Polygoon Journaal in Nederlandse Memory of the World Lijst van Unesco

Zes waardevolle collecties van Nederlandse bibliotheken en archieven zijn toegevoegd aan de Nederlandse Memory of the World Lijst van Unesco, een erkenning voor uitzonderlijk documentair erfgoed van nationaal belang. Nieuw op de lijst zijn onder meer het Polygoonjournaal en het capitulatiedocument van Rotterdam. Het Polygoonjournaal, een belangrijke nieuwsbron voor het televisietijdperk, bood een uniek beeld van de gebeurtenissen in de twintigste eeuw.

Het Polygoonjournaal stopte in 1987. De belangrijkste reden voor het stoppen van het Polygoonjournaal was dat het ‘ingehaald’ werd door de dagelijkse televisiejournaals. Dit betekende dat de relevantie en het publiek van het bioscoopjournaal aanzienlijk afnamen, aangezien televisie een steeds toegankelijkere en directere nieuwsbron werd voor het grote publiek. Bovendien waren er tegen die tijd steeds minder bioscopen die het Polygoonjournaal vertoonden, wat de financiële levensvatbaarheid van het journaal ondermijnde. Deze ontwikkelingen leidden ertoe dat het Polygoonjournaal in 1987 noodgedwongen moest stoppen.

2 Comments

  1. Heerlijk vroeger het Polygoonjournaal in de bioscoop, maar het schetste wel een heel rooskleurig en positief beeld van de samenleving, het was meer amusement dan journaal. Ook niet verkeerd. Het archief ligt bij Beeld en Geluid en een Philip Bloemendalstraat zou niet onredelijk zijn. Er is wel een prijs naar hem vernoemd voor jong journalistiek talent en tot eind jaren 90 kon je z’n stem nog horen in de Amsterdamse metro en is hij daar nog geëerd als geboren Scheveninger met een Philip Bloemdalbrug …

    Zwart-wit en kleur
    https://youtu.be/uLaF-XDFbVs

  2. fantastisch , ook voor programmamakers die terug in de tijd gaan bijv. die een programma maken over de jaren 50 -60 . zelf heb ik de hele complete video en cd serie, en het is telkens genieten als je die oude beelden ziet .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*