De lokale publieke omroep in kaart 

Delokaleomroepinkaart.nl biedt beleidsmakers, onderzoekers en andere geïnteresseerden een actueel (visueel) overzicht van de organisatie en financiering van de lokale omroepen in Nederland. 

De Lokale Omroep In Kaart maakt onder andere de belangrijke transitie van de lokale omroep naar streekomroep inzichtelijk. Lokale publieke omroepen zijn momenteel actief in ruim 350 gemeenten. Zij hebben een belangrijke rol die versterkt moet worden. Omroepen en gemeenten werken daarom samen om de lokale omroep te reorganiseren van 352 lokale media-instellingen naar 80 zogenoemde streekomroepen. Een gezonde lokale omroep maakt bovendien duurzame samenwerking mogelijk met de regionale en landelijke publieke omroep. 

Toos Bastiaansen, beleidsadviseur Streekvorming: “De lokale omroep en de streekomroepvorming is constant in ontwikkeling en is een continu proces. Met delokaleomroepinkaart.nl bieden we overzicht  en houden we betrokkenen en geïnteresseerden op een laagdrempelige manier op de hoogte van de voortgang. Met de verschillende kaarten maken we de meest actuele stand van zaken inzichtelijk, in een oogopslag.” 

Met De Lokale Omroep In Kaart vind je de weg in het landschap van de lokale omroepen. Verken en analyseer gegevens over onder meer bekostiging, samenwerking en streekvorming met:

  • een overzicht van de lokale omroepen in Nederland;
  • de streekindeling;
  • de vordering in streekomroepvorming;
  • en de spreiding van de bekostiging vanuit het gemeentefonds voor de lokale omroep en voor de streekomroep 

De Lokale Omroep In Kaart is een initiatief van de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO).


Rapport: beleidsevaluatieonderzoek streekomroepvorming

Om meer inzicht te verkrijgen in de voortgang van de streekomroepvorming heeft de KWINK groep in opdracht van de NLPO een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de voortgang van het proces. Voor het onderzoek heeft de KWINK groep onder andere gesprekken gevoerd met gemeenten, het Commissariaat voor de Media, de VNG en het ministerie van OCW. Ook zijn de lokale omroepen betrokken bij dit onderzoek en zijn casussen bestudeerd. 

Ga naar het bericht en volledige rapport.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*