Podcast ‘Daar Bleef Je Voor Thuis!’ blikt met acteur Serge-Henri Valcke terug op comedyserie ‘In De Vlaamsche Pot’

In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Daar Bleef Je Voor Thuis’ staat de comedyserie ‘In De Vlaamsche Pot’ centraal.  Acteur Serge-Henri Valcke speelde een van de hoofdrollen en is te gast bij Ron Vergouwen en Bjorn Bouwens. Ze gaan terug in de tijd en blikken aan de hand van veel mooie verhalen en fragmenten terug op de serie. Ze brengen een eerbetoon aan de cast, de soms taboedoorbrekende verhaallijnen, maar ook komen de bijzondere gastrollen van bijvoorbeeld Adèle Bloemendaal, André Hazes en het elftal van Ajax aan bod.

De 104 afleveringen van de comedy werden begin jaren 90 uitgezonden bij de destijds publieke omroep Veronica. In de serie stonden de komische ontwikkelingen in het Amsterdamse restaurant van Karel Visser (Edwin de Vries) en zijn Belgische partner en chef-kok Luciën van Damme (Serge-Henri Valcke) centraal. Samen met de op geld beluste Frits van Sweelinck-Aerdenhout en zijn grote liefde Dirkje (al kwam de liefde maar van één kant) bestierden zij het restaurant. De onderlinge verhoudingen en de gasten zorgden telkens weer voor spanningen en bizarre situaties.

 De serie was grensverleggend door een homoseksueel koppel centraal te stellen. Serge-Henri Valcke vertelt in de podcast: “Dat heeft me ook werk gekost. Sommige regisseurs wilde niet meer met mij werken omdat ik in deze serie had gespeeld. Je speelt geen homo, je speelt een karakter, een mens met zijn verleden. Maar het werd mij soms een beetje veel en werkte soms ook tegen me. Soms ook door de reacties op straat.”

De makers schuwden ook onderwerpen als racisme, eetproblemen, HIV en huiselijk geweld niet. Serge-Henri Valcke: “De serie wilde dingen bespreekbaar maken, met het idee van: denk hier eens over na. Bovendien kleeft aan mij dat ik vaak wordt gevraagd voor vreemde karakters. Ik vind dat je als acteur een taak hebt om dingen bespreekbaar te maken.”

In de podcastserie ‘Daar Bleef Je Voor Thuis’ houden mediakenners Ron Vergouwen en Bjorn Bouwens op ietwat chaotische wijze nostalgische televisieprogramma’s uit hun kinder- en jeugdjaren (de jaren 80, 90 en 00) tegen het licht. Ze boordelen of ze anno nu nog steeds thuis zouden blijven voor de kijkcijferhits van toen en spreken met makers. Ook rakelen ze de grootste tv-flops uit de Nederlandse tv-historie nog even op in de rubriek ‘Daar Bleef Je Niet Voor Thuis’.

De afleveringen zijn te beluisteren via alle grote podcastplatforms en via deze link.

2 Comments

  1. ‘Daar bleef je voor thuis.’ Bekende zegswijze uit t verleden, maar nu blijft vrijwel iedereen t liefste ’s avonds ook nog thuis voor de buis, alleen niet speciaal voor n programma. En is de tv uit, dan is iemand wel met n ander scherm bezig, met gamen, de foon, op de tablet, pc … Als t maar beweegt en jezelf lekker stil zit. Lang leve de hangbank en de stilstand.

    Tik tok tik tak tik tok

    Gister was t Postcast Event van de NPO in Tivoli/Vredenburg en werd op t einde van de middag de NTR Podcastprijs uitgereikt. Ik was rbij, maar was r heen gegaan omdat de uitzending van vannacht van Nooit meer slapen live werd opgenomen. Das nou is aardig, daarvoor ben ik de deur uit gegaan en was erg leuk, Femke in gesprek met Arnon. Grappig was dat Femke n paar keer gewoon sprak alsof t nacht was. Als n radio-programma niet live is, zoals vannacht dus, dan irriteert t me als ze toch doen alsof. Maar nu was van ergernis geen sprake, want ik was r helemaal real live bij. Maar dr was nog iets waarom juist ik r was, maar daar zal je voor moeten luisteren, of terugluisteren, want t is dus niet live … Toeval bestaat niet, alles zit anders in elkaar. Life is a mystery. Geduld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*