Het plan werd later toch door NPO afgewezen. “Uiteindelijk kreeg ik van Suzanne Kunzeler (zenderbaas NPO 3, red.) een mailtje: ‘Ondanks het feit dat ik de mogelijkheden en de kansen zie, heb ik besloten het toch niet te doen’, aldus Jensen. Zijn programma is sinds deze maand op RTL te zien en scoorde bij de laatste aflevering 322.000 kijkers (5,6 procent marktaandeel).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*