Patrick Kicken: Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen

[BLOG] Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen bashen was weer begonnen. Al dan niet aangevoerd door beroepsklager Marcel van Roosmalen en zijn hautaine column. Het lijkt maar steeds alsof Beelen niks goed kan doen in de media. Als ie met een nieuw initiatief komt liggen de brave borsten weer op de loer om hem af te fakkelen. Hoog tijd dus om de zaken weer eens om te draaien. Wat is er goed aan Giel Beelen?

Het probleem met de Nederlandse media is natuurlijk dat we allemaal, stuk voor stuk, een stelletje schijterds zijn die alleen maar bang zijn het eigen plekje te verliezen. Als er dus iemand op staat als Giel Beelen, die wel vanalles durft, dan zijn we in eerste instantie wel enthousiast, maar zodra hij eenmaal op zijn hoogtepunt is dan zijn we er als de kippen bij om hem bij de enkels af te zagen. Of ik niet hetzelfde doe in mijn columns? Nee hoor, ik nam het al meerdere malen op voor Giel, net als toen de eerste rel ontstond rondom zijn inmiddels beruchte druppels.

Iemand kwalificeren als idioot, zoals Van Roosmalen doet, zegt eigenlijk alleen maar iets over hoe bang je zelf bent. Bang bent om te experimenteren. Zelf ook inziet dat je al jaren hetzelfde zit te doen, de verveling spat er vanaf bij Marcel. Media Inside was leuk, totdat de ego’s van het duo het toch wel lekker vonden als er publiek bij kwam zitten, voor dat oh zo heerlijke applaus en gelach. Weg intiem sfeertje, veel te veel op het effect spelen, om het tekort aan zelfvertrouwen toch maar weer even te kunnen vergeten door die paar blije gezichten achter de camera.

Ohja, het zou over Giel gaan. Wat Giel goed maakt is allereerst zijn onverschrokken manier van dingen gewoon doen zonder erover na te denken vantevoren. Zo komen we verder. Uitproberen, op je bek gaan, opstaan, nog wat dingen verzinnen en in gang zetten. Ik ken niemand in radioland die zo hard werkt, zo de hele dag ermee bezig is. Ik zou er niet aan moeten denken iedere avond een bandje in de studio te hebben, maar Giel doet het. Uit een honger naar het ontdekken van de volgende Ed Sheeran of Lenny Kravitz. Ook met zijn podcast plus platform loopt hij volop te experimenteren. En dus ook met het proberen zoiets te ‘monetizen’. Een jeukwoord, maar we zullen toch mensen nodig hebben die het voortouw nemen.

Nu ook hoe slim Giel het weer speelt eerst niet te reageren op de Shambala rel, om er vervolgens publiciteit uit te slepen voor zijn nieuwe podcast Off The Record. Zo hoort het. Nadenken hoe iets te draaien in jouw voordeel. Je werkt goddomme niet voor niks in de media. Of mogen politici alleen maar dingen spinnen? We kampen al met een overschot aan deejays die het vooral ‘lollig’ vinden als ze een keer de pers halen met een actie of als iets van hun viral gaat. Er totaal niet mee bezig zijn als ze het maken. Het allemaal maar aan het toeval overlaten. En dus mislukken een hoop (ochtend)shows. Denken dat je, als je inmiddels wat naam gemaakt hebt, het niet meer mis kan gaan: grootste fout.

Beelen heeft door dat het niet uit maakt wát ze over je zeggen, áls ze het maar over je hebben. Petje af Giel. Ook voor wat je allemaal ondergaat voor je podcast. Dan zit je weer in een zweethut, dan doe je weer mee aan een vuurceremonie. Het doet me terugdenken aan de dagen van de Dopeshow, waarin Beelen op vrijdagnacht iedere week een ander soort drug uitprobeerde. Louter om te shockeren? Nee, het had zelfs een educatieve functie. Het huidige 3FM zou als de sodemieter Beelen in moeten huren om mee te denken over de positionering, interactie, free publicity, muziek: kortom alles wat een succesvolle radiozender nodig heeft. Met met de brave Hendrik uithangen is nog nooit iets of iemand succesvol geworden. Een wijs artiest zei ooit: ‘I don’t know the key to succes, but the key to failure is trying to please everybody’. In plaats van iemand met de juiste drive als Beelen af te fakkelen zouden we zelf eens in de spiegel moeten kijken en denken: ‘waarom durf ik dit eigenlijk allemaal niet wat die Giel zit te doen?’.

