PowNed komt met webserie over ‘lachgaskoning’ Deniz Üresin

Omroep PowNed komt vanaf 4 november met een webserie over ‘lachgaskoning’ Deniz Üresin. PowNed volgde de spil in de lachgaswereld maandenlang van dichtbij, van straatverkoper op het Leidseplein tot aanvoerder van een landelijk netwerk, tot het moment dat hij de gevaren inziet en de ballonnen achter zich laat. Een serie met een unieke inkijk in de wereld van het populaire en extreem verslavende lachgas en de jongerencultuur op straat.  

Lachgas is een hype die maar niet lijkt over te gaan. Ballonnen zijn niet meer weg te denken van feesten, parkeerplaatsen en schoolpleinen. En het is allang niet alleen maar meer lachen geblazen. Tientallen dodelijke verkeersongelukken kunnen worden toegeschreven aan het gebruik van lachgas en uit onderzoeken blijkt dat veelvuldig gebruik zelfs verlamming kan veroorzaken.

Spil in de wereld van lachgas is de Turks-Amsterdamse Deniz Üresin, die met een bakfiets op het Leidseplein zijn handeltje startte en in korte tijd uitgroeide tot een landelijk fenomeen. PowNed volgde hem maandenlang nauwgezet en registreerde van dichtbij hoe hij en zijn crew hun ‘imperium’ uitbouwen en dag en nacht het land bedienen van lachgasballonnen en lachgastanks. 

Gedurende de serie maken we kennis met de straatcultuur van de verkopers en de jonge gebruikers. We zien hoe de verkopers hun ballonnetjes hosselen op parkeerterreinen en feesten en worden geconfronteerd met de extreem verslavende impact op de gebruikers. Sommigen zijn zo verslaafd aan lachgas dat ze niet meer zonder kunnen. 

Ook zijn we getuige van de strijd die Deniz voert tegen de overheid. De groep opereert in grijs gebied en weet handig de wetgeving te omzeilen. Deniz weet elke maas in de wet te vinden en in zijn voordeel te gebruiken. Ondertussen wordt hij opgejaagd door justitie en zwemt hij in de boetes, die bij elkaar oplopen tot honderdduizenden euro’s.

Wanneer bij Deniz, een fervent gebruiker van zijn eigen middel, lichamelijke klachten optreden, daalt het besef in dat het zo niet langer gaat en dat lachgas een gevaarlijke sluipmoordenaar is. De knop gaat om en hij stopt niet alleen met de verkoop, maar keert zich ook tegen het gebruik van lachgas. Het is een rigoureuze ommekeer en het einde van een straatimperium.

De vijfdelige webserie De Lachgaskoning (naar een idee van Ampersand media en programmamaakster Vera Verzijl) wordt vanaf woensdag 4 november wekelijks uitgezonden op het YouTube-kanaal van NPO 3. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*