Paul Römer: ‘Voorgenomen bezuinigingen bij NPO is een soort straf’

De Italiaanse publieke omroep staakt vanwege de in hun ogen ‘verstikkende controle’ van de radicaal-rechtse regering van premier Meloni. Paul Römer geeft de stakende journalisten groot gelijk. Volgens hem kan de afstand tussen publieke omroep en politiek niet groot genoeg zijn. ‘Dat is dodelijk voor elke democratie.’

Hoewel er in Nederland geen sprake is van inmenging, is Römer er niet gerust op. ‘Wilders heeft gezegd dat de omroep weg moet. Dat is nogal een uitspraak en ik sluit niet uit dat er vanuit die hoek druk komt om hier dingen te veranderen.’ De aangekondigde bezuiniging ziet Römer als een soort ‘straf’ om het zuurstof uit de NPO te knijpen. ‘Het is een uiting van ongenoegen over de inhoud. Daar moet de politiek zich ver van houden.’ 

32 Comments

 1. Helemaal eens. Het zou ook schelen als
  het bestuur van de npo benoemd wordt omdat ze deskundigen zijn wb media en niet omdat ze kamerlid bij een politieke partij waren geweest.

 2. Alle extra zenders eruit doen, zoals npo 101 e.d. Radiozenders terugbrengen naar gewone zenders, npo 1,2,3,4,5,6. Het is gewoon belachelijk hoeveel radiozenders npo op dab+ heeft. De besparing investeren in de overgebleven zenders. Hoeft niet zo moeilijk te zijn.

  • Wat een onzin. Het geld wat naar de extra zenders gaat is een fractie van het totale budget. Niemand gaat het merken als dat geld ergens anders heen gaat.

   Dit is precies wat er mis is met het debat over de omroep. Allemaal populistische praatjes wat totale onzin is. Ga je gewoon even inlezen. Hoeft niet zo moeilijk te zijn.

 3. Paul Römer heeft groot gelijk met zijn waarschuwing dat de politiek zich niet met de inhoud van de programma’s moet bemoeien en niet nu vanuit rancune wild wil bezuinigen om de linkse toon hun niet aanstaat. Je kan bezuinigen vanwege de omvang van de organisatie, omdat het aanbod te groot is voor te weinig kijkers, maar niet om links een pootje te lichten. Probleem is ook – en vooral – dat rechts niet in staat is om fatsoenlijke, of aansprekende programma’s te maken, dat geldt wereldwijd. Behoudend, rancuneus en humorloos. Progressieve makers, het woord zegt het al, komen met nieuwe dingen, staan midden in de wereld. Rechts houdt zich op in een dorp met spruitjeslucht, o wat verlangen ze terug naar vroeger, een vroeger dat niet meer bestaat en godlof nooit meer terugkomt.

  • Op de radio is er anders geen vernieuwing bij de grootste radiozender van de npo. Dat is al jaren hetzelfde riedeltje met de top 2000 rommel.

  • Alsof de NPO vernieuwend is, schei toch uit man. Het is drie keer de Volkskrant zoals – nota bene – een voormalige NPO voorzitter ooit opmerkte. En als de NPO ‘midden in de wereld’ stond dan zou er niet zoveel kritiek op ze zijn.

   Overigens maakt de NPO veelvuldig gebruik van commerciële producenten dus met het niet kunnen produceren van ‘fatsoenlijke of aansprekende’ programma’s door rechts zal het wel meevallen. Nog afgezien van de vraag waarop gebaseerd jij aanmatigend uit denkt te kunnen maken wat ‘fatsoenlijk’ of ‘aansprekend’ is en waarom dat überhaupt een voorwaarde moet zijn. Juist het immer politiek zeer correcte en belerende, moralistische toontje dat je bij progressieve zedenpredikers wel vaker ziet is tenenkrommend.

   Progressieven staan naar eigen zeggen voor ‘verandering’ maar of die verandering ook een *verbetering* is, daar hoor je ze niet over.

   En je moet al helemaal niet komen aan door hen verkregen rechten zoals hun gekoesterde publieke omroep, dan blijken zo opeens zelf ook bijzonder conservatief te zijn en willen ze het liefst niks veranderen. Helaas Jordie, die superieure NPO die jij ons probeert wijs te maken heeft nooit bestaan en komt godlof ook niet meer terug. Als de politiek het niet doet, dan doen de kijkers het wel. Die sterven namelijk letterlijk uit of zijn allang overgestapt naar streaming. Beide groepen krijg je nooit meer terug. Dat is een progressieve verandering, iets wat behoudend, kleinburgerlijk en moralistisch links nog niet wil erkennen.