Patrick Kicken

15 Comments

 1. Van Roosmalen is nog voorspelbaarder dan Maarten Van Rossum. De man overschat zichzelf. Columns voor de slaapspieren. Giel is een lefgozer die ook weleens rare domme dingen doet ;-

 2. Eens. Giel Beelen is naar mijn mening de beste dj op de Nederlandse radio. Hij durft te vernieuwen, zegt wat hij denkt en heeft ook jarenlang een van de best beluisterde ochtendshow gehad zonder lachzakken. Hopelijk mag hij in de toekomst weer de ochtendshow presenteren.

 3. Van Roosmalen is zwartgallig en zuur. Giel laat ondertussen wel zien waar hij fysiek en mentaal in staat toe is in de Videoland show Special Forces. Aanrader!

 4. Giel begreep al vroeg dat een radio-dj meer moet zijn dan enkel een radiomaker. Of hij zich nou laat pijpen live op de radio, meedoet aan de x-factor als prince kloon, daten ol tv bij first dates en daar dan ook echt een vriendin aan over houden, meermaals verslapen, wasbordje van bierbuik maken, shambala aan de man brengen, slechte boybands afkappen, strippers als verrassing voor live acts uitnodigen en meedoen aan een commando’s training. Never a dull moment. Never a dull moment: Giel Beelen behoort tot de top van de na-oorlogse radio-dj’s. Werd niets voor niets verkozen tot 1 van beste 100 radio-dj’s uit de Nederlandse historie. https://www.spreekbuis.nl/radio100/

  • ‘een radio-dj meer moet zijn dan enkel een radiomaker’. Dat moetje is ontstaan vanaf het moment dat muziekbeluistering en muziek leren kennen niet meer exclusief voor de radio voorbehouden was (komst Spotify, Youtube e.d.). Het vak radiomaker is wat mij betreft toen ernstig gedevalueerd.

   John de Mol had deze ontwikkeling al begin deze eeuw door: Hij liet zijn toenmalige Radio Noordzee bevolken door BNers.

   • ‘John de Mol had deze ontwikkeling al begin deze eeuw door: Hij liet zijn toenmalige Radio Noordzee bevolken door BNers.’

    Dat was natuurlijk geen succes. QMusic die zelf dj’s opleidt, dat is wel een succes.

  • Giel is net een dief in de nacht die de grappen etc steelt van een ander, en met voorkeur van Howard Stern om dat Giel zelf niets kan

 5. Giel Beelen. Is het meest slechte. Slecht is dat ie een slaatje slaat uit een kruidenmengsel welke als je even verder zoekt zeer slecht is. Giel Beelen is een leugenaar welke alleen dingen doet voor eigen gewin. Dus wordt wakker.

 6. Beste Patrick,

  Ga je ook nog een column schrijven over het feit dat Qmusic Radio 538 opvolgt als radiopartner van NOC*NSF? Het lijkt erop dat Qmusic alle succesvolle elementen van 538 overneemt. Eerst de top40 en nu deze samenwerking met NOC*NSF.

  Je zal het zelf wel gelezen hebben maar anders kun je deze link aanklikken voor het desbetreffende artikel:

  https://radiowereld.nl/medianieuws/2022/01/qmusic-volgt-radio-538-op-als-radiopartner-van-nocnsf/

  Het is toch een teken aan de wand dat nu het rommelt bij Radio 538 NOC*NSF met Qmusic als radiopartner verder gaat.

 7. Wat Patrick hier even over het hoofd ziet is dat experimenteren met/tijdens een radio show toch wel iets anders is dan het experimenteren met druppels die je vervolgens aan nietsvermoedende consumenten verkoopt. En die dan ook nog eens potentieel schadelijk blijken te zijn.
  Het gaat hierbij dus niet om de DJ-kwaliteiten van Giel Beelen maar om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid die hij telkens niet blijkt te willen erkennen. En daarom vind ik hem gewoon een sukkel en een idioot.
  Slechte column dus.

  • Giel was het wat mij betreft even kwijt toen hij bij Veronica zat. Op dat moment paste hij daar echt totaal niet. Zat er niet op te wachten dat hij naar Radio 2 kwam. Toch heb ik hem een kans gegeven met zijn voor ochtendshow en nu weer helemaal back met zijn late avond show. Een aanwinst voor Radio 2 en moet echt een prominentere plek krijgen want de programmering van 12.00 tot 16.00 en in het weekend is op dit moment niet best.

 8. Schei toch uit….Giel Beelen, waardeloze DJ, ook nog zeer irritante stem. Kan me nog herinneren, jaren geleden, hoe hij op 3fm de top 2000 totaal afkraakte en nu zelf presenteren, loser.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*