Peter Kwint (SP) stelt Kamervragen over ontwijking salarisplatform

Naar aanleiding van het Telegraaf-artikel over de salarisontwijking van Matthijs van Nieuwkerk (lees hier) gaat SP-Kamerlid Peter Kwint dinsdag vragen stellen aan Minister Slob.  Kwint heeft al eerder voorstellen ingediend om de ontwijkconstructie te verbieden. 

Kwint: ‘Al een keer of vijf diende ik een voorstel in om dit soort ontwijkingsconstructies op het Mediapark te verbieden. Als je bij de publieke omroep wilt werken doe je dat voor minder dan een minister. Zoniet, dan ga je maar weg. Dinsdag Vragenuur!’

Bij een eerdere stemming werd het voorstel van Peter Kwint, Lisa Westerveld (Groenlinks) en Kisten van den Hul (PvdA) door de tegenstemmen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verworpen.

Frans Klein (Directeur NPO TV) heeft tegenover De Telegraaf aangegeven niet te willen ingaan op deze constructie. Hoewel hij een sturende rol zou hebben gehad, vindt hij het een kwestie voor de betrokken omroepen. 

Update 
Het salaris dat Matthijs van Nieuwkerk krijgt voor het presenteren van College Tour past binnen de maximale beloningsnorm van de NPO, meldt zijn werkgever BNNVARA tegenover AD.nl. Volgens BNNVARA behoudt Matthijs van Nieuwkerk zijn huidige salaris zolang zijn contract loopt. Over de contractduur wil de omroep niets kwijt. 

Afbeelding:

  1. Eerder ingediende motie van SP, Groenlinks en Pvda.
  2. Stemverhouding van de verworpen motie.

4 Comments

  1. Het is jammer, dat de zogenaamd “linkse” rolmodellen niet praktiseren wat zij preken. Het vreet hun geloofwaardigheid behoorlijk aan. Talent en populariteit mogen geen excuses zijn voor gretig graaien. “Marktconform belonen” is gewoon een soort smerige schaamlap daarvoor. Het bevestigt mij in mijn opvatting: “Alle mensen zijn in beginsel mateloos”.

  2. Ik zie niet in waarom geldwolven niet zouden mogen worden aangesproken, in welk domein dan ook. Er bestaat zoiets als redelijkheid en billijkheid. Als je niet met twee ton per jaar kunt rondkomen, dan mankeert er iets aan je gevoel voor verhouding. De oorzaak is, denk ik, sociale vergelijking. Indien bij een parallel persoon wordt waargenomen, die ongeveer hetzelfde presteert, vijf keer zoveel ontvangt, dan wil het betreffende individu opeens ook het vijfvoudige, terwijl die aanvankelijk misschien tevreden was. Zo ontstaat een sociale spiraal opwaarts zonder plafond. Ik zou zeggen: “Niemand is onvervangbaar, Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Chiel Beelen evenmin. En dan maar lullen over “eerlijke verdeling” en “rechtvaardigheid”. Talent is een gave en maar gedeeltelijk eigen verdienste en wellicht grotendeels gewoon stom geluk.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*