AOW-leeftijd stijgt naar 67 jaar in 2024 (PNO Media)

De leeftijd waarop Nederlanders AOW krijgen, gaat in stapjes omhoog. Dat komt omdat we steeds langer leven. Per 1 januari 2024 stijgt de AOW-leeftijd  van 66 jaar en 10 maanden naar 67 jaar.

In de jaren daarna hoeven werknemers niet te vrezen voor een verdere snelle stijging van de leeftijd waarop zij voor het eerst AOW ontvangen. Pas in 2028 stijgt de AOW-leeftijd verder naar 67 jaar en 3 maanden.

Coronapandemie

Of de AOW-leeftijd moet stijgen, hangt af van de ontwikkeling van de gemiddelde levensverwachting op 65-jarige leeftijd. Die wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij verwachten dat de levensverwachting niet snel zal stijgen. Dat komt vooral door de nasleep van de coronapandemie.

AOW wordt te duur

De AOW is in 1957 ingevoerd. Inmiddels is de levensverwachting flink gestegen en krijgen gepensioneerden gemiddeld 2 keer zo lang AOW als toen. Daarnaast zijn er in verhouding minder mensen jonger dan de AOW-leeftijd die betalen voor de mensen die nu AOW krijgen. Hierdoor dreigt de AOW te duur worden en daarom verhoogt de overheid de AOW-leeftijd in stapjes.

67 jaar en 3 maanden in 2029

Jaarlijks stelt de overheid vast of de AOW-gerechtigde leeftijd omhoog moet. Verhogingen moeten 5 jaar van tevoren worden aangekondigd. In november is bekend gemaakt dat in 2029 de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden blijft. Gaat u na 2029 met pensioen? Dan is uw AOW-leeftijd nog niet bekend. Met de tool van de overheid onderaan deze pagina kunt u wel uw AOW-leeftijd schatten. 

AOW-leeftijd tot en met 2029

JaarAOW-leeftijdAls u geboren bent
202366 jaar en 10 maanden na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957
202467 jaar na 28 februari 1957 en voor 1 januari 1958
202567 jaar na 31 december 1957 en voor 1 januari 1959
202667 jaarna 31 december 1958 en voor 1 januari 1960 
202767 jaarna 31 december 1959 en voor 1 januari 1961 
202867 jaar en 3 maandenna 31 december 1960 en voor 1 oktober 1961 
202967 jaar en 3 maandenna 30 september 1961 en voor 1 oktober 1962 

Pensioenrichtleeftijd is 68 jaar

Uw pensioen bij PNO Media gaat standaard in vanaf de pensioenrichtleeftijd van 68 jaar. De pensioenrichtleeftijd is de leeftijd die wordt gebruikt voor de berekening van de jaarlijkse maximaal toegestane fiscale pensioenopbouw. Hoeveel pensioen binnen de belastingregels mag worden opgebouwd, is al jaren geleden door de overheid bepaald.

Check uw pensioen in MijnPNO

Dat betekent niet dat u zo lang moet wachten om pensioen van ons te ontvangen. Wanneer u uw pensioen bij PNO Media laat ingaan, bepaalt u zelf. Ongeveer 6 maanden voor uw AOW-leeftijd sturen wij u een brief. Daarin staat hoe u uw pensioen bij ons kunt aanvragen. Op MijnPNO ziet u nu al in de pensioenplanner wat het betekent voor uw pensioen als u het op AOW-leeftijd laat ingaan.

Bijna met pensioen?

Maar rondom uw pensioen heeft u nog meer te kiezen behalve het moment waarop u wilt stoppen met werken. Wilt u hierover nu alvast meer weten? Kijk dan op deze websitepagina.

60 Comments

 1. Als een werknemer 40 jaar bij dezelfde baas (of hetzelfde bedrijf) heeft gewerkt zou ‘ie eigenlijk AOW moeten kunnen krijgen, ongeacht de leeftijd.

  Maarja, dit is Nederland dus dat zal niet gaan gebeuren.

 2. De afgelopen jaren is juist door het CBS vastgesteld dat “we” helemaal niet meer “steeds langer leven” en dat komt niet alleen “door corona”. Al jaren stagneert de gemiddelde sterfte-leeftijd. Daarom staat ook vanaf 2024 de AOW-leeftijd voor 4 jaar vast en is ook voor 2029 deze opnieuw vastgezet, met de mededeling dat die voor 2028 helemaal niet had mogen stijgen omdat ook toen de sterfte-leeftijd niet was gestegen. Dat men deze vorig jaar besloot toch te laten stijgen blijkt dus een ordinaire bezuinigingsmaatregel te zijn geweest.

  • Inderdaad en we trappen er allemaal weer in! AOW terug naar 65 of laat de burgers kiezen vanaf 65 een basis AOW en 2 jaar later op 67 meer AOW!
   En de eeuwige (luxe) studenten eerder aan het werken zetten!

