Pim van Strien (VVD): “Ik zie progressie in de trage besluitvorming over de NPO en de  transparantie vanuit Hilversum”

Kamerlid Pim van Strien staat nummer 34 op de kandidatenlijst van zijn partij de VVD. In ons Spreekbuis.nl interview blikken we terug op zijn tweeënhalf Kamerlidmaatschap. Wat heeft hij bereikt als mediawoordvoerder? En wat betekenen de mediaplannen van de VVD voor Hilversum? Op zijn persoonlijke VVD-pagina valt te lezen dat van Strien de afgelopen jaren met een ‘VVD-geluid’ bezig is geweest met het mediadossier: ‘voor een sterke, vrije, veilige media en modern omroepbestel’

Van Strien: “Ik denk dat we vooral geprobeerd hebben om de NPO als instituut te hervormen. Ik ben zelf erg bij dat de commissie Van Geel (rapport Eenheid in Veelzijdigheid van 25 september, red.) van de brede opdracht uiteindelijk heeft overgenomen. Dus niet alleen kijken naar de toelatingscriteria, maar ook kijken naar de toekomstbestendigheid van het bestel. Ik denk dat iedereen in Den Haag, Hilversum en in heel Nederland, wel aanvoelt dat de manier waarop het bestel nu opereert, dat toch een herziening nodig heeft. Van Geel heeft daarvoor een 50-tal aanbeveling opgeschreven, dat is een heel goed begin voor een discussie in de Kamer.” 

De huidige VVD-mediawoordvoerder neemt aan het begin van ons interview ook een voorschot op het onderwerp persveiligheid en de vrijheid van journalisten, waarover we later in het gesprek uitgebreid praten. “Dat zijn twee hoogtepunten, naast de investeringsverplichting (wet op 31 oktober aangenomen in de Eerste Kamer, red.). Dat wetstraject doet nu recht aan wat echt nodig in Nederland.”

Is een van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie Van Geel; het aantal omroepen terugbrengen naar 6 (dragende omroepen) een verdienste van de VVD om dat in te brengen? De VVD wil al jaren de publieke omroep inkrimpt. De VVD, zo blijkt uit een doorrekening van het CPB, wil € 400 miljoen bezuinigen op de NPO. Hiermee staan ze derde na JA21 (€ 600 miljoen) en SGP (€700 miljoen). Wat is volgens Van Strien de argumentatie om de publieke omroep zo hard aan te pakken? 

Pim van Strien noemt in het interview de besluitvorming over de NPO en openheid door diezelfde NPO ‘trage materie, vanwege de belangen”. In een motie (december 2022) vroeg hij, maar ook al eerder zijn voorgangers in het mediadebat, om openbaarheid van de kosten voor elk radio- en televisieprogramma te vermelden. Het VVD Kamerlid gebruikte in het mediadebat van 28 november 2022 woorden als ‘genoeg is genoeg’, ‘wettelijke taak NPO’ en ‘Het is tijd om op onze strepen gaan staan.’ Dat zijn harde en scherpe politieke woorden naar Hilversum, ondanks dat haalt Van Stien maar kleine dingen binnen in het mediadebat. Ook het Van Geel-rapport wordt na verwachting pas beleid na 2026. “De val van het Kabinet heeft effect op het mediadossier. Ik herken het beeld, maar ik geloof wel die traagheid aan veranderen is. Ook bij andere partijen zie ik dat het transparanter moet en beter kan. Het instituut NPO is aan grondige hervorming toe.” De genoemde motie van Van Strien heeft in de Kamer een meerderheid behaald. “Op het Mediapark, in de Kamer en bij OCW, dat is ook een taaie partner in deze, dat er progressie en openingen zijn. Daar moet ik mij aan vasthouden. Ook degene die na 22 novemberhet mediadossier overpakt moet blijven bouwen, soms met kleine, soms met grote steentjes aan het toekomstige bestendige bestel.” 

In dit interview wordt ook uitgebreid gesproken over het debat in de Kamer over de vorming van streekomroepen, de rol van lokale omroep en de financiering hiervan. Pim van Strien zegt dat zijn partij vooral het ‘lokale medialandschap’ wil versterken. Van Strien: “Staatssecretaris Uslu wil vooral investeren in lokale omroepen, door moties in de Kamer hebben wij haar een draai laten maken.”

Ook praat Pim van Strien over VVD-zin in het verkiezingsprogramma dat er meer ruimte voor omroepen moet komen, vanuit hun eigen identiteit om programma’s te maken. “Online meer vrijheid, dingen die de NPO toch nog toe dicht bij zich hield. De samenwerking met NL Ziet, de commerciële partijen en de Netflixen van deze wereld. “De modernisering rommelt aan de deur.”

Het volledige interview, van in totaal 1 uur, is als podcast te beluisteren. 

1 Comment

  1. IK krijg een soort Dejavu, meneer van Strien:
    “Ook praat Pim van Strien over VVD-zin in het verkiezingsprogramma dat er meer ruimte voor omroepen moet komen, vanuit hun eigen identiteit om programma’s te maken.”

    Ik weet nog goed dat de politiek vond dat we als Omroepen juist het tegenover gestelde moesten doen. Maar toen was meneer van Strien nog te jong en het parlemaire geheugen is nogal kort, helaas. “Gaan we weer”…….

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Wais Shirbaz (NVJ): 'Bezuinigsdrang op de publieke omroep is kortzichtig' - Spreekbuis.nl
  2. Claire Martens-America niueuwe VVD-mediawoordvoerder - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*