DPG neemt RTL Nederland over

Het mediabedrijf DPG Media neemt RTL Nederland over. Beide partijen hebben een overeenstemming bereikt over een voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media. Met de overname is een bedrag van 1,1 miljard euro gemoeid. DPG Media is eigenaar van onder meer Algemeen Dagblad, De Volkskrant en de radiozenders Qmusic en JOE.

“We geloven sterk in de toekomst van televisie & streaming waarbij de kracht van goede lokale programma’s en series cruciaal is. RTL en Videoland zijn succesvolle lokale merken met een fantastische programmering die gewaardeerd wordt door een breed publiek. RTL Nederland past daarmee heel goed bij DPG Media,” aldus Erik Roddenhof, CEO van DPG Media.

CEO RTL Nederland Sven Sauvé: “We hebben altijd gezegd dat consolidatie noodzakelijk is in de Nederlandse media-industrie. Daarom ben ik heel enthousiast dat DPG Media deze stap samen met ons wil zetten. Door onze krachten te bundelen creëren we een completer mediaconcern dat volop blijft investeren in lokale, impactvolle content en onafhankelijke journalistiek op alle denkbare platformen.”  “Waar DPG Media in Nederland een indrukwekkende groei heeft doorgemaakt met haar media-activiteiten, heeft RTL hard gewerkt om onze positie op tv en streaming verder uit te bouwen als lokale markleider. Deze combinatie verzekert voor beide bedrijven een solide toekomst voor alle kijkers, luisteraars en volgers. Samen met DPG Media kunnen we blijven doen waar we goed in zijn: het entertainen en informeren van miljoenen Nederlanders in een uitdagende en snel veranderende mediawereld. En ik ben ook blij met het feit dat de naam RTL behouden blijft; een sterk merk en geliefd bij heel veel Nederlanders. ” 

ACM
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft via X aan Spreekbuis het volgende gemeld:
‘De beoogde overname van RTL Nederland door DPG Media moet nog bij ons worden gemeld. Als de melding bij ons binnenkomt, gaan we daar zorgvuldig naar kijken. Zie voor meer informatie over onze beoordeling van fusies en overnames:’

35 Comments

    • Echt onwijs goed onderbouwd hoor! De reden voor deze overname, na de fusieplannen met Talpa, is om als lokale speler het hoofd te kunnen bieden aan streaminggiganten als Netflix, Disney, HBO, Amazon etc. Oftewel: het voortbestaan verzekeren, wat ervoor zorgt dat de conument er juist niet slechter op wordt. Dit los van het feit dat RTL en DPG op het gebied van tv een ander bereik hebben.

 1. Talpa kreeg het niet voor elkaar, waarom zou DPG het wel lukken. Zie niet zoveel verschil eigenlijk. DPG is ook erg machtig, misschien nog wel machtiger dan Talpa.

 2. wat een naai bedrijf is dat dpg. eerst de fusie tussen rtl en talpa tegen houden en nu rtl kopen.

  ben benieuwd of dit door het ACM goedgekeurd gaat worden

 3. Spreekbuis weer eens in de bocht, ze presenteren de fusie als een feit, maar het is een voornemen en moet de fusie nog goedgekeurd worden door de AFM. We weten hoe het met de voorgenomen fusie tussen Talpa en RTL is afgelopen. En ook hier dreigt een concentratie van vooral de advertentiemarkt.

 4. Het mag dan wel RTL blijven heten maar de nieuwe logo’s die ze nu voeren zijn wel van de RTL Group. Al hun stations hebben deze idents. Toch weer wat nieuws dus als de goedkeuring er komt van het ACM.

 5. Ze hebben voor RTL voor drie jaar de overeenkomsten met Ad Alliance verlengd. Daardoor ontstaat er op korte termijn geen verandering. Op langere termijn kan dat natuurlijk wel.

 6. Benieuwd of dat ACM onderzoek nu ook weer zo lang gaat duren net als in de tijd dat ze met Talpa wilde fuseren. Ze hebben wat dat betreft al een dossier van RTL dus hoeven ze alleen DPG maar door te lichten lijkt me zo dus kan het in principe snel genomen worden die beslissing.

 7. Klinkt positief! Ze werken al veel samen met vtm. Meer samenwerking bied meer kansen tegenover de amerikanen.
  Tip voor talpa! Koop play van de belgen. Heb je 2 goede zenderpakketten met 2 aparte eigenaren. 1 belgisch 1 nederlands. Vind acm ook wel leuk denk ik.
  Benieuwd hoe PK er over denkt😉

  • Dat verwacht ik niet Talpa heeft 3 fm radio zenders en mediahuis 2 fm zenders dus dan zouden Veronica en 100%NL nu al weer overboord moeten gooien als het echt zover zal komen

 8. Hoe zit dat met de Luxemburgse status van de RTL-zenders ?

  Verder heb ik zo’n idee dat DPG in de bedrijfswereld een wat grotere gun factor heeft dan Talpa. Maar goed, die laatste heeft dat ook wel soms over zichzelf afgeroepen.

  • Volgens mij hebben de RTL zenders behalve RTL 8 inderdaad een toestemming / vergunning van Luxemburg (waar het CvdM nog steeds boos over is). Ik denk dat het weinig uitmaakt voor de overname.

 9. Zou mij een worst wezen, vraag me wel eens af wat we nu missen als we geen RTL of Talpa hadden . mijn inziens helemaal niets. Kunnen ook makkelijk opgeheven worden ,heb zelf genoeg aan NPO en de BBC zenders Ben ook niet gecharmeerd van com. tv die aan beeld vulling doen

  • Andere mensen hebben wel graag de commercielen erbij, er zijn er zelfs die het andersom willen zien, weg met juist de commercielen zoals de grootste politieke partij van NL.

 10. Volgens mij las ik onlangs dat er bij Talpa, na het afketsen van de voorgenomen fusie met RTL, geen plan B was. Blijkbaar hadden ze dat bij RTL Nederland wel. Talpa is lekker strategisch bezig, amateurs! Ze zijn overigens wel heel goed in bezwaarschriften sturen, alleen rammelt de inhoud daar meestal van. Hoeveel zullen ze er in de komende maanden sturen.

 11. De ene buitenlandse onderneming wil de andere buitenlandse onderneming overnemen. Een binnenlandse toezichthouder zou dat tegen willen houden? Met welke argumenten dan?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*