Blog Jan Slagter: ‘Bedreigd’

Een verstandig besluit van de NOS om Moskou-correspondent Iris de Graaf terug te halen naar Nederland. Het werk in Rusland werd haar onmogelijk gemaakt door allerlei intimidaties en gevangenneming was niet uitgesloten.

Uitgerekend op de internationale dag van de persvrijheid werd in Wit-Rusland de vonnissen bekendgemaakt tegen drie journalisten. Wegens openlijke kritiek op het regime van president Loekasjenko werden zij veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en zelfs 19 en 20 jaar.Onmenselijk! De Amerikaanse president Biden brak onlangs een lans voor de persvrijheid. “De vrije pers is een pijler – misschien dé pijler – van een vrije samenleving.” Ik kan niet anders dan het volledig met hem eens zijn.

Daarom ben ik begin april voorzitter geworden van de Vrienden van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, het centrum van het vrije woord in ons land. Gelukkig is Nederland weer gestegen in de persvrijheidsindex van journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières.

We zijn weer terug op de zesde plek, waar we vorig jaar vanaf waren geduikeld vanwege agressie tegen journalisten en de moord op Peter R. de Vries. Intriest vind ik dat in ons land nog steeds ernstige dreigementen worden geuit tegen journalisten die verslag doen van controversiële maatschappelijke onderwerpen.

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

3 Comments

  1. Wij kukelen straks weer flink naar beneden van plaats 6 als ze de maatregelen tegen ON! door gaan zetten, en ze het bestel uit zetten!

  2. Antwoord op de koot…
    Dit gaat toch echt over iets anders dan een omroep die zich niet aan de regels houdt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*