Peter Jelgersma overleden

Peter Jelgersma is op 81-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Jelgersma, wiens carrière meer dan vijf decennia omspande, was een pionier is de tv-kabelinfrastructuur

Geboren en getogen in Amsterdam, begon Jelgersma zijn loopbaan als elektrotechnicus bij het Duitse industriële bedrijf Bosch, waarna hij zich snel ontpopte tot een sleutelfiguur in de introductie en ontwikkeling van kabeltelevisie in Nederland. Zijn visie op de digitale toekomst omvatte niet alleen de kabeltelevisie maar strekte zich ook uit tot de mogelijkheden van thuiswerken en de levering van extramurale zorg via de kabel.

In de jaren ’80 nam Jelgersma, samen met filmproducent Rob Houwer, het initiatief voor abonneetelevisie, wat leidde tot de oprichting van Filmnet. Dit was een vroeg voorbeeld van abonnementstelevisie en een voorloper van de hedendaagse streamingdiensten. Zijn ondernemingsgeest bracht hem ook in de wereld van commerciële radio, waar hij mede-oprichter was van Radio10, nu onderdeel van Talpa Networks.

Jelgersma’s betrokkenheid bij de oprichting van TV10, hoewel niet succesvol, en zijn voortdurende inspanningen om de kabelmarkt open te stellen voor derden, getuigen van zijn toewijding aan innovatie en competitie binnen de Nederlandse mediawereld.

Tot op hoge leeftijd bleef Jelgersma een actieve voorvechter voor de toegankelijkheid van de kabelinfrastructuur, getuige zijn betrokkenheid bij het telefoonbedrijf Youca. Zijn passie en visie voor media en technologie waren niet beperkt tot bestaande platforms; hij was voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de grenzen van wat mogelijk was te verleggen.

1 Comment

  1. Geweldige visionair en Kabeltelevisie-adept. Het was een genoegen om onder hem te werken! Wist een hele ploeg van mensen te enthousiast te maken voor zijn doelen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*