Podcast over de laatste dagen van… Marvin Gaye

Op 8 november is het 40 jaar geleden dat Marvin Gaye zijn allerlaatste album Midnight Love uitbracht, met daarop de monsterhit Sexual Healing. Lang mocht hij niet genieten van zijn comeback, want op 1 april 1984 werd de legendarische zanger, één dag voor zijn 45ste verjaardag, doodgeschoten door zijn vader. Wat gebeurde er binnen de muren van Marvins ouderlijk huis in Los Angeles, tot het moment waarop zijn streng-religieuze vader een revolver op hem richtte? In de podcast-serie ‘De Laatste Dagen Van… Marvin Gaye’ duiken makers Wibo Dijksma, Anne Hurenkamp en Michiel Tjepkema in het turbulente leven en de gewelddadige dood van de zanger. De AVROTROS- en NPO Radio 5-podcast ‘De Laatste Dagen Van… Marvin Gaye’ is vanaf 8 november te beluisteren via nporadio5.nl/podcasts en alle populaire podcast-apps.

Om te ontdekken hoe het zó mis kon gaan tussen Marvin en zijn vader, wordt in zes afleveringen een indringend portret geschetst van Marvins problematische jeugd, zijn bijzondere carrière en zijn heftige laatste dagen. Aan de hand van interviews met familie, vrienden en kenners, maar ook met zeldzaam archiefmateriaal proberen de makers te ontdekken wie de echte, vaak ongrijpbare Marvin Gaye was. Wat bleef er verborgen voor de ogen van het grote publiek? Was zijn dramatische einde te voorkomen geweest? Lukt het bovendien nog om familieleden te vinden die de moord van dichtbij mee maakten? 

Als artiest groeide Marvin Gaye uit tot de Prince of Motown. Met fluwelen stem zong hij zijn nummers naar de hoogste regionen van de hitlijsten. Denk daarbij aan I Heard Through The Grapevine, What’s Going On en Sexual Healing, maar ook aan onvergetelijke duetten als It Takes Two (met Kim Weston) en Ain’t No Mountain High Enough met Tammi Terrell, met wie Marvin volgens de officiële lezing een zuiver platonische relatie onderhield. Maar was dat wel zo? De makers stuitten op nieuw bewijs dat een ander licht op de zaak werpt.

In de laatste twee afleveringen reizen Wibo, Anne en Michiel af naar het Belgische Oostende, waar de zanger ruim anderhalf jaar woonde. Een bijzonder en verrassend hoofdstuk in zijn levensverhaal. Welke sporen zijn daar nog van hem te vinden? Samen met muzikant Alvin Lewis ontleden de makers Marvins meesterwerk What’s Going On. Ook spreken zij met soul-kenners en -muzikanten als Leo Blokhuis, John Williams, Leona Philippo en Steffen Morrison over het maatschappelijk belang dat het album What’s Going On nu nog heeft.

Over De Laatste Dagen Van…
In de succesvolle AVROTROS-podcastserie De Laatste Dagen Van… worden de laatste dagen van beroemde popsterren gereconstrueerd. Aan de hand van archiefmateriaal, interviews en uiteraard muziek vertellen de makers intrigerende verhalen rond het leven en vooral de dood van diverse popiconen. In het eerste seizoen kwam de tragische dood en het levensverhaal van John Lennon aan bod. In seizoen 2 stonden het leven en de dood van de iconische Queen-zanger Freddie Mercury centraal.

4 Comments

  • Mij ook totaal niet al die juicy-details die hoe dan ook nooit meer controleerbaar zijn en Marvin zich al veertig jaar nergens meer tegen kan verweren. Dat er van alles met hem aan de hand was, is al heel lang bekend en z’n einde een tragedie, maar ook naar de podcast over de laatste dagen van John Lennon heb ik om dezelfde redenen niet geluisterd, al was het alleen maar dat ik als eerbetoon de naam van zijn moordenaar nooit schrijf of uitspreek. Z’n naam lezen, of horen ook liever niet, nooit. Soms is het beter om het verleden te laten rusten. Let’s get it on and imagine …

   • Ik lees dat ze ook een LP van hem gaan ontleden. Doet ook Leo Blokhuis aan mee. Dat is dan wel weer mooi

    Maar eens wb de oneindige docu,s over ook bijv het tragische einde van John Lennon. Het was de moordenaar te doen om de geschiedenis boekjes in te gaan. In een klap wereld beroemd. Dat is hem gelukt.

    Nu maar hopen dat ze Elvis met rust laten. Zijn einde was zo triest. Op de wc dood gaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*