 4. Wat een jankverhaal van Paul Römer! Helemaal eens met Marcel, De NPO heeft het er zelf naar gemaakt. Men oogst wat men zaait! Jarenlang Nederland links indoctrineren en het evangelie van Groen Links-PvdA, D66 en BNNVARA Nederland door de strot drukken. En altijd heel negatief zijn over de PVV, Geert Wilders en alle andere personen of partijen die rechts zijn.

  Tja, als dan Nederland op woensdag 22 november 2023 een ruk naar rechts maakt is het heel logisch dat er eens kritisch naar het links-liberale geluid van de NPO gekeken wordt. Laat Baantje junior zijn eigen mislukte Talpa periode maar eens gaan analyseren in plaats een huilverhaal over de NPO af te steken.

 5. Voor wie rechts is, is al het andere links. En Wilders is van harte welkom in elke talkshow. Maar hij weigert. Wat een staatsproleet.

  • Wat laat je je weer kennen. En je weet ook nog dat je geen gelijk hebt. Dat is misschien nog wel het ergste.

  • @Jordie; dat Wilders niet bij de meeste talkshows komt opdagen is heel begrijpelijk! Op1, Sopphie & Pauw enzovoort zijn allemaal politiek links georiënteerde talkshows waar je van te voren kan verwachten dat een politiek links correcte presentator en het geselecteerde publiek Wilders vijandig gaat bejegenen.

   Zelfs als Wilders bij de zogenaamde rechtse omroep WNL door D66 presentator Rick Nieman(zwaar anti Geert Wilders en zwaar anti Donald Trump)wordt geinterviewd wordt hij vijandig bejegend. Zeker als het over het onderwerk massa immigratie gaat. Logisch dat hij dan geen zin meer heeft om bij deze programma’s op de komen draven!

   Geert Wilders moet bij De Telegraaf, Elsevier, Ongehoord Nederland, Talpa/SBS6 en Business Class komen opdragen en de rest lekker links laten liggen!

   • “Geert Wilders moet bij De Telegraaf, Elsevier, Ongehoord Nederland, Talpa/SBS6 en Business Class komen opdragen”

    volgens mij is dhr Wilders daar ook nog nooit geweest, voor zover ik weet is Rick Nieman zowat de enige die ooit een poging van een interview met dhr Wilders heeft gedaan.

    denk dat het punt is is dat dhr Wilders niet zo van kritische vragen houdt, en een beetje goed journalistiek programma; zij het publiek, zij het commercieel; zou dat soort vragen wel moeten (kunnen) stellen.

    het alleen maar meepraten en niet kritisch zijn door omroepen of zenders neigt naar Amerikaanse toestanden. hetzelfde geldt voor een overheid die teveel invloed heeft op publieke omroepen.

    • @Stefan, Geert Wilders is zowel door Harry Mens als zijn dochter Suze in Business Class geinterviewd, Geert Wilders is bij Vandaag Inside bij SBS6 langs geweest, Is ook al meerdere keren bij een uitzending van Ongehoord Nederland langs geweest.

     Bij Robert Jensen toen die nog een talkshow bij RTL5 had en mede hierdoor door de linkse Peter van der Vorst van de zender afgegooid is. En in het verleden uitgebreid door De Telegraaf en Elsevier geinterviewd. Dus dat Wilders nergens komt opdraven is niet waar!

     Wilders komt alleen niet bij linkse media opdraven, wat volledig logisch is. En wat dan nog als de genoemde media hem alleen maar naar de mond praat, wat is daar mis mee?

     Dat doet de linkse media ook met Frans Timmermans. En heb je in het verleden wel eens een interview van Mattijs van Nieuwkerk met Diederik Samson van de PvdA(toen konden zij het kennelijk wel zonder Groen Links af)bij de wereld draait door gezien? Als een verliefde puber zat hij Diederik Samon te interviewen.

     • excuses, was niet bewust van alle optredens, maar heb wel de “verkiezing” optredens even niet meegeteld, want dan komt in principe elke lijsttrekker opdagen als dat kan.

      wat je zegt over DWDD en het meepraten ben ik het ook met je eens, vind het de taak van elk zichzelf benoemd journalistiek programma, bij welke zender etc dat ze kritisch zijn naar hun gasten; indien dat niet gebeurd, krijgen we een bananenrepubliek.

      is niet onbegrijpelijk dat BNNVARA pleit voor eigen parochie, maar niet kritisch zijn op hun eigen politici zou wel zwak zijn, mocht dat zo zijn.

      niet tegen Wilders, fijn dat er na Fortuyn weer iemand in de rechtse hoek is, maar het niet willen verantwoorden of kritische vragen beantwoorden is ook deels nogal zwak in mijn mening.

