Onderzoek: Google Chromecast, Apple TV minder populair geworden

Screenforce heeft de belangrijkste video-ontwikkelingen uit het Trends in Digitale Media onderzoek onder internettende Nederlanders samengevat. Zo blijkt bijvoorbeeld dat een kwart van alle Nederlanders inmiddels ook TV-programma’s vooruitkijkt en dat dit onder 18-34 jarigen zelfs 41% is. Een andere conclusie uit de samenvatting is dat het vertrouwen in de (nieuws)berichten via traditionele media veel groter is dan via de sociale media. Het bezit van de smart-TV blijft maar stijgen en is nu in 62% van de Nederlandse huishoudens aanwezig. Google Chromecast, Apple TV en andere mediaspelers willen maar niet aanslaan in Nederland en zijn zelfs iets minder populair geworden in 2021.

Een kwart van alle Nederlanders kijkt inmiddels ook TV-programma’s vooruit
In het TIDM onderzoek wordt gevraagd naar de verschillende vormen van het kijken naar TV- en videocontent. We zien dat live TV-kijken het meest populair is, negen op de tien Nederlanders kijkt live TV (92%). Het vooruitkijken naar TV-programma’s is iets gestegen. Een kwart van alle Nederlanders kijkt inmiddels ook TV-programma’s vooruit (26%). Van alle leeftijdsgroepen kijken 18-34-jarigen het vaakst TV-programma’s vooruit (41%). Opvallend is dat we minder korte video’s zijn gaan kijken en ook minder uitgesteld gekeken hebben.

Hoe vaak maakt u gebruik van onderstaande vormen van kijken?

      Bron: GfK Trends in Digitale Media 2021

Disney+, Ziggo Sport en Videoland sterkste stijgers. YouTube en Netflix nog steeds de grootste
Van alle videoplatforms, die gebruikt worden zijn Netflix en YouTube nog altijd de grootste. Wel is het zo dat de groei bij Netflix er duidelijk uit is. Dat was nog maar +1%. Het gebruik van YouTube daalde zelfs van 60% naar 56%. De concurrentie tussen de platforms is hevig. De grote platforms staan onder druk van de opkomende platforms. Disney+, Videoland, Ziggo Sport en Amazon Prime zagen allen hun gebruik toenemen naar respectievelijk 17%, 23%, 16% en 11%.

 
Welke platforms gebruikt u weleens voor kijken? (Kijkvormen samengevoegd, kijkplatforms groter dan 5% zijn opgenomen)

Bron: GfK Trends in Digitale Media 2021


Het vertrouwen in (nieuws) berichten via traditionele media is veel groter dan die via sociale media

Aan de respondenten is gevraagd in welke mate men vertrouwen heeft in de berichten en nieuws van de verschillende media. Zij konden hun oordeel aangeven door middel van een rapportcijfer. Het vertrouwen in de berichten en nieuws via traditionele media zoals TV, radio, nieuwssites en -apps en dagbladen is veel groter dan in nieuws via sociale media. Driekwart van alle ondervraagden geeft het nieuws via sociale media een onvoldoende. Actualiteiten/journaal op TV is het meest vertrouwd. 

In welke mate heeft u vertrouwen in de berichten en het nieuws van de verschillende nieuwsmedia?

Bron: GfK Trends in Digitale Media 2021

Bezit smart TV groeit in vier jaar tijd met 62%
Het bezit van de smart TV laat in 2021 opnieuw een groei zien. 68% van de Nederlandse huishoudens bezit een TV die op het internet aangesloten kan worden. Dat was vier jaar geleden nog slechts 42%, een relatieve groei van 62%. Een andere manier om de TV op het internet aan te sluiten is het gebruik van de mediaspeler (Google Chromecast, Apple TV, etc.). Dit apparaat wil in Nederland maar niet groeien in populariteit en zit nu op 23% van alle huishoudens. Uit de Screenforce samenvatting blijkt verder dat het bezit van de smart TV het hoogst is onder 35-49-jarigen en onder mannen (beide 73%). Ook het bezit van de mediaspeler is hoger onder deze groepen met respectievelijk 29% en 27%.


Bezit apparaten

Bron: GfK Trends in Digitale Media 2021

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*