   • Omdat we niet meer zo vroeg beginnen met werken kunnen we best langer doorgaan. Ik heb tot mijn 65e gewerkt, vanaf mijn 17e en had nog best door kunnen gaan maar dat mocht toen niet. De door u genoemde “luxe” studenten werken veel langer door, tot boven hun 70e vaak

   • Inderdaad degene die tot hun 30 studeren, komen niet eens aan 40 dienstjaren. 40 dienstjaren moet de max. worden. Ook voor immigranten. Dan draagt iedereen evenredig bij aan de pensioenpot.

  • Ik hoop dat Mr Wilders de Pensioen en de AOW leeftijd terug zet waar het hoort. En dat is 65 jaar en niet anders. Dat moet zijn voor de Ouderen die gewerkt heeft/hebben, de Pensioen en Aow premies hebben betaalt. Voor hun moet de Pensioen en AOW leeftijd 65 jaar zijn en moet zo blijven.

   Als de Regering tekort komt dan is dat hun eigen creaties. Iedereen die in Nederland binnen komt of wordt binnen gehaald, belanden ze allemaal in de bijstand, ze bouwen niets op en betalen ook niets, geen belasting, geen premies, maar krijgen wel de opbouw Aow rechten met 2% op jaarbasis. En natuurlijk de Kinderbijslag en alle andere sociale voorzieningen. En die groepen kost geld. Hele leven profiteren ze de bijstand en daarna belanden ze in de AOW. Profiteren wordt vervolgd.

   Met behoud van AOW uitkering gaan ze allemaal terug naar hun eigen land. Eerst in Nederland, genoten vd Bijstand en daarna AOW in hun eigen land.

   Voor die groepen moeten ze de AOW leeftijd ophogen naar 67 of hoger.

   • Als ik ruim 40 jaar in de zorg voor anderen heb gezorgd zou het fijn zijn dat het gewaardeerd wordt. Mijn werk is wel gedaan. Het lichaam geeft dagelijks signalen af. Klaar is klaar. Op welke manier kan ik nog genieten van het leven als het lichaam op is. Maak werken voor mensen die graag willen na hun 65ste aantrekkelijk. Geef de mensen die 40 jaar gewerkt hebben de keuze om te stoppen. De zorgkosten worden hoger. Veel mensen in de ziektewet omdat ze het niet vol kunnen houden. Denk na. Ja als je achter een bureau zit en tonnen verdient dan heb je recht van spreken. Erg jammer.

   • Helemaal mee eens. Sterker nog. Ik vind dat ze niet aow mogen opbouwen met de bijstand. Tenzij ze gewerkt hebben en / of Nederlander zijn

 3. Ja ja, gerekend met gem. Leeftijdsverwachting van 65 jr!
  Ik maak al enige tijd mee dat mensen voor hun 65e omvallen.
  En is dat tekort niet ontstaan omdat futters destijds heerlijk genoten en niet meer meebetaald en aan de aow pot?

   • Zeg er dan wel bij dat er toen meer jongeren en minder ouderen waren. Waardoor de verhouding veel gunstiger was. AOW is een omslagstelsel; de huidige AOW-ontvangers worden betaald door de huidige AOW-premiebetalers. In tegenstelling tot pensioen betaal je dus níet voor jezelf!

    De huidige jongeren zullen overigens een stuk langer dan die 40 jaar zullen moeten werken, want uiteindelijk zal de AOW-gerechtige leeftijd nog verder verhoogd gaan worden naar minimaal 69 jaar. En dan nog zul je oproepen horen om het op 70+ te gaan zetten. Ondertussen komen er elke week 1300 nieuwe bewoners binnen waarvan het gros nooit zal gaan werken, wel ‘nareizigers’ over laat komen (die ook niet gaan werken) maar wel elk jaar 2% AOW opbouwen. Dit circus kost nu al netto 20 miljard per jaar en dat zal bij ongewijzigd beleid alleen maar erger worden. Dit is mede de werkelijke reden waarom de AOW-gerechtige leeftijd steeds verder omhoog moet. De verhouding tussen ontvangers en betalers is zoek.

 4. Daar komt nog bij dat je 40 jaar geleden pas na je 25e kon instappen in een Pensioenfonds. Dan had je na 40 jaar werken recht op pensioen. Dus de jaren ervoor, in mijn geval 3 jaar, en de jaren na je 65e, in mijn geval 2 jaar, in totaal 5 jaar zijn er dus met de verschillende regelingen door mijn neus geboord.

   • Ik werk al 47 jaar ben nu 64 dus tel maar uit altijd fysiek en best zwaar werk niet op kantoor of zo bedoel hier niets mee.
    Sinds vorig jaar zware burnout en loop al meer dan een jaar thuis ga er qua loon flink op achteruit straks 70% mij altijd kapot gewerkt en krijg er nog even een straf bovenop tot mij 67 ste.

  • In mijn geval als tandarts assistente destijds was daar geen cao voor en was pensioen afdragen door de werkgever niet verplicht tot 2005.

  • Zit in het schildervak en op mijn zeventiende al begonnen met werken. als ik tot mijn 67 werk heb ik er 50 jaar op zitten. Pffff. MOET nog twee jaar Dit is toch niet moraal meer. Maar die dikkoppen daar in Den Haag met een vet loon die achter een bureau dit verzinnen hebben geen klagen. Beginnen op een latere leeftijd en stoppen veel eerder.t,is maar een klein groepen wat ouder wordt. Maar wat in de bouw loop en fysiek zwaar werk heeft zeker niet.