    • Johan Derksen is geen fan van Wilders Daar valt geen zaken mee te doen.

     Ik denk dat V1 nu ook op Geerts boycotlijst staat.

     Kent iemand nog het “mondkapjes” interview van Jeroen Pauw met Frans
     Timmermans nog? Pauw is ook absoluut geen fan van Frans. Pauw is van de VARA.

     Bij een EO programma weet je zeker dat Gert Jan Segers komt.

     Dus al dat hokjes gedoe. Onzin. Wil je mensen nog bereiken kun je beter op TikTok gaan zitten.

     O Jinek. Die heeft Geert Wilders ook geïnterviewd. Over zijn poesjes.

  • En waarom zou Wilders aanschuiven in een talkshow wetende dat hij dan meteen minstens vier linke hyena’s op zich afkrijgt die hen voortdurend onderbreken en zwart proberen te maken? Natuurlijk doet hij dat niet. Een groot contrast ook met de veroordeelde moslimterroriste die onlangs bij Sophie ruim baan kreeg haar kletspropaganda op te hangen en de *enige* gast was.

   Wilders staat overigens elke dag de pers te woord, dat doet hij gewoon op het Binnenhof en zoals nu bij de kabinetsonderhandelingen. Het is een typisch links frame dat hij de pers niet te woord zou staan; het is alleen wel klinkklare onzin.

 6. Römer kan het weten, hij heeft immers jaren lang het zuurstof uit de medewerkers van Talpa weten te knijpen. Alles voor de baas. Waarschijnlijk is hij nu weer opzoek naar het pluche bij de NPO.

 7. Gewoon even nuchter bekeken hebben we bizar veel media/FTEs in de TV-industrie voor een postzegellandje. Teveel zenders die door teveel mensen en stakeholders moet worden gevuld met teveel elkaar tegenwerkende clubjes met teveel baasjes en teveel uitgesmeerde en daardoor vaak matige content die verrassend eenvormig is ondanks de talloze zendgemachtigden en makers. De NPO is vooral te verwijten dat ze het zelfrijzend bakmeel en 3x Volkskrant per avond zelf niet hebben geadresseerd – door puntigere, betere content te maken op een creatieve, eigenzinnige en efficiënte manier. Lui geweest. Nu wordt het voor ze gedaan en daar moet Römer niet zo over mauwen.

  • Ik ook niet maar betaal er stevig voor. Als het dan nog wat zou zijn behalve werkverschaffing voor honderden journalisten/aktivisten die Reuters/AP overtypen, elke avond dezelfde talkshows maken of ‘sportjournalistiek’ bedrijven (what’s in a name). Dat kan best slimmer. En maak iets wat onderscheidend, de moeite waard en gewoon echt goed is.

 8. Het hele verouderde omroep-bestel is niet meer van deze tijd.Jonge kijkers hebben de beschikking over andere digitale informatie bronnen zoals muziek-keuze’s en meerdere nieuws-berichten die meer afgestemt zijn voor de jongeren. Vooral Internet-radio is steeds meer in opkomst,daarmee kun je globeel 20.000 radio kanalen te berijken,uit de hele wereld.Via je eigen Router en via Wifi ontvangst in een uitstekende digitale geluids-kwaliteit.En zo zijn er steeds meer streamings-diensten die worden aangeboden.Mijn voorstel is het hele verouderde-omroep-bestel,onder marsmuziek/handgeklap/feestgedruis/volksdansen onder te brengen naar het Openlucht-Museum gelegen in Arnhem,met de teks erbij,een omroep-bestel uit het Steenen-tijdperk.en daar kunnen onze kinderen/kleinkinderen getuigen van zijn.Mijn voorstel is ook: onze verplichte omroep-bijdrage onder te brengen en neer te leggen bij de Regionale Omroepen,in mijn geval Omroep Gelderland,mijn belang is wat er gaande is in de provinciele provincie.En wat er in vooral de Randstad (Amsterdam) de dagelijke steekpartijen/autobranden/plofkraken etc etc.niet behoort tot mijn affiniteit.De Randstad is Nederland met de hoofdvesting in Hilversum.Want wij Oosterlingen blijven de Boeren uit het Oosten,vaak benoemd.Omroep Gelderland als voorbeeld,moet een andere uitstraling verkregen,niet gehuisvest in een vroegere Lagere-school,maar midden in het Centrum van Arnhem,vooral zichtbaar voor alle Arnhemmers en belangstellende.Zoals de Duitse Deelstaat Omroepen,zoals de NDR/MDR/SWR/HR HESSEN/BR/ en de regionale plaatsgebonden Duitse Omroepen.Maar ook de eigen streekstaal uit je eigen provincie oa Limburgs/Achterhoeks/Brabants/etc. etc.En dan is kijken en luistern naar je eigen provinciale omroepen, geeft zowel in luister/kijk genot een nieuwe alure.Daarnaast via internetradio ziet via:Google.nl) de betekenis van het genot van internetradio.Niet meer afhankelijk te zijn van die Dj’s die zich zo belangrijk voelen,en volgens hun de mooiste muziek weergeven? dat bepaal ik zelf wel.En wat een kijk/luistergenot bezit globaal over Schotelontvangst,vooral via de vele buitenlandese TV/Radio zenders,die je zonder die vervelende reclame-blokken FTA(FREE TO AIR) kunt ontvangen via oa de Astra 1/2.En via de BVN.nl kan ik Nederlands/Vlaams omroepen ontvangen.Resumerend wat voor kapitaal heb ik in eigen zak kunnen behouden,en daarmme heb ik door een noodlogtige aanrijding,de nieuwe scootmobiel uit eigen fianciele middelen kunnen bekostigen.En daarmee hoop ik nog lang een gelukkig leven te hebben,met mijn huidige leeftijd van 80 jaar.Geld maakt niet gelukkig,maar wel fijn als je daarover enigzinds kunt beschikken.

