Poppodium De Vorstin en De Muzikanten Kletskoek Podcast gaan samenwerken

In 2022 slaan het Hilversumse poppodium De Vorstin en De Muzikanten Kletskoek Podcast officieel de handen ineen om gezamenlijk kennis, ideeën en verhalen te verspreiden onder beginnende artiesten. De podcast vertelt verhalen en strategieën die aspirerende muzikanten kunnen helpen met het ontwikkelen van hun act. De opnames vinden plaats in de tot podcaststudio omgebouwde voormalige rookruimte van het poppodium.

Oprichter en podcasthost Sascha van Loenen is altijd geïnteresseerd geweest in verhalen van andere artiesten. Hij is zelf muzikant en producer, en weet hoe ingewikkeld de muziekindustrie soms in elkaar zit. Hoofdprogrammeur van De Vorstin Jim van Kooten laat weten dat de Patat Met-sessies – een initiatief waarbij De Vorstin, onder het genot van een patatje met, nieuwe acts van de Nederlandse bodem een podium biedt – een rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van de samenwerking. In maart is hier meer nieuws over. Tot dan is de reguliere podcast maandelijks te luisteren via Spotify en Apple Music en te bekijken op YouTube.

Van Loenen besloot in 2020 te starten met een Facebook-groep waarin medemuzikanten praktische en technische vragen over het muzikantschap aan elkaar konden stellen. Hij vond destijds het eenmalige en tijdelijke karakter van panels en netwerkevents in de Nederlandse muziekindustrie namelijk niet meer passen bij de manier waarop we tegenwoordig kennis opdoen. “Er is zoveel kennis in de industrie, maar het wordt alles behalve structureel gedeeld. Waarom zou iedereen opnieuw het wiel uit moeten vinden, als we elkaar ook gewoon op weg kunnen helpen?”, aldus de podcasthost.

In een mum van tijd sloten duizend leden zich aan bij de online community: het werd duidelijk dat de vraag naar kennis en informatie groot was. Van Loenen, zelf opgegroeid in Hilversum, klopte samen met mede-Hilversummer Pieter Boutkan in 2021 aan bij De Vorstin voor het maken van een podcast voor de community. Voor muzikanten door muzikanten, waarbij professionals uit de industrie hun verhaal en tips kunnen delen. Door een recente verbouwing van het toenmalig rokershok van het Hilversumse poppodium, stond er een spiksplinternieuwe podcaststudio klaar om in gebruik genomen te worden. Jim van Kooten was vanaf het begin enthousiast om Sascha en Pieter op weg te helpen, en stelde de ruimte voor hen ter beschikking.

Na een pilotseizoen sloot Marjolein Marzacu zich aan bij het team om de verhalen uit de podcasts breder te delen onder muzikanten. Inmiddels is de podcast breed gedeeld onder studenten van verschillende muziekopleidingen en wordt er via Instagrampagina van de podcast een nieuwe doelgroep aangesproken. Deze pagina is te vinden via @demuzikantenkletskoekpodcast.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*