‘Omroep MAX had niet bestaan zonder omroep LLiNK’

MAX bestaat 15 jaar en heeft een enorme groei weten te realiseren.  Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth hadden omroepbaas Jan Slagter te gast in hun podcast om te praten over de succesvolle ´Jan Slagter Formule´.

In krap drie kwartier doet Slagter zijn formule uit te doeken.  Toch had echter weinig gescheeld of Omroep Max was er nooit geweest, vertelt Jan Slagter voor het eerst in deze podcast.

Jan Slagter: ‘Er waren twee nieuwe omroepen: MAX en LLiNK. Er waren toen twee adviezen gegeven. De Raad voor Cultuur was negatief over beide omroepen, terwijl het Commissariaat voor de Media juist positief was. Het – toen nog ongevraagde advies – van de raad van de publieke omroep was negatief. Het stond dus 1-1. D66-staatssecretaris Medy van de Laan wil ons niet toelaten, maar LLiNK wel, want daar had ze iets mee. LLiNK was groen en gezellig, maar dat MAX kon ze ook niet uitleggen. Ze kon het echter niet maken om alleen LLiNK toe te laten. We zijn dus in feite in de slipstream van LLiNK het bestel binnengekomen. Als LLiNK geen aanvraag had ingediend, dan hadden wij nu niet in het bestel gezeten. Zo wankel en broos was het. Dit heb ik van een ambtenaar vanuit het ministerie een paar later heeft verteld.’

Terwijl MAX tegenwoordig tot de grootste omroepen van het publieke bestel behoord, liep het met LLiNK minder goed af. De omroep had financiële problemen door hoge salarissen en productiekosten. Op 4 november 2009 werd bekendgemaakt, dat de omroep per 1 september 2010 geen zendtijd meer kreeg. LLiNK zou niet waargemaakt hebben, waar het voor stond. De omroep legde zich niet neer bij het besluit en stelde in een verklaring: “LLiNK is van mening, dat het besluit op onzorgvuldige wijze tot stand is gekomen en dat er sprake is van een politiek spel. De protesten bleken echter tevergeefs. Op 1 september ging LLiNK definitief op zwart.

Beluister hier de gehele podcastaflevering:

2 Comments

  1. Even een raarlopend zinnetje verbeteren: “Dit heb ik van een ambtenaar vanuit het ministerie die dit een paar jaar later heeft verteld.”

  2. ” D66-staatssecretaris Medy van de Laan wil ons niet toelaten, maar LLiNK wel, want daar had ze iets mee. LLiNK was groen en gezellig, maar dat MAX kon ze ook niet uitleggen”

    Hoezo niet corrupt, onze Medy vd Laan, Media vd Laan voor intimi.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*