  • Beste Hans,

   als je 80 jaar bent zou je langzamerhand toch wel in staat moeten zijn om alinea’s te gebruiken en een spatie achter een punt (.). Dat maakt het allemaal een stuk leesbaarder.

 9. Hahaha. Hoeveel oud PvdA, d66 politici zijn benoemd bij npo. Is dit de zogenaamde afstand tussen politiek en npo?
  Je zou je moeten afvragen of de generatie die merendeels op social media zit bereid is te betalen via belasting voor de npo. Hoezo bezuiniging is een soort straf. Gewoon evolutie

 10. Het is geen straf,maar een financiële te
  gemoetkoming,om je ergens anders te gaan werken in het belang van de BV Nederland.Het bedrijfsleven zit te springen om vakmensen,en dat is heel divers van karakter.We hebben teveel radio Dj’s en teveel burgers die liever een dikke buik hebben van het zuipen,dan gaan werken voor je centen.Maar ook teveel NO-PROFIT beroepen,die totaal geen bijdrage kunnen leveren aan ons totale economie.Maar vakmensen die hun kennis/en via opleidings niveau en zich inzetten vooral om hun kinderen een hogere opleidings niveau te kunnen financieel te kunnen betalen.

 11. Geachte hr.Ik ben ervoor dat er niet bezuinigd zal worden,als de NPO over meer presentatoren zou beschikken,die naast een Journalisten opleiding ook over parate kennis-beschikken die zowel een Alpha als een Beta(technisch onderwijs) hebben opgedaan,zowel in het bedrijfsleven en door zelfreflectie,een beter aanzien kunnen geven,wat er echt speelt in de Energie-Transitie,en dat Blackout had men 15 jaar geleden kunnen voorkomen.Via youtube.nl(tik in) Mit der Energiewende in den BLACKOUT EN Plotzlich Dunkel,geeft weer de uitleg het waarom.En ook de blamage van de inkoop van de Fyra-Treinen,die weer in Italie door een van de beste Teinenbouwers:hofleverancier van de Engelse/Schotse Spoorwegen zijn opgeknapt HITACHI,en weer deel nemen aan de Super-snelle-hoge Trein-Spoorwegen en de verkeerde inkoop van de Defentie van de nieuwe Vrachtwagens,die bleek later 4 cm te hoog waren,dan laat toch eerst een Demo door Nederland Rijden,de vekeerde inkoop van de ondersteunende Politie dienst-auto’s.En zo blijft het maar voortduren van die Politieke Deskundigen,die totaal geen of héél weinig technische kennis of vaardigheden kennen.En dat verschil kan ik al globaal 25 jaar over Satelliet ontvangst bevestigen.Vooral de Duitse Publieke/Deelstaat/Commerciele TV omroepen kunnen de MODERATORS dat wel weergeven.Via: NDR.de Themen A-Z de info: Windkraft/Energiewende en u kunt het laten vertalen in de uitleg in de Nederlandse Taal.En daarmee kan de NPO een voorbeeld aannemen.Een klasse apart in de vele inhoudelijke informatie:met alles wat met waterstof/energie opbrengst en wat meer belangrijke zaken.En daarom mijn afkeer van die presentatoren,die oude koeien uit de sloot blijven halen.En daarom mijn beslootvorming over de toekomst van de NPO.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*