“Politiek verstevigt greep op publieke omroepen”

VPRO-directeur van de Meulen vindt dat staatssecretaris Dekker de schijn van politieke partijdigheid tegen heeft, nu hij zijn partijgenoot uit de Haagse gemeenteraad, Bruno Bruins, heeft benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Dat zei van der Meulen maandag tijdens zijn nieuwjaarsspeech in Amsterdam.

Volgens van der Meulen proberen regeringen steeds meer grip te krijgen op publieke omroepen. Hij wees op het voorbeeld van Polen, waar vlak voor de jaarwisseling een mediawet is aangenomen die de regering de vrijheid geeft zelf topfunctionarissen te benoemen bij de publieke omroep. De Europese Commissie neemt dit  hoog op en dreigt Polen zijn stemrecht te ontnemen.

ERG
Van der Meulen wordt in zijn betoog overigens ondersteund door de voorzitter van het Commissariaat voor de Media, Madeleine de Cock Buning, die sinds 1 januuari ook voorzitter van ERGA(Europese mediatoezichthouders) is.

“Onafhankelijke publieke journalistiek is een basis voorwaarde in heel Europa: kijkers moeten goede keuzes kunnen maken zonder inhoudelijke kleuring. De politiek mag daarom nooit te dicht op de inhoud van programma’s komen”. Ze zal op de eerstkomende bijeenkomst van ERGA de ontwikkelingen in Polen op de agenda zetten.

Mediawet
Van der Meulen vraagt zich af wat Europa vindt van de Nederlandse Mediawet die de benoeming van VVD-er Bruins mogelijk maakt. “In Nederland heeft de Eerste Kamer de behandeling van de Mediawet uitgesteld omdat de onafhankelijkheid van de publieke omroep in het geding zou zijn”.

“Zelfs al is Bruins door een extern werving en selectiebureau geselecteerd en vervolgens door een onafhankelijke benoemingscommissie voorgedragen. Misschien kan de nieuwe voorzitter van de EU er bij de Europese Commissie op aandringen licht te werpen op deze zaak”, aldus de VPRO-directeur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*