 5. Geen geld maar wel elk 25 miljard uitgeven aan mensen die niks bij gedragen asiel zogenaamd,wat een waardeloze regering hebben totaal geen gevoel voor eigen volk ik ben al 48 jaar aan het werk in de zware beroepen en 62 jaar en werk alleen voor de profiteurs en voor een verloederde maatschappij sins de jaren 90 is Nederland door verschillende geloven een kut land geworden.

 6. Belachelijk gewoon. Er is een griep mensen die al zijn begonnen met werken vanaf hun 18e. Als die 65 zijn hebben ze 47 jaar gewerkt. Te gek voor woorden. Er moet een regeling komen zoals vroeger in de metaal voor die groep. Vroeger in de metaal kon je met 40 dienstjaren eruit. Zet het aantal dienstjaren vanaf nu op maximaal 45 en dan kan die groep eruit rond of net na hun 63e. Wel zo eerlijk lijkt mij.

 7. En alle buitenlanders die hier binnen zijn gekomen krijgen ook AOW maar hebben er weinig of niets aan bijgedragen.Daar hoor je niemand over.

 8. Ik werk vanaf mijn 15 de ik ga over 4 jaar met pensioen als je kijkt wat je dan krijgt met de AOW erbij het is vreselijk heb dan 52 jaar gewerkt,en wat betreft al die asiel zoekers luister Nederland daar draaien wij voor op hun komen maar binnen krijgen alles ,zitten met z’n allen in een hotel terwijl de echte Nederlanders op straat slapen doe laten ze vallen echt schandalig ik zou zeggen allemaal oppleuren lekker terug waar je vandaan komt dan komen onze kinderen waarschijnlijk sneller aan een woning
  Sorry, maar ik ben dit tyfesland zo zat wij ons de tyfes werken voor dat uitschot wat maar lekker binnen komt vallen ,en wij maar betalen voor deze kansloze opvreters ,hoop dat Geert er eindelijk eens wat aan gaat doen uiteindelijk heb ik daarom op hem gestemd
  Weg met al die opvreters

 9. Ik heb een collega postbezorger. De man is 80.
  En hij is niet de enige, wel de oudste, die niet achter de geraniums is gaan zitten. Ik heb wel respect daarvoor.
  Ik hoop dat Ik ook op die leeftijd nog wat kan doen. Dat die keus er is.

  Assielzoekers mogen overigens maar een beperkte aantal weken werken. Dat wordt gelukkig uitgebreid.

 10. Ik ben met 16 jaar begonnen met werken in een kapsalon, altijd staande werken. Ook ik werk nu nog steeds alleen wat minder maar toch 3 dagen er week. Als ik aow krijg in 2028 heb ik 51 jaar gewerkt, eigenlijk is dat toch met normaal. Wil wel eens weten wie een zwaar beroep heeft en meer dan 50 jaar moet werken.

 11. Met 16 jaar gaan werken. Met 60 jaar gestopt met werken. Hypotheek afgelost. Ben nu 70. Van AOW+Pensioen kan ik ruim leven. Mij hoor je niet klagen. Toen ik tijdens mijn werkzame leven vertelde dat ik extra afloste op m’n hypotheek werd ik uitgelachen. Nu lach ik hun uit..

 12. 40 jaar gewerkt vind ik meer dan genoeg geweest. Gerda heeft gelijk, wegsturen die asiel zoekers. Allemaal zielig doen en lekker leven in Nederland. Wij maar de plures werken voor die gasten. Aub wilders doe wat aan.

 13. Ik heb al vele mensen weg zien vallen die hun pensioen nog geen eens halen, niemand kan zeggen hoe lang je blijft leven, of je nou arts bent of in de regering zit, niemand weet dat,schande dat er zo wordt om gegaan met de mensen die graag op 65 jaar met pensioen willen en nog niet kunnen, omdat de mensen van de regering zeggen o u blijft nog wel 20 jaar leven, nogmaals de levensverwachting van een persoon dat weet niemand

 14. De overheid kan ook beleid voeren om te stimuleren om kinderen te krijgen. Als dat in de 00s was gedaan, dan namen die baby’s op dit moment al deel aan de beroepsbevolking, was de aow discussie minder urgent en enorme instroom (arbeids)migranten niet noodzakelijk

 15. of
  Weet er iemand nog een onbewoond eiland met vliegtuig strip?
  Enkele reis voor de niet welkome gelukszoeker en stoppen met met
  familie herenigingen. Moet je eens zien hoe snel de a.o.w. gaat
  stijgen en er een fatsoelijk pensioen uitgekeerd kan worden…..

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Vijftig plus website: AOW-leeftijd stijgt naar 67 jaar in 2024 (PNO Media) | Vacatures, werk en klusjes voor vijftig plussers
 2. AOW-leeftijd stijgt naar 67 jaar in 2024 (PNO Media) | Pensioen Nieuws

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*