Pia Dijkstra juryvoorzitter Nieuwsfoto van het jaar   

Voormalig Tweede Kamerlid en NOS Journaal-presentator Pia Dijkstra is de juryvoorzitter van de Nieuwsfoto van het jaar 2023. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg gaat de jury leiden van de Sportfoto van het jaar. Beide prijzen worden in januari 2024 voor de eerste keer uitgereikt, in het stadhuis van Den Haag. 

Pia Dijkstra: “In mijn werk bij NOS Journaal en daarna in de Tweede Kamer heb ik ervaren hoe groot de betekenis van nieuwsfotografie kan zijn. De indringende weergave doet je langer en beter stilstaan bij een nieuwsmoment. Als brenger en maker van nieuws ben ik met groot genoegen voorzitter van de jury voor de Nieuwsfoto van het jaar.” 

Anneke van Zanen-Nieberg: “Sportfotografie gaat om het kennen van de sport, weten wat sporters beweegt en op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Het is goed dat we aan deze vorm van fotografie meer aandacht besteden. Ik vind het een voorrecht dat ik met mijn passie voor sport deze jury mag leiden bij het kiezen van de beste sportfoto van het jaar.” 

In de beide categorieën Nieuwsfoto en Sportfoto van het jaar worden een juryprijs van €5.000,- en een publieksprijs van €5.000,- toegekend. De online stemronde voor de publieksprijs vindt plaats van 4 tot en met 8 januari 2024. De prijsuitreiking en opening van de tentoonstelling is op dinsdag 9 januari 2024 in het atrium van het stadhuis in Den Haag. Fotografen die kans willen maken op de prijzen kunnen hun werk inzenden vanaf 1 december 2023 tot 1 januari 2024. De toekenning van een prijs voor de Nieuwsfoto van het jaar en de Sportfoto van het jaar is een initiatief van  de eerder dit jaar opgerichte Stichting Nieuwsfoto .

De stichting zet de nieuwsfotografie en sportfotografie in Nederland in de schijnwerpers door toekenning van jaarlijkse fotoprijzen en andere activiteiten. Zo benadrukt zij het belang van dit journalistieke vak en versterkt de waardering voor de professionele nieuwsfotografie bij het Nederlandse publiek. De  Nieuwsfoto en Sportfoto van het jaar 2023 worden mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sport Pers (NSP).

  

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*